3:44 Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
eReportaz

Live:

Κορωνοϊός: Δύσκολες ώρες για τους μεγιστάνες των κατασκευών

Κορωνοϊός: Δύσκολες ώρες για τους μεγιστάνες των κατασκευών

Ο κορωνοϊός και η οικογένεια Χούρι, κατασκευαστές της CCC. Δύσκολες ώρες για την οικογένεια των Παλαιστίνιων μεγιστάνων του κατασκευαστικού κλάδου. Σύμφωνα με πληροφορίες του eReportaz οι Ταουφίκ και Σάμερ Χούρι προσεβλήθηκαν από τον κορωνοϊό και αναγκάσθηκαν να νοσηλευτούν. Γι αυτό το λόγο άλλωσε η πολύ γνωστή κατασκευαστική εταιρεία τέθηκε σε καραντίνα!

Τα θετικά νέα έρχονται για τον Σάμερ Χούρι ο οποίος κατάφερε να ξεπεράσει, αλώβητος, τη μάχη που έδωσε με τον κορωνοϊό καθώς σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ανάρρωσε πλήρως.

Την ίδια στιγμή ο αδελφός του Ταουφίκ εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο Σωτηρία με την κατάστασή του να κρίνεται πιο σοβαρή μεν αλλά σταθερή δε.

Οι Παλαιστίνιοι επιχειρηματίες είναι ιδιαίτερα αγαπητοί στην Ελλάδα καθώς η χώρα μας αποτελεί όχι μόνο τον μόνιμο τόπο διαμονής τους αλλά και την έδρα της κατασκευαστικής τους εταιρείας η οποία θεωρείται ως η μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο.

Η οικογένεια πίσω από τον επιχειρηματικό θρύλο 

Το όνομα της οικογένειας έγραψαν με χρυσά γράμματα τα ξαδέρφια Χασίμπ Σαμπάγ και Σαίντ Χούρι. Παλαιστίνιοι στην καταγωγή με ανατροφή στο Λίβανο, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην αναδόμηση της Παλαιστίνης, αλλά και στη συνεχή χρηματοδότηση της κυβέρνησης για τα κονδύλια των αναξιοπαθούντων και των θυμάτων των συνεχών συρράξεων στηχώρα τους. Μπορεί να έχουν φύγει από τη ζωή, όμως έχοντας αποκτήσει τεράστιο πλούτο και με διεθνείς διασυνδέσεις σε όλο τον πλανήτη συνεχίζουν το έργο οι απόγονοί τους.

Τα ξαδέρφια αγαπούσαν πολύ την Ελλάδα και την είχαν επιλέξει ως χώρα διαμονής, τόσο της οικογένειάς τους όσο και της εταιρείας τους CCC, μέσω της οποίας έχουν χτίσει από εργοστάσια και αεροδρόμια, μέχρι γέφυρες, αυτοκινητόδρομους, λιμάνια, ξενοδοχεία, αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ο Σαίντ Χούρι, «έφυγε» από τη ζωή το 2014 σε ηλικία 92 ετών μετά από πολύχρονη μάχη με την επάρατη νόσο. Ήταν προσωπικός φίλος του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ και του σημερινού προέδρου της παλαιστινιακής ηγεσίας Μαχμούτ Αμπάς. Στην κηδεία του στο Λίβανο βρέθηκαν ηγέτες χωρών της Μέσης Ανατολή, πρίγκιπες από την Ιορδανία καθώς και υψηλά πολιτικά πρόσωπα από όλο τον κόσμο. Ο Σαίντ Χούρι είχε επιλέξει την Ελλάδα ως τη χώρα που ήθελε να ζήσει η οικογένειά του, γι’ αυτό η εταιρεία του, η CCC, η οποία πλέον έχει περάσει στα παιδιά του, είχε στηθεί στη χώρα μας. Μάλιστα, η εταιρεία του απασχολεί πάνω από 500 Έλληνες, αλλά και άραβες Παλαιστίνιους και Λιβανέζους. Ο ίδιος είχε στενές σχέσεις με τον Ανδρέα Παπανδρέου, καθώς και με την εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση, ως ένας χαρισματικός επιχειρηματίας που έφερνε χρήματα στην Ελλάδα.

Μάλιστα, από τα γραφεία της συγκεκριμένης εταιρείας έχουν περάσει πολλά από τα πολιτικά πρόσωπα της Ελλάδας για να ζητήσουν οικονομική ενίσχυση από τον Σαίντ Χούρι σε προεκλογικές τους καμπάνιες. Ακόμα, βοηθούσε με σημαντικά κονδύλια εκκλησία και μοναστήρια και είχε έντονη φιλανθρωπική δραστηριότητα.

Ο Πατριάρχης της οικογένειας Σαίντ Χούρι

Κάποια στιγμή οι σχέσεις του με την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά ήταν τεταμένες, αφού η αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος με το οποίο είχε φέρει την εταιρία του στην Ελλάδα ήταν κάτι που τον είχε δυσαρεστήσει, αφού δε συνέφερε την CCC Company. Έτσι, λίγο μετά επήλθε ρήξη ανάμεσα στην τότε κυβέρνηση και τη δυναστεία των Χούρι.

Μερικά από τα πιο μεγάλα έργα της εταιρείας είναι ο σταθμός του αεροδρόμιου του Ρόναλντ Ρέιγκαν στην Ουάσινγκτον, το εργοστάσιο ηλεκτρισμού στη Γάζα, ενώ στη Μέση Ανατολή είναι και το περίφημο εμπορικό κέντρο του Ντουμπάι, που θεωρείται το μεγαλύτερο στον κόσμο καθώς και μεγάλο τμήμα του αγωγού του Αζερμπαϊτζάν.

Πώς ξεκίνησε το παραμύθι των Χούρι

Ζωή σαν παραμύθι, μα πέρα για πέρα αληθινή. Ο Χασίμπ Σαμπάγ γεννήθηκε το 1920 και ο συνεταίρος και ξάδερφός του, Σαίντ Χούρι το 1923. Σπούδασαν μηχανικοί στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού. Οι Σαμπάχ και Χούρι έφυγαν από την Παλαιστίνη το 1948 με τον διωγμό των Παλαιστινίων και πήγαν στον Λίβανο όπου έστησαν και την έδρα της εταιρείας τους. Λίγο αργότερα όμως, το 1975, όταν ξέσπασε πόλεμος αναγκάστηκαν να μεταφέρουν και πάλι την έδρα της εταιρείας. Ο προσωπικός τους φίλος, ο Γιασέρ Αραφάτ, τους το πρότεινε να τη φέρουν στην Ελλάδα, λέγοντάς τους πως ήταν «η φιλικότερη και κοντινότερη χώρα».

Οι δύο Παλαιστίνιοι υπήρξαν εγκάρδιοι φίλοι ως το τέλος, με τον Γιασέρ Αραφάτ αλλά ταυτόχρονα υπήρξαν και συνομιλητές του Κάρτερ, του Μπους, του Κλίντον. Αυτό δεν τους εμπόδιζε να ασκούν κριτική στην αμερικανική πολιτική στη Μέση Ανατολή, αλλά να είναι και συνέταιροι με τη Bechtel, τη Halliburton, την Enron και άλλους αμερικανικούς κολοσσούς.

Όλα αυτά τα χρόνια δεν έπαψαν να βοηθούν την υπόθεση της Παλαιστίνης και να ελπίζουν ότι κάποτε θα μπορέσουν να επιστρέψουν στη δική τους πατρίδα. Γραφεία και δραστηριότητα έχουν και σήμερα και στη Ραμάλα και στην Παλαιστίνη, αλλά δεν αφορά την επιχειρηματική τους δραστηριότητα όσο κυρίως δωρεές και βοήθεια. Μέχρι και σήμερα υπάρχουν χιλιάδες οικογένειες που παίρνουνκάθε μήνα ανώνυμα τσεκ από τη CCC, ενώ, εκατοντάδες Παλαιστίνιοι έχουν σπουδάσει με δικά τους χρήματα.

Το ίδρυμα Welfare Fοundation, που ίδρυσαν με έδρα τη Γενεύη, προσπαθεί να προσφέρει στην αποκατάσταση των Παλαιστίνιων αναπήρων. Το ίδρυμα έχει έντονη φιλανθρωπική δραστηριότητα και στην Ελλάδα: από βοήθεια σε σεισμοπαθείς παλιότερα και χορηγίες αθλητών, μέχρι δωρεές για ανέγερση παιδικών. Ακόμα, η CCC είναι χορηγός και της έδρας ελληνικών σπουδών Κωνσταντίνου Καραμανλή στο Ταφτς. Το 2018 ο δήμος Αμαρουσίου σε ένδειξη αναγνώρισης της σημαντικής προσφοράς των Χασίμπ Σαμπάγ και Σαιντ Χούρι έδωσε στη μνήμη τους τα ονόματά τους στην οδό Πρεμετή στο Μαρούσι.

Τα γκλαμουράτα πάρτι των Χούρι στην Πολιτεία

Οι χρυσοί κληρονόμοι των Χουρί, Γουίλ, Ταουφίκ και Σάμερ, συνεχίζει το έργο της οικογένειας. Εκτός του ότι εδώ και χρόνια γευματίζουν στα μεγαλύτερα ξενοδοχεία της Αθήνας με τους εκάστοτε πρωθυπουργούς και με μεγιστάνες, διατηρούν στενότατες φιλικές σχέσεις με ισχυρές οικονομικές δυναστείες. Τα αδέρφια Χούρι, έχοντας ζήσει και μεγαλώσει στην Αθήνα, θεωρούν την Ελλάδα όχι μόνο δεύτερη πατρίδα τους αλλά και το ωραιότερο μέρος του κόσμου.

Συχνά διοργανώνουν μεγάλα πάρτι. Άλλωστε, τα τελευταία χρόνια είναι θεσμός στη high society το πρωτοχρονιάτικο event του ζεύγους Ταουφίκ και Χάλα Χούρι στο σπίτι τους στην Πολιτεία με προσκεκλημένη όλη την αφρόκρεμα της Ελλάδας, αλλά και όχι μόνο. Κάποιοι από τους αγαπημένους φίλους του ζευγαριού είναι η Μαριάννα Λάτση, οι οικογένειες Διαμαντίδη, Τσάκου, Κούστα, Δαλακούρα, Μαυρή, Καίσαρη, η Κατερίνα Παναγοπούλου, ο Βασίλης και η Ρόη Αποστολοπούλου,ο Ηλίας Ψινάκης, ο Δημήτρης Μελισσανίδης και ο Αντώνης Σαμαράς. 

Αν και ο πολυάσχολος μεγιστάνας αποφεύγει τα φλας και τις εξόδους, η σύζυγός του είναι πολύ αγαπητή στους κοσμικούς κύκλους και ξεχωρίζει για την απλότητά της και το πάντα φωτεινό χαμόγελό της. Πριν λίγα χρόνια ο Ταουφίκ με τη σύζυγό του, Χάλα αγόρασαν την εξοχική κατοικία του Βασίλη και της Σοφίας Μπιθαρά στον Αγιο Λάζαρο της Μυκόνου, με το τελικό τίμημα να προσεγγίζει το 1,2 εκατ. ευρώ.

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

   

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας