Live:
Ο κορωνοϊός καλά κρατεί στη χώρα μας, με τα κρούσματα να αγγίζουν τα 3.303 κρούσματα. Η αντιμετώπιση στην Αττική αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολη καθώς η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού και των διασωληνωμένων έχει σημάνει συναγερμό. Πιο αυστηρά μέτρα στις περιοχές που έχουν χτυπήσει κόκκινο από πλευράς κρουσμάτων κορωνοϊού, ζητούν οι επιστήμονες, ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποφύγει το lockdown, αναζητώντας τη «συνταγή» ώστε να μπορέσει να ελέγξει την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας.
Τα νοσοκομεία στην Αττική γεμίζουν από ασθενείς με κορωνοϊό, καθώς οι τελευταίες εβδομάδες έφεραν σημαντική αύξηση τόσο των νοσηλευόμενων, όσο και των διασωληνωμένων. O αριθμός τους έφτασε τους 98 καταρρίπτοντας το τελευταίο αρνητικό ρεκόρ, το οποίο ήταν στις 9 Απριλίου (93 διασωληνωμένοι). Σύμφωνα με τους ειδικούς η κατάσταση θα είναι δύσκολη όταν ο αριθμός των διασωληνωμένων φτάσει τους 150.
Η Αττική παραμένει η «πρωτεύουσα» των κρουσμάτων κορωνοϊού με 161 νέες μολύνσεις την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου, αλλά προβληματισμός επικρατεί από τα υπόλοιπα 230 σε όλη την επικράτεια, σε σύνολο 391 που ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ. Αριθμός υψηλός που δείχνει πως ο κορωνοϊός είναι πάντα εδώ, επικίνδυνος και διάσπαρτος σε όλη την επικράτεια, καθώς έχει ανιχνευτεί σε πολλές περιφέρειες, αλλά σε 39 εξ αυτών «θερίζει».
Για μία ακόμη φορά ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, τόνισε την κρισιμότητα της κατάστασης στη χώρα μας αναφορικά με την πανδημία του κορωνοϊού. Επανέλαβε ότι η Αττική είναι στο επίκεντρο, ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις σταθεροποίησης, ενώ δήλωσε ότι θα δοθεί χρόνος μίας εβδομάδας ακόμα προκειμένου να παρατηρήσουν τους επιδημιολογικούς δείκτες. Σύμφωνα με αυτούς αναμένεται να παρθούν ή όχι και νέα μέτρα.
Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι από τα 391 κρούσματα που εντοπίστηκαν το τελευταίο 24ωρο, τα 161 είναι στην Αττική. Τέλος είπε ότι η επιδημία μπορεί να μπει σε επιθετική τάση όπως σε άλλες χώρες και γι’ αυτό χρειάζεται η πιστή εφαρμογή των μέτρων στη χώρα μας, ανέφερε ο καθηγητής Γκίκας Μαγιοργκίνης, προσθέτοντας πως χώρες της Ευρώπης βρίσκονται ήδη σε σημαντική εκθετική αύξηση κρουσμάτων.
Τον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας της χώρας μέσω του οποίου οι πολίτες θα ενημερώνονται για τα μέτρα που ισχύουν ανά περιοχή, βάσει του επιδημιολογικού φορτίου που καταγράφεται από τις υγειονομικές αρχές, παρουσίασαν την Παρασκευή ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τον κορονοϊό περιλαμβάνει 4 επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων για κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας:
Επίπεδο 1: ετοιμότητας,
Επίπεδο 2: επιτήρησης,
Επίπεδο 3: αυξημένης επιτήρησης και
Επίπεδο 4: αυξημένου κινδύνου.
Ο καθορισμός του επιπέδου κινδύνου σε κάθε περιοχή εξαρτάται από την αυξανόμενη ή μειούμενη τάση υγειονομικών μεγεθών και θα επικαιροποιείται ανά 15 ημέρες με βάση τις εισηγήσεις της επιτροπής επιδημιολόγων ή και συχνότερα όταν επιβάλλεται από τους υγειονομικούς και επιδημιολογικούς δείκτες.
«Η κρισιμότητα της περιόδου δεν επιτρέπει πολλά λόγια. Εργαλεία όπως αυτό που παρουσιάζουμε σήμερα δεν έρχονται να υποκαταστήσουν την ατομική και την κοινωνική υπευθυνότητα, αλλά αποσκοπούν στο να μας βοηθήσουν όλους να είμαστε σε εγρήγορση. Ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών, φοράμε μάσκα, κρατάμε αποστάσεις, τηρούμε τα μέτρα προσωπικής υγιεινής», είπε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.