More

  Κόκκαλης VS Μαρινάκης: Τι κρύβεται πίσω από τον εμφύλιο των «κόκκινων» γιγάντων

  Του ΠΑΝΤΕΛΗ ΠΕΡΙΒΟΛΑΡΗ

  «Ό,τι αρχίζει ωραίο τελειώνει με πόνο, οι πικραμένες καρδιές το ξέρουνε μόνο», λέει το γνωστό άσμα και η σχέση του Σωκράτη Κόκκαλη και του Βαγγέλη Μαρινάκη ξεκίνησε ωραία για να καταλήξει σήμερα στις αλληλοκατηγορίες και το χαρτοπόλεμο των ανακοινώσεων την εβδομάδα που προηγήθηκε. Ήταν 18 Ιουνίου του 2010 όταν ανακοινώθηκε η πώληση του 67% των μετοχών της ΠΑΕ Ολυμπιακός από τον Κόκκαλη στο Μαρινάκη αντί ποσού 50 εκατ. ευρώ, ενώ υπήρξε και συμφωνία για να πάρει ο Μαρινάκης το 50% της Καραϊσκάκης ΑΕ, που έχει στην κατοχή της το γήπεδο και αυτό θα αποτελέσει στη συνέχεια το μήλον της έριδος για τους δύο άνδρες.

  Εξερχόμενοι τότε των γραφείων της «ερυθρόλευκης» ΠΑΕ, μέσα στα μέλια, ο Κόκκαλης δηλώνει: «Όπως σας είχαμε προαναγγείλει και την Τρίτη επετεύχθη η συμφωνία με τον Μαρινάκη. Από εδώ και πέρα η ΠΑΕ Ολυμπιακός ενισχύεται σημαντικά και θα διεκδικήσει όλα αυτά που διεκδικούσε και τα προηγούμενα χρόνια. Είναι μία συνεργασία που έχει ως βασικό γνώμονα την πρόοδο και την ενίσχυση της ΠΑΕ Ολυμπιακό», για να συμπληρώσει ο Μαρινάκης:«Συζητήσαμε για το καλό του Ολυμπιακού, για το μέλλον της ομάδας, την προοπτική και την ελπίδα. Η συμφωνία έγινε για το καλύτερο του Ολυμπιακού στα δύσκολα χρόνια που έρχονται. Ο κ. Κόκκαλης θα παραμείνει πρόεδρος της ομάδας».

  Τα πρώτα σημάδια της κρίσης

  Ολόκληρη η ποδοσφαιρική και επιχειρηματική κοινωνία της χώρας πιστεύει ότι όλα είναι ξεκάθαρα, όπως είχε ανακοινωθεί τότε, πίσω στο 2010, αλλά είπαμε, το τραγούδι άλλα λέει. Στις 17 Οκτωβρίου του 2018 μία ανακοίνωση του Κόκκαλη και μία του Μαρινάκη δείχνουν ότι κάτι δεν πάει καλά στις σχέσεις των δύο ανδρών. Ο Κόκκαλης σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι «από 17/12/2010 έχουν υπογραφεί σχέδια συμφωνητικών μεταβίβασης μετοχών, έχει πληρωθεί από εμένα ο τότε επιβαλλόμενος σχετικά φόρος και έχει καταβληθεί το σύνολο του συμφωνηθέντος τιμήματος μεταβίβασης» και έκτοτε ο αποκλειστικός έλεγχος ανήκει στο κ. Μαρινάκη. Όμως, το ζουμί είναι τα εξής λόγια του Κόκκαλη: «Η τυπική διαδικασία μεταβίβασης των μετοχών (κατ’ άρθρο 8β του Κ.Ν.-2190/20) καθυστερεί λόγω διαπραγματεύσεων που έχουν, ερήμην μου, εκπρόσωποι του κ. Ευάγγελου Μαρινάκη με τις δανείστριες τράπεζες».

  Ο Μαρινάκης απαντά: «Η μεταβίβαση του 50% των μετοχών της ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ ΑΕ, από τον κ. Κόκκαλη στον κ. Μαρινάκη δεν ολοκληρώθηκε, παρότι ο κ. Κόκκαλης είχε προεισπράξει το σύνολο του τιμήματος, από τις αρχές του 2011, λόγω μη εκπλήρωσης των προϋποθέσεων για τη μεταβίβαση και την ύπαρξη νομικών επιπλοκών, σε σχέση με το ιδιοκτησιακό καθεστώς, του υπολοίπου 50% των μετοχών της ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ ΑΕ, το οποίο ο κ. Κόκκαλης είχε μεταβιβάσει σε εταιρεία συμφερόντων του κ. Λαυρεντιάδη».

  Τι είχε συμβεί; Από το 2012 έως το 2018 που βγήκαν οι δύο ανακοινώσεις το Καραϊσκάκη είχε ζημίες και συσσώρευε χρέη. Το δάνειο προς τη Eurobankδεν εξυπηρετούνταν με αποτέλεσμα να καταστεί ληξιπρόθεσμο για οφειλές 20 εκατ. ευρώ. Η τράπεζα υπό την πίεση των εποπτικών αρχών αρνείται αναπροσαρμογή των όρων του δανείου και ζητά από τους μετόχους να κάνουν αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Και στην πληρωμή ο Κόκκαλης δείχνει το Μαρινάκη και ο Μαρινάκης τον Κόκκαλη. Εκεί οι σχέσεις χάλασαν.

  Παραίτηση Κόκκαλη

  Λίγες ημέρες μετά τις δύο ανακοινώσεις ο Σωκράτης Κόκκαλης θα ανακοινώσει την παραίτησή του από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΑΕ Ολυμπιακός μετά από συνολικά 25 χρόνια παρουσίας στον Ολυμπιακό. Είχαν προηγηθεί δημοσιεύματα για επιχειρηματικές συνεργασίες του Κόκκαλη με τον ορκισμένο αντίπαλο του Μαρινάκη και αφεντικό της ΑΕΚ, Δημήτρη Μελισσανίδη. Ο «Τίγρης» ως γνωστό δραστηριοποιείται στο σχήμα που πήρε τον ΟΠΑΠ και η Ιντραλότ προμηθεύει με λογισμικό τον ΟΠΑΠ. Αργότερα η Ιντρακάτ, άλλη εταιρεία του ομίλου του Κόκκαλη θα μπει στο έργο της κατασκευής του γηπέδου της ΑΕΚ.

  Όμως, δεν παραιτείται μόνο ο Σωκράτης Κόκκαλης. Στις 13 Μαρτίου του 2019 ο Πέτρος Κόκκαλης, δεύτερος σε σταυρούς δημοτικός σύμβουλος της στηριζόμενης από τον Βαγγέλη Μαρινάκη παράταξης του Δημάρχου Πειραιά, Γιάννη Μώραλη, παραιτείται. Τα δημοσιεύματα για την επικείμενη κάθοδο του Πέτρου Κόκκαλη στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παίζουν καταλυτικό ρόλο για τη νέα κόντρα των δύο πλευρών.

  Ο Μαρινάκης δεν μπορεί να χωνέψει τη σύμπραξη του Κόκκαλη με το ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος «θέλει να τον βάλει φυλακή εργαλειοποιώντας τη Δικαιοσύνη», όπως είπε στην «ΜΠΑΜ» άνθρωπος που γνωρίζει πολύ καλά και τον Ολυμπιακό και το τι συμβαίνει στον Πειραιά. Στη δε μάχη του Μώραλη με τον στηριζόμενο από το ΣΥΡΙΖΑ για τη δημαρχία, Νίκο Μπελαβίλια, ο Κόκκαλης παίρνει το μέρος του δεύτερου.

  Πόλεμος

  Πλέον, οι δύο οικονομικοί και επιχειρηματικοί κολοσσοί βρίσκονται σε πόλεμο. Ο Μαρινάκης απαγορεύει τη διάθεση εισιτηρίων στον Κόκκαλη και στις 19 Σεπτεμβρίου, ο Πέτρος Κόκκαλης αναρτά στο instagram τα εξής: «Παιδιά, μην με παίρνετε για εισιτήρια, ούτε εμένα μου δίνουν και διέκοψαν και τη μίσθωση της σουίτας που μισθώναμε από τότε που χτίσαμε το γήπεδο. Ο Αρχηγός αποφασίζει ποιος είναι Ολυμπιακός. Θρύλε, γερά».

  Ακολουθούν νέα δημοσιεύματα για επιχειρηματικές συνέργειες του Κόκκαλη αυτή τη φορά με τον Ιβάν Σαββίδη, έτερο μεγάλο εχθρό του Μαρινάκη, για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, τα οποία η πλευρά Κόκκαλη θεωρεί ότι είναι κατευθυνόμενα από τον Μαρινάκη.

  Και έτσι φτάνουμε στα όσα έγιναν την εβδομάδα που πέρασε. Ο Κόκκαλης επιτίθεται στο Μαρινάκη με το αίτημά της Intrakat για επιστροφή έκτασης του προπονητικού κέντρου στο Ρέντη, που χρησιμοποιείται για τις ανάγκες της Ακαδημίας της ΠΑΕ Ολυμπιακός. «Παρακαλούμε να μας αποδώσετε το ακίνητο, κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 12 του μισθωτηρίου, εντός 30 ημερών από την παρούσα. Επίσης, σας γνωρίζουμε ότι για το χρονικό διάστημα από την 1/7/2019 μέχρι και σήμερα οφείλετε το ποσό των € 15.033,84 ως αποζημίωση χρήσης του ακινήτου κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 9 του μισθωτηρίου», αναφέρεται στην επιστολή τής Ιντρακάτ. Η «Θρύλος ΑΕ» απαντά σηκώνοντας τους τόνους: «Δυστυχώς για τον Σωκράτη Κόκκαλη, τους γιους του και τους συνεργάτες του, βασιλιάς τους είναι το χρήμα, ενώ ο Ολυμπιακός είναι ένα όχημα επίτευξης κερδών για τις κρατικοδίαιτες εταιρείες του».

  Το προπονητικό κέντρο του Ολυμπιακού στο Ρέντη

  Ακολουθεί οργισμένη επιστολή του Κόκκαλη στον Μαρινάκη: «Οι συνεχείς, απαράδεκτοι και συκοφαντικοί ισχυρισμοί σου εις βάρος μου, οι άθλιες επιθέσεις εναντίον της οικογένειάς μου και οι βρώμικες μεθοδεύσεις κατά των επιχειρήσεων που συμμετέχω, με αποκορύφωμα το χθεσινό οχετό από τα Μέσα που έχεις εξαγοράσει, δεν θα μείνουν πλέον αναπάντητα… Ο Ολυμπιακός ανήκει στο λαό του, είναι πιο μεγάλος από μένα και σίγουρα από σένα. Μην συνεχίζεις να τον μικραίνεις.»

  Για να απαντήσει ο Μαρινάκης στους ίδιους τόνους: «Δεν λες τίποτα στον κόσμο του Ολυμπιακού για τη δραστηριότητα, με τις ευλογίες σου, του στενού σου συνεργάτη Θωμά Μητρόπουλου ενάντια στην ομάδα μας. Για τις δουλειές των εταιρειών σου με τον Μελισσανίδη (ΟΠΑΠ, γήπεδο ΑΕΚ), καθώς και τις σχέσεις της οικογένειάς σου με την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, που πολέμησε λυσσαλέα τον Ολυμπιακό … Παρέδωσες την ΠΑΕ Ολυμπιακός σε οικονομική κατάσταση χειρότερη από την ΠΑΕ ΑΕΚ, η οποία οδηγήθηκε σε χρεοκοπία, και την ΠΑΕ Παναθηναϊκός, η οποία καταδικάστηκε σε πολυετή παρακμή. Αυτό θα ήταν το μέλλον του Ολυμπιακού, αν δεν πλήρωνα (και ακόμα πληρώνω) τα χρέη και τις υποχρεώσεις σου”

  Λένε πως όταν συγκρούονται δύο ελέφαντες, ό,τι βρίσκεται στη μέση την πληρώνει. Και στη μέση εδώ είναι σαφέστατα ο Ολυμπιακός…

  *Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ” 

   

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

  Πόλεμος Κόκκαλη – Μαρινάκη για το προπονητήριο στο Ρέντη

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

  Πρόσφατα Άρθρα

  Στην ΜΠΑΜ που κυκλοφορεί: Τα ερωτικά γράμματα του Λιγνάδη

  Η εφημερίδα των μεγάλων αποκαλύψεων κυκλοφορεί με ρεπορτάζ που θα κάνουν «ΜΠΑΜ» και θα προκαλέσουν σεισμό! Διαβάστε την Κυριακή στην «ΜΠΑΜ»: Η άγνωστη ζωή του...

  Μόσιαλος: H κολχικίνη δεν μειώνει τη θνητότητα στους νοσοκομειακούς ασθενείς Covid-19

  H βρετανική μελέτη RECOVERY έδειξε ότι η κολχικίνη δεν μειώνει τη θνητότητα στους νοσοκομειακούς ασθενείς Covid -19. Τα αποτελέσματα της έδειξαν πως δεν υπάρχει...

  Μπλόκα παντού από την ΕΛ.ΑΣ. για το έλεγχο της αυστηρής τήρησης των μέτρων για τον κορωνοϊό

  Στην κορύφωση τους βρίσκονται από τις 19.00 το απόγευμα τα μέτρα της Αστυνομίας παντού στην Αττική και σε όλες τις περιοχές που είναι στο...

  H ΕΛΑΣ φοβάται για επιθέσεις με δέματα βόμβες – Αποκαλυπτικό έγγραφο

  Η Ελληνική Αστυνομία έστειλε έγγραφο στις 2 Μαρτίου, στο οποίο υπάρχει επισήμανση ότι ίσως τις επόμενες ημέρες επιχειρηθεί αποστολή εκρηκτικών μηχανισμών μέσω της αλληλογραφίας. Σύμφωνα...

  Θεσσαλονίκη: Συνελήφθησαν 3 άτομα για την κλοπή 80.000 ευρώ από 87χρονη

  Τρία άτομα συνελήφθησαν κατηγορούμενα για την κλοπή μεγάλου χρηματικού ποσού που κατήγγειλε το πρωί ηλικιωμένη στην περιοχή Χαριλάου της Θεσσαλονίκης, όταν άγνωστοι προσποιούμενοι τους...