15:06 Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Κόντρα ΥΠΟΙΚ - Κοτζιά για το...χρέος

Κόντρα ΥΠΟΙΚ  - Κοτζιά για το...χρέος

Δυσαρέσκεια για την αποχή της Ελλάδας από το κρίσιμο ψήφισμα του ΟΗΕ για την αναδιάρθρωση των κρατικών χρεών εξέφρασε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, τονίζοντας ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση υπερέβη κατά πολύ τις αρμοδιότητές της. Κάνει, μάλιστα, λόγο για αλλαγή πολιτικής «υπό την προτροπή του υπηρεσιακού υπουργού Οικονομικών».

«H υπηρεσιακή κυβέρνηση», δήλωσε ο κ. Κοτζιάς, «οφείλει να υπηρετεί τη χώρα προς τις εκλογές και όχι να αλλάζει την πολιτική της προηγούμενης και εκλεγμένης κυβέρνησης». Ο κ. Κοτζιάς εξήγησε ότι «βάση οδηγιών του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα το υπουργείο Εξωτερικών, μόλις ανέλαβε τον Ιανουάριο η Κυβέρνηση Σωτηρίας, έδωσε σαφείς οδηγίες στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία μας στον ΟΗΕ, όπως συμμετάσχει ενεργά στην ομάδα του ΟΗΕ για το χρέος με την προοπτική υπερψήφισης του ψηφίσματος που ετοίμαζε η ομάδα».

Ο πρώην υπουργός υπογραμμίζει την ύπαρξη πληθώρας οδηγιών και τηλεγραφημάτων που πιστοποιούν τις οδηγίες του ΥΠΕΞ για αυτή τη συμμετοχή και την προετοιμασία στήριξης από πλευράς Ελλάδας του ψηφίσματος, και τονίζει ότι «η θέση αυτή προωθήθηκε σθεναρά επί 7 μήνες παρά τις πιέσεις που δεχόταν η χώρα από ισχυρούς εταίρους».

Παράλληλα επισημαίνει ότι «η αλλαγή της πολιτικής σήμερα από το υπουργείο Εξωτερικών, υπό την προτροπή του υπηρεσιακού υπουργού Οικονομικών, υπερβαίνει κατά πολύ τις αρμοδιότητες υπηρεσιακής κυβέρνησης, η οποία το ελάχιστο που όφειλε να κάνει ήταν να διαβουλευτεί προηγούμενα με τον εκλεγμένο πρωθυπουργό της χώρας Αλέξη Τσίπρα».

Διπλωματικοί κύκλοι, με αφορμή την αντίδραση του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, σχολιάζουν μεταξύ άλλων ότι το ελληνικό χρέος δεν έχει σχέση με τα χρέη που αφορά η ψηφοφορία που έγινε στον  ΟΗΕ.

Ειδικότερα, διπλωματικοί κύκλοι, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Νίκου Κοτζιά και το θέμα που ανέκυψε σχετικά με την ελληνική ψήφο στην ψηφοφορία του ΟΗΕ για το χρέος, επισήμαιναν ότι οι αποφάσεις αυτές του διεθνούς οργανισμού δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα και υποχρεωτική νομική εφαρμογή.

Οι ίδιες πηγές πρόσθεταν ότι το ελληνικό χρέος δεν έχει σχέση με τα χρέη που αφορά η υπόθεση, αφού είναι διαφορετική η φύση του (χρέος προς κράτη με πολύ χαμηλό επιτόκιο κλπ.). Επιπλέον τυχόν υποστήριξη του ψηφίσματος θα έφερνε την Ελλάδα σε αντίθεση με όλες τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, που απείχαν και τη Βρετανία που το καταψήφισε, και από τις οποίες η Ελλάδα αναμένει την ελάφρυνση του χρέους. Το θέμα του επίδικου ψηφίσματος αφορούσε κυρίως αναπτυσσόμενες χώρες, όπως η Αργεντινή, και από αυτές υποστηρίχθηκε.

Ποτέ εξάλλου, σημείωναν οι ίδιοι διπλωματικοί κύκλοι, δεν δόθηκαν από την απελθούσα κυβέρνηση οδηγίες στην ελληνική διπλωματική αντιπροσωπεία για το πώς θα ψηφίσει στον ΟΗΕ. Οι τελευταίες οδηγίες είχαν δοθεί το 2014 από την τότε κυβέρνηση και προέβλεπαν και τότε αποχή, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους.

Η απάντηση του ΥΠΟΙΚ

ypoik

Το Υπουργείο Οικονομικών, πάντως, θεωρεί την αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους θέμα στρατηγικής σημασίας για τη σταθεροποίηση της οικονομίας και την επιστροφή της χώρας στη βιώσιμη ανάκαμψη και όπως τονίζει, σε ανακοίνωσή του, έχει εργασθεί εντατικά, ώστε να διαμορφωθούν οι ευρωπαϊκές και διεθνείς οικονομικές και πολιτικές προϋποθέσεις για μία επιτυχή διευθέτηση.

Σχολιάζοντας την αντίδραση Κοτζιά, το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει ότι στο πλαίσιο των δικών του αρμοδιοτήτων -και όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομικών στην ομιλία του στο Λονδίνο το πρωί της Πέμπτης 10 Σεπτεμβρίου- το ΥΠΟΙΚ έχει ήδη αναλάβει την πρωτοβουλία για την έγκαιρη και άρτια προετοιμασία της ελληνικής πλευράς ενόψει της δύσκολης διαπραγμάτευσης του χρέους που θα ακολουθήσει αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης πριν το τέλος του 2015. «Το Υπουργείο Οικονομικών δεν είναι καθ’ ύλην αρμόδιο για τη στάση της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδος στις ψηφοφορίες του ΟΗΕ», σημειώνει.

Πυρά στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Νίκο Κοτζιά, εξαπολύει η Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, τονίζοντας ότι δεν ενδιαφέρθηκαν έγκαιρα για τη στάση που θα τηρούσε η Υπηρεσιακή κυβέρνηση κατά την ψηφοφορία στον ΟΗΕ. Παράλληλα, η Λαϊκή Ενότητα κάνει λόγο για τεράστια βλάβη στα εθνικά μας συμφέροντα, για ευθύνη βαρύτατη που τη χρεώνεται προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας.

«Αν από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε ολιγωρία και αμέλεια απέναντι στην επικείμενη ψηφοφορία στον ΟΗΕ, αυτό δείχνει ανευθυνότητα, ενώ αν υπήρξε προτροπή και υπόδειξη για αποχή υποδηλώνει επικίνδυνη αντίληψη. Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλ. Τσίπρας οφείλουν να μας που τι από τα δύο συμβαίνει», τονίζεται σε ανακοίνωση του κόμματος.

Διαβάστε επίσης: Αυθαιρεσίες του ΤΑΙΠΕΔ καταγγέλλει ο Δρίτσας

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας