0:24 Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023
eReportaz

Live:

Κορωνοϊός: Έξι κρούσματα «Κράκεν» εντοπίστηκαν στην Ελλάδα - 149 νεκροί από κορωνοϊό

Κορωνοϊός: Έξι κρούσματα «Κράκεν» εντοπίστηκαν στην Ελλάδα - 149 νεκροί από κορωνοϊό

Εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα η υποπαραλλαγή της Όμικρον, XBB 1.5, γνωστή ως «Κράκεν», με έξι κρούσματα να καταγράφονται στην Αττική.

Τέσσερα κρούσματα εντοπίστηκαν, ειδικότερα, στον βόρειο και δύο στον δυτικό τομέα της Αττικής.

Η υποπαραλλαγή ξεκίνησε να εξαπλώνεται ταχύτατα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Tην περασμένη εβδομάδα αντιπροσώπευε το 27,6% των περιπτώσεων COVID-19 στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ. Το στέλεχος είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στις βορειοανατολικές περιοχές, όπου αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 70% των περιπτώσεων της λοίμωξης. Σημειώνεται, ότι τον Δεκέμβριο του 2022 το νέο στέλεχος XBB.1.5 ήταν υπεύθυνο για μόλις το 1% των περιπτώσεων COVID-19 στις ΗΠΑ.

Όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ την τελευταία εβδομάδα παρουσιάστηκε μικρή μείωση σε σχέση με την προηγούμενη στην κοινότητα σε όλες τις αναπνευστικές ιώσεις με εξαίρεση την ομάδα 15-64 ετών, όμως παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Ωστόσο η νέα προσθήκη στα παθογόνα που μας πολιορκούν είναι η υπερμεταδοτική μετάλλαξη Κράκεν (ή ΧΒΒ.1.5), η οποία ως φαίνεται ήδη από τα τέλη Δεκεμβρίου είχε βρει τον δρόμο της προς την Ελλάδα. Όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ, η υποπαραλλαγή ΧΒΒ.1.5 έχει ανιχνευθεί συνολικώς σε 6 δείγματα. Ωστόσο τα 3 από αυτά ανιχνεύθηκαν έπειτα από αναδρομικό έλεγχο όλων των δειγμάτων της ΧΒΒ που είχαν εντοπισθεί στην χώρα μας τις προηγούμενες εβδομάδες.

Και τα 6 κρούσματα της Κράκεν έχουν εντοπιστεί στην Αττική. Τα 4 στον βόρειο τομέα Αθηνών και τα 2 στον δυτικό τομέα Αθηνών.

Ο κορονοϊός ευθύνεται για τον θάνατο 149 ασθενών την τελευταία εβδομάδα με τις ηλικίες των θανόντων να κυμαίνονται από 51 έως 98 ετών. Επίσης αυξημένες ήταν για μία ακόμα εβδομάδα οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και το ιικό φορτίο σε ορισμένες περιοχές.

Η γρίπη παρουσίασε μείωση, όμως καταγράφηκαν επτά νέα κρούσματα που χρειάσθηκαν νοσηλεία στην εντατική. Επίσης πέθαναν δύο ακόμα ασθενείς λόγω της νόσου, με τον συνολικό αριθμό των θυμάτων της να ανέρχονται πλέον σε 9. Όσον αφορά τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό, δεν παρατηρήθηκε σημαντική μεταβολή στην θετικότητα σε αυτόν.

Αύξηση και στα λύματα
Αυξητικές τάσεις παρουσιάζουν τα λύματα σε Χανιά (40%), Ηράκλειο (35%), Αττική (31%) και Θεσσαλονίκη (9%) ενώ πτωτική πορεία έχουν σε Πάτρα (-51%) και Ιωάννινα (-17%).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα σύνδρομα «επιλέγουν» αριστερόχειρες

ΕΚΠΑ: Νεότερα στοιχεία για την υποπαραλλαγή “Κράκεν” XBB.1.5

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

    

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας