More

  Κορωνοϊός: Ανάγκη για άμεση λήψη 6 μέτρων για την προστασία των υγειονομικών

  Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), εκφράζει την έντονη ανησυχία του, για την κατάσταση του υγειονομικού συστήματος, το οποίο έχει αρχίσει ήδη να αποδυναμώνεται από την ενδονοσοκομειακή διασπορά του κορωνοϊού και ζητά να ληφθούν άμεσα μέτρα, για την υγειονομική θωράκιση του πληθυσμού.

  Της Αλεξίας Σβώλου

  Ο ΙΣΑ τονίζει ότι τόσο στην Ιταλία όσο και σε άλλες χώρες που επλήγησαν από την επιδημία πολλοί ασθενείς χάνονται εξαιτίας της αδυναμίας του υγειονομικού συστήματος να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις.

  Η χώρα μας πρέπει επειγόντως να αξιολογήσει αυτά τα δεδομένα και να δημιουργήσει τις αναγκαίες προϋποθέσεις, για να περιορίσει όσο είναι δυνατόν την απώλεια ανθρώπινων ζωών.

  Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ.Πατούλης επισημαίνει το μεγάλο κίνδυνο από την κατάρρευση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που αποτελεί τον κυματοθραύστη των περιστατικών, για να μη καταλήξουν στα νοσοκομεία.

  Ειδικότερα, ο κ. Πατούλης, τονίζει τα εξής:

  «Την κρίσιμη αυτή ώρα που το υγειονομικό σύστημα της χώρας μας θα κληθεί να δώσει τη μητέρα των μαχών, ο βασικός πυλώνας του, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας κινδυνεύει να καταρρεύσει από άτολμες και άδικες αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών Χ. Σταϊκούρα, εναντίον των ιατρών.

  Οι ιδιώτες γιατροί αγωνίζονται μέσα στη μεγάλη αυτή κρίση να κρατήσουν ανοιχτά τα ιατρεία τους, ωστόσο εάν δεν υποστηριχθούν από την πολιτεία, όπως έχει γίνει και για άλλους επαγγελματίες, αναγκαστικά θα κλείσουν. Αυτό θα ήταν καταστροφικό, γιατί θα οδηγήσει σε παραμέληση των χρόνιων παθήσεων και μοιραία τα περιστατικά θα επιβαρύνουν περαιτέρω τα δημόσια νοσοκομεία.

  Επιπρόσθετα, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να στοχεύσουμε στην πρόληψη των επιπλοκών των ασθενών διασφαλίζοντάς τους την αναγκαία ιατρική παρακολούθηση, καθώς εκτός από τον κορωνοϊό παραμένουν οι χρόνιες παθήσεις στην κοινότητα. Καλούμε το Υπουργείο Υγείας να λάβει άμεσα τα παρακάτω μέτρα που είναι απολύτως αναγκαία, για να έχουμε όσο γίνεται μικρότερες απώλειες ανθρώπινων ζωών, από την εξάπλωσης της επιδημίας του κορωνοϊού.

  1. Οικονομική στήριξη των ιδιωτών γιατρών, των Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Διαγνωστικών Κέντρων, με εφαρμογή των πέντε μέτρων που έχει προτείνει ο ΙΣΑ (πατήστε εδώ για τα προτεινόμενα μέτρα) για να αποτελέσουν το απόλυτο ανάχωμα, στην προσέλευση κάθε είδους χρόνιου περιστατικού στα νοσοκομεία καθώς και αξιοποίησή τους για την παρακολούθηση των κρουσμάτων και την πρόληψη των επιπλοκών τους.
  2. Άμεση δημιουργία 2.000 κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Καταγραφή των γιατρών (σε ιδιωτικό και σε δημόσιο τομέα) που έχουν εξειδίκευση στις ΜΕΘ ή έχουν γνώση ΜΕΘ (κυρίως ειδικότητες αναισθησιολόγου, πνευμονολόγου, καρδιολόγου παθολόγου), προκειμένου να αξιοποιηθούν για τις νέες κλίνες που θα λειτουργούν παράλληλα με τις ΜΕΘ. Ανάλογη ενέργεια πρέπει να γίνει και με το νοσηλευτικό προσωπικό.
  3. Άμεση, ευρύτατη παραγγελία, κατάλληλων αναπνευστήρων για να λειτουργήσουν επιπλέον κρεβάτια. Καταγραφή των αναπνευστήρων ανά κλινική και νοσηλευτικό ίδρυμα, δημόσιο ή ιδιωτικό.
  4. Άνοιγμα ειδικού λογαριασμού, στον οποίον επιχειρηματίες θα συμβάλλουν για να αγοραστούν αναπνευστήρες και κάθε είδος αναγκαίου υγειονομικού υλικού.
  5. Έκδοση ΚΥΑ για να σταματήσουν άμεσα τα προγραμματισμένα τακτικά, μη αναγκαία χειρουργεία, στις ιδιωτικές κλινικές, προκειμένου να μείνουν διαθέσιμες οι κλίνες ΜΕΘ, για τη νοσηλεία έκτακτων περιστατικών.
  6. Εξασφάλιση του αναγκαίου υγειονομικού υλικού για την προστασία του προσωπικού (ιατρικού, νοσηλευτικού και παραϊατρικού) σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, ώστε να μη κινδυνεύσει η υγεία των υγειονομικών γιατί η απώλειά τους θα οδηγήσει στη διάλυση της λειτουργίας των Μονάδων Υγείας.

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

  Πρόσφατα Άρθρα

  Κορωνοϊός: Όπλο βιολογικού πολέμου λένε οι Αμερικανοί με αγωγή κατά της Κίνας

  Αγωγή 20 τρισεκατομμυρίων δολαρίων κατατέθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά των κινεζικών αρχών για το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού, υποστηρίζοντας ότι ο κορωνοϊός είναι...

  Κορωνοϊός: Ξεπέρασαν το 1.000.000 τα κρούσματα παγκοσμίως

  Ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο τα κρούσματα του κορωνοϊού παγκοσμίως ενώ συνολικά 51.364 θάνατοι έχουν καταγραφεί, εκ των οποίων 37.709 στην Ευρώπη. Με 13.915 θανάτους,...

  Δημοσκόπηση: “Σαρώνουν” Σ. Τσιόδρας και κυβέρνηση

  Μπορεί οι πολίτες να δείχνουν πολύ μεγάλη ανησυχία και φόβο για την επιδημία του κορωνοϊού από την μία πλευρά, από την άλλη όμως συντριπτική...

  ΝΑΤΟ: Επεισόδιο Τσαβούσογλου-Δένδια και αποχώρηση του Τούρκου Υπεξ

  Σήμερα είχε σειρά το ΝΑΤΟ για να τα βρουν σκούρα οι Τούρκοι στα διάφορα σχέδια που καταστρώνουν με οποιοδήποτε τρόπο για να εκθέσουν ή...

  «Αν δεν ήταν ο φράχτης ο Χασάν και ο Οσμάν θα έπιναν καφέ στο Σύνταγμα και στο Λευκό Πύργο»

  «Αν δεν ήταν ο φράχτης ο Χασάν και ο Οσμάν θα έπιναν καφέ στο Σύνταγμα και στο Λευκό Πύργο» Του Σταύρου Γεωργακόπουλου Οι προσπάθειες των 100άδων...