21:16 Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023
eReportaz

Live:

Κορωνοϊός: 170 θάνατοι στους άνω των 65 ετών μέσα σε ένα μήνα- Απαραίτητη η χρήση μάσκας

Κορωνοϊός: 170 θάνατοι στους άνω των 65 ετών μέσα σε ένα μήνα- Απαραίτητη η  χρήση μάσκας

Η υποχρεωτική χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους -που αφορά από σήμερα σχεδόν τον μισό πληθυσμό όλης της χώρας- φιλοδοξεί να πετύχει τη μείωση του επιδημιολογικού φορτίου και να ανακόψει την ξέφρενη πορεία του κορωνοϊού.

Στην πραγματικότητα έχει ως στόχο να προστατευθούν οι ηλικιωμένοι και οι περισσότερο ευάλωτοι συμπολίτες μας, καθώς αποτελεί μέτρο που λειτουργεί ως “εμβόλιο” μέχρι την κυκλοφορία του κανονικού εμβολίου, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Η ιδιαιτερότητα του κορωνοϊού και της νόσου Covid να οδηγεί στον θάνατο τους ηλικιωμένους είχε εντοπιστεί από την αρχή της πανδημίας. Η χώρα μας δεν αποτελεί εξαίρεση. Αν και τους τελευταίους δύο μήνες οι ηλικιωμένοι είναι περισσότερο προσεκτικοί και δεν μολύνονται εύκολα από τον ιό, ωστόσο εάν αυτό συμβεί, έχουν συντριπτικά μεγάλες πιθανότητες να μην καταφέρουν εύκολα να αναρρώσουν.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, τους τελευταίους δύο μήνες το ηλικιακό γκρουπ των άνω των 65 ετών έχει μειώσει τα ποσοστά μόλυνσης από τον κορωνοϊό κατά 40% συγκριτικά με τα αναμενόμενα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Θεσσαλονίκη στην οποία υπάρχει μεγάλη επιδημιολογική επιβάρυνση, το 51% των ενεργών κρουσμάτων αφορούν στις ηλικίες 16-29, ενώ οι άνω των 60, μόνο το 6%. Παρ’ όλα αυτά, μόνο τον τελευταίο μήνα συνέβησαν 170 θάνατοι στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Συγκεκριμένα, από 289 θανάτους που κατέγραψε τον Σεπτέμβριο ο ΕΟΔΥ στους 65+, χθες (23/10) -ένα μήνα μετά- άγγιξαν τους 459. Πρόκειται, δηλαδή, για 459 από τα 559 συνολικά θανατηφόρα κρούσματα όλης της χώρας.

Ηλικιωμένοι και Covid: Η μόλυνση μεταφέρεται από τη μία γενιά στην άλλη

Η συντριπτική πλειοψηφία των ηλικιωμένων έχουν προσβληθεί μετά από επαφή με νεότερες ηλικιακά ομάδες, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά κατά τη χθεσινή ενημέρωση για τον κορονοϊό στο Υπουργείο Υγείας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Όπως είπε, η ιχνηλάτηση των κρουσμάτων έχει αποδείξει ότι ο ιός μεταφέρεται από γενιά σε γενικά, δηλαδή από τα νεότερα μέλη της οικογένειας στα μεγαλύτερα.

“Για εμάς η έκκληση, η παράκληση είναι απέναντι στους νέους ανθρώπους. Θα πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί. Και προφανώς σχετίζονται και τα στοιχεία αυτά των νέων ανθρώπων και με τη διασκέδαση, αυτή είναι η πραγματικότητα, και με το συγχρωτισμό”, ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς.

Από την πλευρά του, ο επ. Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, πρόσθεσε ότι οι νεότεροι “οδηγούν” την πανδημία και τόνισε ότι η εύθραυστη κατάσταση με τους ηλικιωμένους μπορεί να ανατραπεί από τη μία στιγμή στην άλλη.

“Συνεχίζουμε να λέμε, ότι το ηλικιακό γκρουπ των νέων που «οδηγεί» αυτή τη στιγμή την επιδημία, θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικό, διότι κάποιοι από αυτούς δεν το αντιλαμβάνονται ότι το κουβαλάνε και θα μολύνουν τους παππούδες τους και τις γιαγιάδες τους”, ανέφερε.

Η χρήση μάσκας μπορεί να προστατεύσει σχεδόν όσο ένα εμβόλιο

Σε 13 χώρες στην Ευρώπη παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες δραματική αύξηση στις μολύνσεις ηλικιωμένων, γεγονός το οποίο έχει αρχίσει να προκαλεί σοβαρή επιβάρυνση στα συστήματα υγείας των χωρών αυτών.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Λοιμώξεων (ECDC) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και προτρέπει τους νέους έως 39 ετών να χρησιμοποιούν συστηματικά το μόνο αποτελεσματικό όπλο που έχουμε στα χέρια μας απέναντι στον κορωνοϊό: την προστατευτική μάσκα.

“Η χρήση της μάσκας σε αυτή την περίπτωση, λειτουργεί σαν εμβόλιο για αυτούς τους ανθρώπους. Δηλαδή αυτή τη στιγμή, εάν καταφέρουμε και διατηρήσουμε αυτό το ποσοστό χαμηλό, είναι σαν να τους έχουμε εμβολιάσει”, ανέφερε ο καθηγητής Μαγιορκίνης.

Η χρήση της μάσκας μπορεί να προσφέρει προστασία στους ηλικιωμένους, λίγο χαμηλότερη από αυτή που αναμένουμε από ένα αποτελεσματικό εμβόλιο, δηλαδή από το 70%.

“Εάν καταφέρουμε και το διατηρήσουμε και λίγο πιο κάτω, θα είναι σαν να τους έχουμε εμβολιάσει. Τόσο αποτελεσματικό θα είναι εάν χρησιμοποιούν αυτοί οι άνθρωποι τη μάσκα και αν κρατήσει τις αποστάσεις αυτό το ηλικιακό γκρουπ, από τους παππούδες και τις γιαγιάδες”, τόνισε ο καθηγητής.

Σε κάθε περίπτωση οι υγειονομικές Αρχές παρακολουθούν στενά σε καθημερινή βάση τις μολύνσεις στις μεγαλύτερες ηλικίες. Στα συρτάρια του Υπουργείο Υγείας υπάρχει plan b’ στην περίπτωση που τις επόμενες 10 με 15 ημέρες εμφανιστεί μετατόπιση των κρουσμάτων σε ηλικιωμένους ή ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα. Οι ευαίσθητοι αυτοί δείκτες αποτελούν έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που “χρωματίζουν” αναλόγως τον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας, σε συνδυασμό με την επάρκεια σε κλίνες και ΜΕΘ Covid, στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

 

Από την Δευτέρα 26 Οκτωβρίου η εικόνα του χάρτη διαμορφώνεται ως εξής:

  • 25 Περιφερειακές ενότητες στο επίπεδο 1 (Ετοιμότητας) πριν από 14 μέρες ήταν 26
  • 33 Περιφερειακές Ενότητες στο επίπεδο 2 (Επιτήρησης) πριν από 14 μέρες ήταν 25
  • 14 Περιφερειακές Ενότητες στο επίπεδο 3 (Αυξημένης Επιτήρησης) πριν από 14 μέρες ήταν 23
  • 2 Περιφερειακές Ενότητες στο επίπεδο 4( Αυξημένου Κινδύνου) καμία περιοχή δεν ήταν σε αυτό το βαθμό συναγερμού πριν 14 μέρες.

Όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς , η Επιτροπή αποφάσισε για το επίπεδο συναγερμού και τα μέτρα που θα ισχύουν στα νησιωτικά συμπλέγματα, από την επόμενη Τετάρτη, σχετικές αποφάσεις δεν θα λαμβάνονται πλέον σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας αλλά σε επίπεδο νησιού, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις που η επιδημιολογική εικόνα διαφοροποιείται σημαντικά από νησί σε νησί και άρα η επιβολή των ίδιων μέτρων σε όλους δεν είναι ούτε δίκαιη ούτε ενδεδειγμένη.

Ο κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε ότι τα μέτρα είναι δυναμικά μιας και βασίζονται, όπως είπε, στην ανάγκη αντιμετώπισης διαφορετικών χαρακτηριστικών που συνοδεύουν την έξαρση της πανδημίας σε κάθε περιοχή.

Ακόμη γνωστοποίησε ότι από σήμερα, Σάββατο 24 Οκτωβρίου, σε περίπτωση που μια περιοχή, χαρακτηριστεί σε επίπεδο 4, όπως σήμερα η Καστοριά και η Κοζάνη, οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου καθώς και οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών όπως κομμωτήρια, υπηρεσίες μανικιούρ- πεντικιούρ, ινστιτούτα αισθητικής κλπ λειτουργούν με τους αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις του επιπέδου 3. Σε αναστολή παραμένουν οι υπηρεσίες των τυχερών παιχνιδιών του ΟΠΑΠ καθώς και όσες άλλες συμπεριλαμβάνονται στο πεδίο εφαρμογής ειδικών μέτρων του επιπέδου 4.

Αυτή η απόφαση προέκυψε, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, έπειτα από τις ιχνηλατήσεις στις οποίες προχωρούν καθημερινά, και έχει διαπιστωθεί ότι το ποσοστό μετάδοσης του ιού και των ενεργών κρουσμάτων που σχετίζονται με το λιανεμπόριο «είναι ελάχιστα, αν όχι ανύπαρκτα». « Είναι ξεκάθαρο δηλαδή ότι στα καταστήματα λιανεμπορίου όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας εφαρμόζονται με επιμέλεια», υπογράμμισε. Γι αυτό το λόγο, στη δέσμη μέτρων που συνοδεύουν το επίπεδο 4, το κόκκινο δηλαδή, προχωρούν σε διαφοροποίηση της ενότητας που αφορά στο λιανεμπόριο.

«Είμαστε σε μια κρίσιμη καμπή σε ένα κομβικό σημείο της προσπάθειάς μας και είναι στο χέρι μας η προσπάθεια που καταβάλλαμε, οι θυσίες που κάναμε να μην πάνε χαμένες. Όλοι μας αισθανόμαστε κόπωση από τους κανόνες που διέπουν την νέα μας κανονικότητα, όλοι μας θα θέλαμε να επιστρέψουμε στην προ κορονοϊού καθημερινότητά μας. Αυτή τη στιγμή κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό. Κάθε απόπειρα να επιστρέψουμε στις παλιές μας συνήθειες είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για την υγεία τη δική μας αλλά και των αγαπημένων μας. Τώρα περισσότερο από κάθε άλλη φορά πρέπει να νικήσουμε την κόπωσή μας και να δείξουμε επιμονή, αποφασιστικότητα για να έχει η συλλογική μας προσπάθεια τη συνέχεια που της αξίζει», κατέληξε.

Κορωνοϊός: 841 νέα κρούσματα ανακοινώθηκαν την Παρασκευή

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 841 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο.

Παράλληλα, η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ ανέφερε πως 89 πολίτες παραμένουν διασωληνωμένοι, ενώ 10 ασθενείς κατέληξαν έπειτα από επιπλοκές που σχετίζονται με τον νέο κορωνοϊό.

Κορωνοϊός: Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις για τον φονικό ιό

Live: Ο παγκόσμιος χάρτης εξάπλωσης της πανδημίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Θεσσαλονίκη: Παρέμβαση της Αστυνομίας για να αδειάσουν οι πλατείες για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού

Κορωνοϊός: Σταθερά πρώτη η Αττική με σχεδόν 300 κρούσματα

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

        

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας