More

  Κολύμβηση: Ο Ανδρέας Βαζαίος στην κορυφή της Ευρώπης

  Ο Ανδρέας Βαζαίος αποτελεί αναμφίβολα ένα από τα πιο δυνατά χαρτιά της ελληνικής κολύμβησης. Με πολλές επιτυχίες στο ενεργητικό του, ο νεαρός αθλητής, σημείωσε πρόσφατα  τη σπουδαιότερη νίκη της καριέρας του. Όντας μόλις στην ηλικία των 22 ετών ανέβηκε στο υψηλότερο βάθρο των πανευρωπαϊκών αγώνων, φορώντας τα ελληνικά χρώματα και κάνοντας υπερήφανη ολόκληρη τη χώρα.

  ανδρεας

  Επισκεφτήκαμε τον Ανδρέα στο δεύτερο «σπίτι» του, ένα γνώριμο και αγαπημένο περιβάλλον για εκείνον,  που δεν είναι άλλο από το κολυμβητήριο στο ΑΝΟ της Αργυρούπολης. Ο χαμογελαστός και χαμηλών τόνων Ανδρέας, μας μίλησε για αυτή τη διάκριση που ακόμα όπως εκμυστηρεύεται δεν έχει καταφέρει να συνειδητοποιήσει , αλλά και την πορεία του από την αρχή το ονείρου μέχρι και την κατάκτηση της κορυφής.

  Τριγύρω του όσοι τον χαιρετάνε καθώς μιλάμε, του δίνουν συγχαρητήρια  για το χρυσό που έφερε μαζί του από τους Πανευρωπαϊκούς αγώνες κολύμβησης  που πραγματοποιήθηκαν στο Λονδίνο στις 16-22 Μαΐου.

  ανδρέας

  Τα πρώτα βήματα…

  Ο Ανδρέας ξεκίνησε όπως αφηγείται την κολύμβηση όταν ήταν 3,5 ετών. Επηρεασμένος από τη μεγαλύτερη του αδελφή που επίσης ήταν κολυμβήτρια αλλά και λόγω της αγάπης του για το νερό ξεκίνησε να πηγαίνει και εκείνος στο κολυμβητήριο. Όσο περνούσαν τα χρόνια το πάθος του για την κολύμβηση ολοένα και μεγάλωνε.

   «Με γέμιζε πολύ αυτό το άθλημα από την αρχή.  Επειδή η κολύμβηση είναι ένας μοναδικός τρόπος να καλλιεργήσεις τον  χαρακτήρα σου αλλά ταυτόχρονα συντελεί και στην καλή υγεία γιατί γυμνάζεις όλο σου το σώμα, όσο περνούσαν σταδιακά τα χρόνια, έβλεπα ότι αυτό ήθελα να κάνω. Φυσικά όταν ήρθαν και οι πρώτες διακρίσεις σε ηλικία 13 ετών ήθελα να συνεχίσω να πηγαίνω εξίσου καλά και στους αγώνες, να διεκδικήσω μετάλλια. Έτσι το 2009 κατάφερα να μπω και στην εθνική ομάδα”, περιγράφει.

  Το πρώτο μετάλλιο όπως θυμάται, ήρθε σε ηλικία  10 χρονών και συγκεκριμένα στο πανελλήνιο μετάλλιο προαγωνιστικών. Ήταν μια μεγάλη χαρά για εκείνον αλλά και ένα έναυσμα που τον ώθησε να συνεχίσει ακόμα παραπέρα.

  Το χρυσό μετάλλιο στο Λονδίνο

  Το τρίτο χρυσό μετάλλιο της ιστορίας της σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα πανηγύρισε η Ελλάδα χάρις την εκπληκτική προσπάθεια του νεαρού αθλητή στους πανευρωπαϊκούς αγώνες του Λονδίνου.

  Αξίζει να σημειωθεί ότι, τον περασμένο Δεκέμβριο ο Ανδρέας Βαζαίος κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό 25άρας πισίνας, στη Νετάνια του Ισραήλ, όπου συμμετείχε σε ακόμη δύο τελικούς. Είναι έτσι ο δεύτερος Έλληνας που στέφεται πρωταθλητής Ευρώπης.

  Ανδρέας

  Τι μας είπε όμως ο ίδιος για εκείνη τη ξεχωριστή διοργάνωση:

  «Όσο πιο μεγάλη η διοργάνωση τόσο πιο θετικό και μεγάλο είναι το επίτευγμα αν καταφέρεις να κερδίσεις. Αλλά για εμάς είτε μια κούρσα σε ημιτελικό είτε σε τελικό σε τέτοιες διοργανώσεις αποτελούν μεγάλη επιτυχία. Επειδή η ελληνική κολύμβηση περνάει δύσκολα καθώς οι συνθήκες που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι έλληνες αθλητές είναι αρκετά διαφορετικές σε σύγκριση με αυτές που έχουν οι αθλητές στο εξωτερικό, προσπαθούμε να δίνουμε τον καλύτερο μας εαυτό και να μην σκεφτόμαστε ούτε μειονεκτικά αλλά ούτε αρνητικά.»

  Ο κολυμβητής του ΑΝΟ Αργυρούπολης, μοιράστηκε με το e reportaz την εμπειρία από αυτόν τον μεγάλο αγώνα.

  Το χρυσό μετάλλιο

  «Όσον αφορά το μετάλλιο, ομολογώ ότι δεν το περίμενα, πόσο μάλλον να πάρω το χρυσό. Έγινε η κούρσα του ημιτελικού, ξέραμε ότι αν καταφέρω να κάνω μια αντίστοιχη προσπάθεια στον τελικό θα βρισκόμουν μέσα στα μετάλλια. Όταν πήγα στον τελικό δεν υπήρχε περίπτωση να δώσω κάτι λιγότερο από το 100% του εαυτού μου. Στον τελικό ήρθε μια γρήγορη κούρσα, καλή τεχνικά, ευτυχώς έγιναν και λάθη ώστε να μπορέσουν να διορθωθούν και να υπάρχει βελτίωση, σε κάτι ακόμα καλύτερο»

  Στην κορυφή της Ευρώπης

  Τα συναισθήματα όταν στέφθηκε νικητής:

  «Γεμάτος χαρά, ικανοποίηση, απόλαυση μια ανάμειξη συναισθημάτων. Όταν ανέβηκα στο βάθρο και κράτησα ψηλά την ελληνική σημαία και όταν ακούς τον εθνικό ύμνο. Την όλη διάκριση δεν την έχω όμως συνειδητοποιήσει . Σίγουρα έχω χαρεί πολύ και από όλη την εμφάνιση και από τον χρόνο που είναι πολύ σημαντικός», αναφέρει ο Ανδρέας.


  Παρακολουθήστε εδώ την κούρσα του:


  Επόμενα σχέδια του πρωταθλητή

  «Ολυμπιακοί αγώνες του Ρίο που είναι και στα βασικά σχέδια όλης της χρονιάς, όλη η προετοιμασία από πέρσι είναι για να βγούμε όσο το δυνατόν πιο ψηλά στους κορυφαίους αυτούς αγώνες. Έχουμε ακόμη 2,5 μήνες.  Θέλουμε μια πολύ καλή θέση, προετοιμαζόμαστε για αυτό μαζί με τον προπονητή μου τον κ. Αλέξανδρο Νικολόπουλο»

  Οι σπουδές στην Ψυχολογία

  Παράλληλα με τον πρωταθλητισμό ο Ανδρέας σπουδάζει στο τμήμα ψυχολογίας του Παντείου πανεπιστημίου.

  Συνδυάζονται όμως εύκολα, πρωταθλητισμός και πανεπιστήμιο;

  «Είναι ένας κλάδος  όπου θέλω πάρα πολύ να δουλέψω και να εξελιχθώ ως επιστήμονας και επαγγελματίας σε επόμενο στάδιο της ζωής μου. Απλά οι όροι  πρωταθλητής και  έλληνας φοιτητής είναι δύο έννοιες που δυστυχώς δεν συνδυάζονται, οπότε έχω επιλέξει για φέτος που είναι οι Ολυμπιακοί αγώνες, να είμαι αφοσιωμένος στη κολύμβηση”, μας απαντά, ενώ προσθέτει για τα μελλοντικά του σχέδια:

  «Κάποια στιγμή όταν θα είμαι σε μεγαλύτερη ηλικία, δεν θα μπορώ να ακολουθήσω όπως είναι λογικό αγωνιστικούς ρυθμούς ούτε να καταβάλλω  επίπονη προπόνηση. Έτσι όταν επέλεγα τον κλάδο για τις σπουδές μου, είχα γοητευθεί από την ψυχολογία και σκεφτόμουν κάποτε να τη συνδυάσω με την αθλητική ψυχολογία. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορώ να βοηθήσω και το άθλημα που αγαπάω.»

  Η συμβουλή του Ανδρέα προς όσους αγαπούν τον αθλητισμό

  Σίγουρα συνιστώ υπομονή. Είναι μια αρετή που τη χρειαζόμαστε γενικότερα όλοι σαν άνθρωποι, πόσο μάλλον μέσα στον αθλητισμό. Οι μεγάλες επιτυχίες δεν έρχονται από τη μια μέρα στην άλλη. Θέλει μεγάλη επιμονή και πειθαρχία, δουλειά σε καθημερινή βάση ώστε να γινόμαστε καλύτεροι και να φτάσουμε ψηλά.

  ανδρέας

  Τέλος, ποιους θα ήθελε να ευχαριστήσει:

  “Αρχικά την ομάδα μου. Τον αθλητικό ναυτικό όμιλο Αργυρούπολης, τον χορηγό μας: τη Generali που μας στηρίζει στις δύσκολες αυτές οικονομικές συγκυρίες που βιώνει η χώρα, τους προπονητές μου, τον επικεφαλής τον κ. Βαγγέλη Κοζομπόλη, τον κ.Αλέξανδρο Νικολόπουλο και τον κ. Δημήτρη Αθυμαρίτη καθώς και την Arena που είναι χορηγός του εξοπλισμού μου. Επίσης θα ήθελα να αναφέρω την βοήθεια που μας παρέχει η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Πάνω απ’ όλα βέβαια να ευχαριστήσω την οικογένεια μου που με στηρίζει σε κάθε βήμα και χωρίς τη βοήθεια τους δεν θα πήγαινα ψηλά”, καταλήγει ο Ανδρέας Βαζαίος.

  τελικός

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

  Πρόσφατα Άρθρα

  ΟΟΣΑ: Σε τέσσερις δράσεις προτείνει να στηριχθεί η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας

  Τέσσερις δράσεις προτείνει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) προκειμένου να στηριχθεί η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας τόσο εξαιτίας της συνεχιζόμενης κρίσης της...

  ΑΑΔΕ: Παρατείνει μέχρι 7 Οκτωβρίου την προθεσμία υποβολής ΦΠΑ και άλλων φόρων

  Παρατείνεται έως και τις 7 Οκτωβρίου 2020 η προθεσμία της ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ), φόρου διαμονής, περιβαλλοντικού τέλους, φόρου εισοδήματος...

  Νίκος Βασιλειάδης: Αντίο στον πατέρα της Μαφάλντα

  Η Μαφάλντα είναι ένα εξάχρονο κορίτσι που με την χαρακτηριστική περιέργεια και τον κυνισμό της ηλικίας της ψάχνει απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα, αλλά συχνά...

  Σαράβαλα το ένα τρίτο των λεωφορείων!

  Οι μεγάλες ελλείψεις σε οδηγούς, λεωφορεία και συρμούς, η ελλιπής συντήρηση και η παλαιότητα του στόλου αποτελούν τις κυριότερες αιτίες για τις εικόνες συνωστισμού...

  Κορωνοϊός: Κρούσμα πήγε σε κηδεία – Έκτακτη προειδοποίηση με μέτρα σε Θήβα και Χαλκίδα

  Μετά από έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και με βάση τα στοιχεία που προέκυψαν από την ιχνηλάτηση 63χρονης ημεδαπής που βρέθηκε...