15:42 Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
eReportaz

Live:

Κορονοϊός: H βαρύτητα της COVID-19 που προκαλεί το στέλεχος όμικρον

Κορονοϊός: H βαρύτητα της COVID-19 που προκαλεί το στέλεχος όμικρον

Κορονοϊός:  Μελέτη διερευνά τη βαρύτητα της νόσου COVID-19 που προκαλεί το στέλεχος όμικρον και την αποτελεσματικότητα των ενισχυτικών δόσεων του εμβολίου έναντι στη συμπτωματική νόσο.

Σε μία πρόσφατη δημοσίευση στο έγκριτο διεθνές περιοδικό The Lancet Infectious Diseases αναφέρεται ότι η επικράτηση του στελέχους όμικρον μείωσε κατά δύο τρίτα τον κίνδυνο νοσηλείας σε σχέση με το προηγούμενο επικρατόν στέλεχος δέλτα.

Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών συνοψίζουν τα σχετικά δεδομένα. Παρόλο που η αναμνηστική δόση παρέχει τη μεγαλύτερη προστασία έναντι του στελέχους δέλτα, προσφέρει επίσης αυξημένη προστασία και έναντι του στελέχους όμικρον, συγκριτικά με όσους είχαν περάσει 25 εβδομάδες από τη δεύτερη δόση εμβολίου.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ


Σε μία μελέτη του Ηνωμένου Βασιλείου που διενεργήθηκε στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, μεταξύ 1 Νοεμβρίου και 19 Δεκεμβρίου 2021, μελετήθηκε το αποτέλεσμα της λοίμωξης σε ασθενείς που νόσησαν από στέλεχος δέλτα και ασθενείς με στέλεχος όμικρον, ενώ συμπληρωματικά μελετήθηκε η αποτελεσματικότητα δύο δόσεων εμβολίου 25 εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση και των ενισχυτικών δόσεων. Η πιθανότητα επαναμόλυνσης με το στέλεχος όμικρον ήταν 10 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με το στέλεχος δέλτα (7,6% έναντι 0,7%). Στους 896 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν, οι 95,5% νοσούσαν από στέλεχος δέλτα και μόλις το 1,7% από το στέλεχος όμικρον, ενώ οι ηλικιακές ομάδες ήταν: 6% κάτω των 20 ετών, 22,9% ήταν 20-39 ετών, 44,2% ήταν 40-59 ετών, 26,9% άνω των 60 ετών. Ο αριθμός των νοσηλειών ήταν σημαντικά μικρότερος του αναμενόμενου, με λόγο παρατηρούμενων προς αναμενόμενων νοσηλειών να βρίσκεται στο 0,32.

Συγκριτικά με 25 εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση εμβολίου, μία τρίτη δόση συσχετίστηκε με 57% μείωση στην πιθανότητα εμφάνισης συμπτωματικής νόσου με το στέλεχος όμικρον σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, αλλά τα αντίστοιχα ποσοστά για το στέλεχος δέλτα άγγιζαν το 88%. Ωστόσο παρά τα ελπιδοφόρα αυτά δεδομένα, οι συγγραφείς σχολιάζουν ότι η αυξημένη μεταδοτικότητα του όμικρον μαζί με τη ικανότητα του να διαφεύγει ως ένα βαθμό του ανοσοποιητικού συστήματος, μπορεί να αντισταθμίζει στην κοινότητα το όποιο όφελος μειωμένων νοσηλειών που παρατηρούνται, ενώ περισσότερα δεδομένα αναμένονται από αντίστοιχες μελέτες άμεσα.

Ροή Ειδήσεων

Προηγούμενο άρθρο

Γιατρός για Όλους: 15 Ερωτήσεις- απαντήσεις για το νομοσχέδιο

Επόμενο άρθρο

Τούρκος αναλυτής: O Μητσοτάκης πάει στις ΗΠΑ για να μας εμποδίσει να πάρουμε τα F16

Διαβάστε ακόμη

Top News

Turkish Airlines: Ξανάρχισαν μετά από δέκα χρόνια οι πτήσεις προς τη Λιβύη

Κορκίδης: Η αύξηση του κατώτατου μισθού διατηρεί την «ροπή κατανάλωσης» στην αγορά

POS: Τέλος χρόνου για 35 κλάδους της οικονομίας – Πρόστιμα 1.500 ευρώ από την 1η Απριλίου

Νιγηρία: Απελευθερώνονται 313 κατηγορούμενοι για συμμετοχή σε εξέγερση τζιχαντιστών

Τουρκία: Στην τελική ευθεία για τις δημοτικές εκλογές – Ιμάμογλου και ακρίβεια οι μεγάλοι αντίπαλοι του Ερντογάν

Αλλάζει η ώρα την Κυριακή: Οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά

Τα σημεία του ΕΟΔΥ που γίνονται δωρεάν rapid test την Παρασκευή 29 Μαρτίου

Στέφανος Κασσελάκης: Ορκίστηκε στη Θήβα, παίρνει άδεια και θα γιορτάσει τα γενέθλιά του στου Ψυρρή

Δυναμική πορεία για την εκπομπή "Ανοιχτές Υποθέσεις" με τον Πέτρο Κουσουλό στο OPEN

Έκρηξη των κρουσμάτων δάγκειου πυρετού στη Λατινική Αμερική

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ
   

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας