More

  Κορωνοϊός: Επιταχύνει την ίδρυση ειδικών δικαστικών τμημάτων για άμεση εκδίκαση οικονομικών υποθέσεων

  Την ίδρυση ειδικών τμημάτων, στα μεγάλα δικαστήρια της χώρας, που θα δικάζουν «fast track» υποθέσεις σημαντικού οικονομικού ενδιαφέροντος, σχεδιάζει το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

  Συγκεκριμένα ο  υπουργός Κωνσταντίνος Τσιάρας, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», προχώρα κυβερνητικό σχέδιο, για κατ’ εξαίρεση εκδίκαση σημαντικών υποθέσεων (αφορά έξι κατηγορίες) οικονομικού ενδιαφέροντος, με τη δημιουργία ειδικών τμημάτων στα πολιτικά και στα διοικητικά δικαστήρια.

  Τα ειδικά τμήματα θα λειτουργήσουν στα μεγάλα δικαστήρια της χώρας και η συγκρότηση τους προβλέπεται να αποφασίζεται από τους ίδιους τους δικαστές, μέσω των ολομελειών τους, καθώς ο ρόλος τους εκτιμάται ως κρίσιμος για τη λειτουργία τους, την στελέχωση τους και την επιτυχή πορεία του νέου θεσμού.

  Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, οι έξι τομείς υποθέσεων που περιλαμβάνονται στα ειδικά τμήματα και θα εκδικάζονται από αυτά, τόσο στα πολιτικά όσο και στα διοικητικά δικαστήρια, θα αφορούν: υποθέσεις ανταγωνισμού, τηλεπικοινωνιών, ενέργειας, προστασίας προσωπικών δεδομένων, υποθέσεις διασυνοριακού ενδιαφέροντος καθώς και εμπορικές και οικονομικού ενδιαφέροντος που διαθέτουν στοιχεία αλλοδαπότητας.

  Οι διατάξεις του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο από νομικό επιτελείο του υπουργείου Δικαιοσύνης, αναμένεται σύντομα και πριν ακόμα ενδεχομένως λήξουν τα μέτρα υπολειτουργίας της δικαιοσύνης, να είναι έτοιμες και να τεθούν σε δημόσια διαβούλευση, αφού προηγουμένως έχουν ήδη ενημερωθεί λεπτομερώς από τον υπουργό Κωσταντίνο Τσιάρα οι δικαστές και τα ανώτατα δικαστήρια.

  Και οι έξι τομείς υποθέσεων που προβλέπεται να υπαχθούν στην αρμοδιότητα εκδίκασης των ειδικών τμημάτων, προκρίνονται από τα μέλη – νομικούς που επεξεργάζονται και τις σχετικές διατάξεις με γνώμονα, μεταξύ άλλων, την ταχύτητα εκδίκασης και δικαστικής τους εκκαθάρισης, καθώς κάτι τέτοιο αποτελεί βασικό στοιχείο αξιολόγησης, βαρόμετρο, για την κατάταξη της χώρας μας στους αντίστοιχους δείκτες της ευρωπαϊκής επιτροπής.

  Προκειμένου ο νέος θεσμός που θα κληθεί να συμβάλει καθοριστικά στην ανάταξη της οικονομίας μετά τις συνέπειες και της πανδημίας αλλά και στην διευκόλυνση σειράς επενδύσεων, προβλέπεται να υπηρετηθεί από δικαστές έμπειρους, που είτε διαθέτουν ανάλογη εμπειρία, είτε έχουν μεταπτυχιακούς ή διδακτορικούς τίτλους σπουδών.

  Σημαντικό στοιχείο των νέων ρυθμίσεων αποτελεί και η πρόβλεψη ώστε σημαντικά αναπτυξιακά προγράμματα να μπορούν να εκδικάζονται κατ’ εξαίρεση, όχι μόνον από τα ειδικά τμήματα των πολιτικών η διοικητικών δικαστηρίων, αλλά κατευθείαν και σε ανώτερο δικαιοδοτικό βαθμό, όταν κάτι τέτοιο κρίνεται απαραίτητο, με την προϋπόθεση ότι πρέπει σε αυτές τις περιπτώσεις να υποβάλετε σχετικό αίτημα από τον αρμόδιο υπουργό.

  Πηγή: Εφημερίδα « Καθημερινή»

  Κορωνοϊός: Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις για τον φονικό ιό

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

  Πρόσφατα Άρθρα

  Βούλα: Σκότωσαν άνδρα με δύο σφαίρες στο κεφάλι

  Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, στην οδό Δωδεκανήσου, στην Βούλα, πολύ κοντά στο Ασκληπιείο, ένας άνδρας, αλλοδαπός (μάλλον Βελγικής υπηκοότητας) δέχθηκε επίθεση με πυροβολισμούς...

  Εξαγοράστηκε η Forthnet από την United Group

  Με ένα tweet του ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης γνωστοποίησε την εξαγορά της Forthnet από την BC PARTNERS Λονδίνου.  Μάλιστα όπως αναφέρει...

  Απομακρύνθηκε από Ελληνική εισηγμένη εταιρεία στέλεχος, πρώην CFO της Akazoo

  Απόνερα και στην Ελλάδα από την υπόθεση της Akazoo. Στις ΗΠΑ, όπου οι ζημιωθέντες επενδυτές συνεχίζουν να καταθέτουν ομαδικές αγωγές κατά των εμπλεκομένων στην...

  Τζορτζ Φλόιντ: Συνελήφθη μετά από 3 ημέρες ταραχών ο αστυνομικός που τον σκότωσε

  Συνελήφθη, μετά από τρεις ημέρες ταραχών, ο αποπεμφθείς αστυνομικός Ντέρεκ Τσάβιν που σκότωσε τον Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη. Είχε προκαλέσει ασφυξία στον 46χρονο αφροαμερικανό,...

  Επίθεση με βιτριόλι: Η Νικολούλη παρουσιάζει τις εξελίξεις στο «Τούνελ» – Τι εντόπισαν οι ερευνητές;

  Συγκονίζει απόψε στις 24:00 το «Φως στο τούνελ» με την υπόθεση της 34χρονης. Η επίθεση στην Καλλιθέα στο μικροσκόπιο των εγκληματολογικών εργαστηρίων… Ο καλλιτέχνης, το χειροκρότημα...