More

  Κορωνοϊός δρεπανηφόρος στον νομό Αττικής

  Οι ιδιωτικοί υπάλληλοι με ποσοστό 29%, οι συνταξιούχοι με ποσοστό 13% και οι άνεργοι νέοι με ποσοστό 13,7% πιο συχνά θετικοί στον ιό

  Ρεπορτάζ ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ

  Η πατρίδα μας βρέθηκε για λίγα μόλις 24ωρα αντιμέτωπη με τον μεσογειακό κυκλώνα «Ιανό», που σάρωσε με μανιασμένα κύματα, βροχές και θυελλώδεις ανέμους τις παράκτιες περιοχές, τα νησιά του Ιονίου, την Ηλεία και τη Μεσσηνία, αλλά η Αττική βρίσκεται σταθερά στο μάτι του κυκλώνα του κορωνοϊού εδώ κι εβδομάδες. Τα κρούσματα στο Λεκανοπέδιο έκαναν limit up καταγράφοντας τον αριθμό –ρεκόρ 212, με συνέπεια να χτυπήσει πορτοκαλί συναγερμός στην Πολιτική Προστασία και στην επιτροπή των εμπειρογνωμόνων και να αποφασιστεί με fast track διαδικασίες, μετά από σύσκεψη και με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, η επιβολή νέων μέτρων στην πρωτεύουσα.

  Όπως εξηγεί ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, το βράδυ της Παρασκευής 18/9, 4.084 κρούσματα κορωνοϊού παρέμεναν ενεργά στην επικράτεια κι από αυτά τα 2.100 εντοπίζονταν στην Αττική και τα 966 στον ∆ήμο Αθηναίων. «Υπό αυτές τις συνθήκες ο ∆ήμος Αθηναίων εξελίσσεται σε εκκολαπτήριο του ιού Sars-Cov-2, όπως συμβαίνει κι αλλού στον κόσμο με το κέντρο μεγάλων αστικών περιοχών», προσθέτει ο καθηγητής Υγιεινής κι Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης.

  Οι αναλύσεις των δεδομένων από τα μοριακά τεστ και τις ιχνηλατήσεις που κάνει ο ΕΟ∆Υ δείχνουν ότι τρεις είναι οι «πυρήνες» των ατόμων (ανά ιδιότητα) που βρίσκονται πιο συχνά θετικοί στον ιό στην Αττική: Οι ιδιωτικοί υπάλληλοι με ποσοστό 29%, οι συνταξιούχοι με ποσοστό 13% και οι άνεργοι νέοι με ποσοστό 13.7%. Μετά από αυτήν την ανησυχητική εξέλιξη-κι αφού κυκλοφόρησαν φήμες για ολιγοήμερο lockdown- ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε μια σειρά από έκτακτα μέτρα, τα οποία τίθενται σε ισχύ από 21η Σεπτεμβρίου μέχρι την 4η Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τα μέτρα, επιβάλλεται υποχρεωτικά τηλεργασία σε ποσοστό 40% για τους εργαζόμενους στο ∆ημόσιο, καθιερώνεται η προσέλευσή τους στη δουλειά σε τρία κύματα και η αναχώρηση σε τέσσερα κύματα, ματαιώνονται οι προγραμματισμένες συναυλίες και οι προβολές ταινιών σε κλειστούς κινηματογράφους, περιορίζεται το όριο στις συναθροίσεις στα 9 άτομα (σε κλειστό κι ανοιχτό χώρο) και τίθεται όριο 20 ατόμων σε γάμους, βαφτίσεις και κηδείες. Παράλληλα, γίνεται αυστηρή υπενθύμιση σε όλους να χρησιμοποιούν υποχρεωτικά μάσκα στα ΜΜΜ, ενώ ο Νίκος Χαρδαλιάς απευθύνει ισχυρή σύσταση στους ηλικιωμένους άνω των 65 ετών να περιορίσουν τις άσκοπες μετακινήσεις, να μην χρησιμοποιούν τα ΜΜΜ και να εφαρμόσουν ευλαβικά τα μέτρα προστασίας, μη αποκλείοντας μελλοντική κλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων, με επαναφορά του SMS για τη μετακίνηση των παππούδων και των γιαγιάδων. Ερωτηθείς πολλές φορές για το ενδεχόμενο επιβολής lockdown σε επίπεδο ∆ήμου – μετά και τις πρόσφατες δηλώσεις του καθηγητή παθολογικής φυσιολογίας λοιμώξεων Νίκου Σύψα, πως όλα τα μέτρα είναι στο τραπέζι και ένα ολιγοήμερο lockdown είναι πιθανό – ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας υπογράμμισε ότι η πιστή εφαρμογή των μέτρων προστασίας από όλους μας είναι η καλύτερη απάντηση στο lockdown. Ο Νίκος Σύψας στις προβλέψεις του είχε αναφερθεί και στην πιθανότητα επαναφοράς του SMS για μετακινήσεις, ένα ενδεχόμενο που ολοφάνερα δεν αποκλείει η Πολιτική Προστασία, αν και φαίνεται πως το κρατά σαν «άσο στο μανίκι» για τις μεγαλύτερες ηλικίες και τους ευπαθείς, σε περίπτωση που τα πράγματα εξακολουθήσουν να είναι κρίσιμα.

  Τη λήψη των έκτακτων μέτρων είχε προαναγγείλει ο υπουργός υγείας, Βασίλης Κικίλιας, τονίζοντας: «Όταν τα μέτρα δεν εφαρμόζονται επαρκώς ή κάποιοι πιστεύουν ότι η ανθρώπινη ζωή είναι παιχνίδι – δεν είναι καθόλου παιχνίδι η ανθρώπινη ζωή – όταν τα επιδημιολογικά στοιχεία χειροτερεύουν, τότε υπάρχει ανάγκη για άλλα μέτρα. Και αυτή τη στιγμή τα πράγματα χειροτερεύουν στην Αττική, υπάρχει πίεση». Η πίεση στην οποία αναφέρεται ο υπουργός Υγείας αποτυπώνεται στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών που έχουν πλέον εννιαπλασιαστεί σε σύγκριση με τις αρχές του Ιουλίου, με συνέπεια το 66% των κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των νοσοκομείων αναφοράς για κορωνοϊό στην Αττική να είναι κατειλημμένες. Όπως αναφέρει ο καθηγητής πνευμονολογίας-εντατικής θεραπείας Θοδωρής Βασιλακόπουλος, ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών αποτελεί ένα σκληρό δείκτη της πανδημίας, που είναι και ο πρώτος τον οποίο παρακολουθούν οι επιστήμονες της επιτροπής εμπειρογνωμόνων.

  Αναφερόμενος στον πορτοκαλί συναγερμό στην Αττική, ο Νίκος Χαρδαλιάς διευκρινίζει ότι στις μεγάλες πόλεις ο αριθμός των στενών επαφών των κρουσμάτων είναι μεγαλύτερος (τουλάχιστον 4,3) με συνέπεια οι νέοι να δρουν σαν υπερ-μεταδότες της λοίμωξης Covid-19, και τους άνεργους νέους που περιφέρονται εδώ κι εκεί μη έχοντας επαγγελματικές υποχρεώσεις να είναι οι πιο ισχυροί υπερ-μεταδότες.

  «Μάσκες παντού» η πρόταση του καθηγητή Γενετικής Μαν. ∆ερμιτζάκη

  Κρίσιμη και ασταθή ταυτόχρονα χαρακτηρίζει την κατάσταση στην Αττική, ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, λέγοντας πως η λήψη αποσπασματικών μέτρων δεν βοηθά και πως πρέπει να πάρουμε πιο γρήγορα περισσότερα μέτρα, για να ανακόψουμε την ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στο Λεκανοπέδιο, ώστε να μην χρειαστεί να καταφύγουμε ξανά σε περιορισμούς της κυκλοφορίας κι άλλα μέτρα, που η οικονομία δεν αντέχει. Η πρόταση του Μανώλη Δερμιτζάκη είναι να επιβληθούν «μάσκες παντού», ένα μέτρο με το οποίο θα βλέπαμε μείωση στη διασπορά του κορωνοϊού και επιπλέον δεν θα δημιουργείται διαρκώς σύγχυση, στους πολίτες του τύπου, πού πρέπει να φορώ τη μάσκα και πού όχι.

  «Μάσκες παντού απαιτείται τουλάχιστον στο κέντρο της Αθήνας», τονίζει ο καθηγητής Γενετικής, προσθέτοντας πως ο στόχος είναι να περιοριστούν τα κρούσματα στο Λεκανοπέδιο κάτω από 50 την ημέρα. Από τη μεριά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην προγραμματισμένη  σύσκεψη με τους φορείς υγείας το πρωί της Παρασκευής, καθισμένος δίπλα στον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, έστειλε το μήνυμα προς τους απείθαρχους και τους αφηρημένους πως τα μέτρα πρέπει να εφαρμόζονται  απαρέγκλιτα, στέλνοντας ειδική προειδοποίηση για τους επιβάτες των ΜΜΜ. Στη συνέχεια, κάνοντας μια κίνηση υψηλού συμβολισμού έδωσε προφορική πάσα στον Σωτήρη Τσιόδρα, που έχει επιλέξει  να αποτραβηχτεί από τα φώτα της δημοσιότητας. Την επιστροφή του Σωτήρη Τσιόδρα στην live ενημέρωση των έξι  ως η ήρεμη δύναμη της ενημέρωσης στα θέματα του κορωνοϊού και το πρόσωπο της μεγαλύτερης αποδοχής από όλους τους Έλληνες πρότεινε και ο Μανώλης Δερμιτζάκης από τη Γενεύη.  Την  ώρα ωστόσο που ο πρωθυπουργός   δείχνει να θέλει ξεκάθαρα τον Σωτήρη Τσιόδρα on camera στην παλιά του θέση, ο Νίκος Χαρδαλιάς – το alter ego του Καθηγητή Λοιμωξιολογίας στην Πολιτική Προστασία – άδειασε με μια λακωνική δήλωση τον αναπληρωτή υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργο Κουμουτσάκο, που πήγε να κοινωνήσει, λέγοντας: «Όλοι χριστιανοί είμαστε, απλά κάποιοι έχουμε επιλέξει να μην κάνουμε επίδειξη της πίστης μας».

  Ατελείωτα trolls στα social media για τα… «σεντόνια» στα σχολεία

  Γεννήθηκε μέσα από τα social media, όπως το κίνημα «των αγανακτισμένων» το 2011. Είναι το κίνημα των νέων… αγανακτισμένων με τις μάσκες! Άνθρωποι που αντιδρούν στο συγκεκριμένο περιοριστικό μέτρο για την πρόληψη της διασποράς του κορωνοϊού, με μερικούς εξ αυτών να γίνονται επιθετικοί, κυρίως προς εκπαιδευτικούς, με συνέπεια να επεμβαίνει ο εισαγγελέας.

  Την περασμένη Τετάρτη επιβλήθηκε και η πρώτη ποινή! Δεκατέσσερις μήνες κάθειρξης (με αναστολή) και πρόστιμο 400 ευρώ – για πρόκληση σωματικής βλάβης, εξύβριση και απειλή στον νταή Κρητικό πατέρα, που έριξε κουτουλιά σε δάσκαλο στα Χανιά, γιατί… τόλμησε να συστήσει στο παιδί του να φορέσει μάσκα στο σχολείο!

  Νταήδες γονείς

  Τον γύρο των media έκανε και το περιστατικό με τον ιερέα στο Ρέθυμνο της Κρήτης που αντί να τελέσει αγιασμό σε νηπιαγωγείο, έκανε κήρυγμα κατά της μάσκας! Και σε αυτό το περιστατικό, επενέβη εισαγγελέας και ο παπάς-πατέρας τριών παιδιών(!), συνελήφθη.

  Δυστυχώς, το κίνημα των αρνητών της μάσκας, εκτός από νταήδες γονείς και λίγους ιερείς (που μπερδεύουν την χειρουργική μάσκα με την αποκριάτικη), έχει και αρκετούς εργαζόμενους σε δομές υγείας, γεγονός που δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά για τους ανθρώπους που διαχειρίζονται τα της υγείας μας!

  Στη Μεγάλη Βρετανία αρχηγός του κινήματος των Covidiots  (σύνθετη λέξη που προκύπτει από την Covid 19 και το λήμμα idiot, δηλαδή ηλίθιος) είναι μια νοσηλεύτρια.

  Η 54χρονη νοσοκόμα Κέιτ Σεμίρανι έγινε το νέο τηλεοπτικό πρόσωπο του βρετανικού αντι-εμβολιαστικού λόμπι, όταν συνέκρινε τα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού με το … Άουσβιτς. «Δολοφονία. Γενοκτονία. Το NHS (Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας ) είναι το νέο Άουσβιτς», έγραψε στο Τwitter, όπου έχει 21.000 ακολούθους.

  Σύμφωνα με τους Τάιμς του Λονδίνου, η Σεμίρανι έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα επί 18 μήνες για να αποφευχθεί ο κίνδυνος να βλάψει τους συμπολίτες της.

  Η «κατάρα»

  Στην Ελλάδα μια «μικρογραφία» της Σεμίρανι, θα μπορούσε να γίνει η κυρία Ευαγγελία, που εργάζεται σε διοικητική θέση νοσοκομείου της Πάτρας.

  Η συγκεκριμένη γυναίκα έσπευσε να στηρίξει την κατάληψη στην οποία συμμετείχε ο γιος της στο σχολείο του εναντίον της χρήσης μασκών.

  Όταν, όμως, βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό και το νέο μαθεύτηκε, οι υπόλοιποι μαθητές αρνήθηκαν να πάνε στις τάξεις τους από φόβο μην κολλήσουν!

  Αργότερα, μιλώντας στα media, αρνήθηκε ότι είναι εναντίον της μάσκας και είπε ότι πρόκειται περί παρεξήγησης, αναλογιζόμενη τις επιπτώσεις στη δουλειά της.

  Έκτακτα μέτρα από 21/08/2020

  Τα μέτρα που ξεκινούν από  Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσουν έως τις 4 Οκτωβρίου είναι τα εξής:

  • Τηλεργασία στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα στο 40% των εργαζομένων σε χώρους γραφείου.
  • Κλιμακωτό ωράριο για τον δημόσιο τομέα με άφιξη στην εργασία (07:00, 08:00, 09:00).
  • Εκτεταμένοι έλεγχοι σε χώρους εργασίας και συναθροίσεων (π.χ. σχολεία, μέσα μαζικής μεταφοράς, νοσοκομεία).
  • Ανώτατο όριο ως 9 άτομα σε συναθροίσεις σε κλειστούς και εξωτερικούς χώρους.
  • Αναστέλλονται οι συναυλίες σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους.
  • Αναστέλλονται οι προβολές ταινιών σε σινεμά (κλειστά).
  • 20 άτομα σε γάμους, βαφτίσια, κηδείες.
  • Διαμονή σε ξενοδοχεία καραντίνας για τα ασυμπτωματικά θετικά κρούσματα μεταξύ ευάλωτων ομάδων (πρόσφυγες κ.λπ.).

  Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί 

  Κορωνοϊός: Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις για τον φονικό ιό

  Live: Ο παγκόσμιος χάρτης εξάπλωσης της πανδημίας

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  Η Αττική εκπέμπει ΣΟΣ με 174 στα 242 εγχώρια κρούσματα

  Κορωνοϊός: Τα 453 νέα κρούσματα μας φέρνουν πιο κοντά στο lock down – 79 οι διασωληνωμένοι & 6 νέοι θάνατοι

   

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

  Πρόσφατα Άρθρα

  Βίκυ Κάβουρα: Γιατί δεν είναι φέτος στο «Just the two us»

  Η Βίκυ Κάβουρα λίγες μέρες μετά την πρεμιέρα του «Just the two us» μιλάει πρώτη φορά για το μουσικό σόου και τι ακριβώς συνέβη...

  Η ΕΣΗΕΑ αποχαιρετά τον Κώστα Μπατή – Αύριο στις 11:00 η κηδεία

  Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ με ανακοίνωση του αποχαιρετά με θλίψη τον διακεκριμένο αθλητικό δημοσιογράφο Κώστα Μπατή, ο οποίος απεβίωσε το Σάββατο, 17 Οκτωβρίου,...

  Θεσσαλονίκη: Αναβλήθηκε και πάλι η δίκη για την επίθεση εναντίον του Γ. Μπουτάρη

  Αναβλήθηκε εκ νέου η δίκη για την επίθεση εναντίον του τέως δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, στη διάρκεια εκδήλωσης μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων,...

  Το μήνυμα του Ουγγαρέζου για τον ένα χρόνο από το θάνατο της μητέρας του

  Μέσα σε μία μόνον πρόταση έκρυψε ο Δημήτρης Ουγγαρέζος τα συναισθήματα του για την απώλεια της αγαπημένης του του μητέρα δείχνοντας το πόσο του...

  Ο Η. Μόσιαλος γράφει για τον influencer που πέθανε από κορωνοϊό που δεν πίστευε ότι υπήρχε

  Ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος με αφορμή τον θάνατο του Ουκρανού influencer Ντμίτρι Στούζουκ κάνει μια αναδρομή στα όσα έχουν παραπλανητικά ή ανακριβή έχουν ακουστεί...