4:23 Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021
eReportaz

Live:

Κλειστή η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Υεμένη

Κλειστή η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Υεμένη

H πρεσβεία των ΗΠΑ στην Υεμένη παρέμεινε κλειστή χθες για το κοινό για λόγους ασφαλείας, καθώς οι αρχές της χώρας φοβούνται το ενδεχόμενο αντιποίνων της Αλ Κάιντα μετά τα χτυπήματα που κατάφερε ο στρατός στους μαχητές της οργάνωσης στη νότια Υεμένη.

«Η πρεσβεία είναι κλειστή σήμερα. Και το μέτρο αυτό θα ισχύσει μέχρι νεωτέρας» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας υπάλληλος της αμερικανικής πρεσβείας, που βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της Σαναά και φυλάσσεται αυστηρά.

Αστυνομικοί έχουν τοποθετηθεί σε όλους τους δρόμους που οδηγούν στην πρεσβεία και κάνουν σχολαστικούς ελέγχους, θέτοντας σε εφαρμογή ένα σχέδιο ασφαλείας που έχει τεθεί σε ισχύ και παραμένει αμετάβλητο εδώ και μήνες, μετέδωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ήδη από προχθές βράδυ το κλείσιμο για τους πολίτες της αμερικανικής πρεσβείας στη Σαναά, επικαλούμενο τις «πρόσφατες επιθέσεις εναντίον των Δυτικών συμφερόντων» σε αυτή την χώρα όπου δραστηριοποιείται το εξτρεμιστικό δίκτυο της Αλ Κάιντα.

Αυτές «οι επιθέσεις (. . .) και πληροφορίες που έχουμε λάβει μας ανησύχησαν αρκετά και λάβαμε προληπτικά μέτρα» ανέφερε σε μια ανακοίνωση του, προσθέτοντας ότι η πρεσβεία θα ανοίξει για το κοινό «όταν κριθεί» ότι είναι ασφαλές.

Το υπουργείο Εξωτερικών, που είχε κλείσει την πρεσβεία στη Σαναά για πολλές εβδομάδες και τον περασμένο Αύγουστο, σημείωσε ότι το κλείσιμο είναι «προσωρινό» και αφορά μόνο τις υπηρεσίες που προσφέρονται στους Αμερικανούς πολίτες και σε ξένους.

Η απόφαση ελήφθη την ημέρα που οι δυνάμεις ασφαλείας της Υεμένης πυροβόλησαν και σκότωσαν το φερόμενο ως δράστη της δολοφονίας, τη Δευτέρα, ενός Γάλλου υπηκόου στη Σαναά.

Την ίδια ώρα οι διπλωματικές αποστολές χωρών της Δύσης στην Υεμένη έχουν σήμερα αυξήσει τα μέτρα ασφαλείας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση περιόρισε την παρουσία της στην Υεμένη στο απολύτως αναγκαίο προσωπικό και η Γαλλία επέβαλε περιορισμούς στις κινήσεις των διπλωματών της, ανέφεραν χθες η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Παρίσι, αφότου οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την αναστολή των εργασιών της πρεσβείας τους.

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας