21:50 Τρίτη 21 Μαρτίου 2023
eReportaz

Live:

Κοντοζαμάνης: Τεστ για τον κορωνοϊό από τις 8 Σεπτεμβρίου και μετά

Κοντοζαμάνης: Τεστ για τον κορωνοϊό από τις 8 Σεπτεμβρίου και μετά

Σε άλλα συνεργαζόμενα εργαστήρια ελέγχου θα αποστέλλονται πλέον τα δείγματα για τεστ κορωνοϊού, καθότι όπως παραδέχεται ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) λόγω αυξημένου φόρτου δεν μπορεί να ανταποκριθεί.

Ο υφυπουργός υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης

Ο ίδιος αναφέρει ότι το ΕΚΕΑ πράγματι εξάντλησε «την εβδομαδιαία δυνατότητα διενέργειας μοριακών ελέγχων, που θα αποκατασταθεί στις 8 Σεπτεμβρίου». Όπως εξηγεί ο υφυπουργός Υγείας: «Λόγω της μαζικής επιστροφής από την καλοκαιρινή άδεια των εργαζομένων στις υγειονομικές μονάδες, που υποβάλλονται όλοι σε εργαστηριακό έλεγχο για SARS-CoV-2, δημιουργήθηκε αυξημένος όγκος εργαστηριακών ελέγχων που έπρεπε να διενεργηθούν και πρόσκαιρη έλλειψη αντιδραστηρίων στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), το οποίο εξάντλησε την εβδομαδιαία δυνατότητα διενέργειας μοριακών ελέγχων, που θα αποκατασταθεί στις 8/9».

Συνεπώς προκειμένου να εξασφαλίζεται η εντός 24 ωρών λήψη αποτελεσμάτων, όπως αναφέρει, αποφασίστηκε η πρόσκαιρη διακοπή αποστολής δειγμάτων στο ΕΚΕΑ και η αποστολή των δειγμάτων σε άλλα συνεργαζόμενα εργαστήρια ελέγχου. Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, στο ΕΚΕΑ εξετάζονται περίπου 1.000 από τα 13.000 τεστ μοριακού ελέγχου που πραγματοποιούνται κατά μέσο όρο καθημερινά στη χώρα, ενώ όπως υποστηρίζει ο κ.Κοντοζαμάνης: «το ΕΚΕΑ ολοκληρώνει τον εργαστηριακό έλεγχο όλων των δειγμάτων που του αποστέλλονται εντός 24 ωρών και δεν παρατηρείται ουδεμία καθυστέρηση στη διενέργεια των εργαστηριακών ελέγχων».

Μόλις πρόσφατα ,λόγω και των υποχρεωτικών τεστ που έπρεπε να κάνουν όλοι οι υγειονομικοί όταν επιστρέφουν από την άδειά τους, 1600 δείγματα μόνο από νοσοκομεία της Αθήνας ήταν σε αναμονή για εξέταση στο ΕΚΕΑ τουλάχιστον για δύο 24ωρα.

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

      

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας