9:01 Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022
eReportaz

Live:

Κορωνοϊός: Είναι επίσημο! Και οι γάτες μπορούν να νοσήσουν

Κορωνοϊός: Είναι επίσημο! Και οι γάτες μπορούν να νοσήσουν

«Οι γάτες μπορούν να κολλήσουν κορωνοϊό από τους ανθρώπους» λένε οι επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων n (CDC) των ΗΠΑ.

Το αντίστροφο, δηλαδή να κολλήσει άνθρωπος από γάτα ή άλλο κατοικίδιο ζώο, ακόμη παραμένει αβέβαιο. Ένας μικρός αριθμός ζώων συντροφιάς έχει μολυνθεί παγκοσμίως από τον ιό που προκαλεί τη νόσο COVID-19.

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός στα ζώα: 7 αιλουροειδή θετικά στον ιό στον ζωολογικό κήπο του Μπρονξ

Η νέα μελέτη αναφέρει τις πρώτες περιπτώσεις δύο γατών στις ΗΠΑ που μολύνθηκαν στην πολιτεία της Νέας Υόρκης. Και οι δύο ανήκαν σε ανθρώπους που είχαν COVID-19, συνεπώς θεωρείται σίγουρο ότι αυτοί μετέδωσαν τον κορωνοϊό στις γάτες, οι οποίες ανάρρωσαν πλήρως μετά από οκτώ και δέκα ημέρες, αντίστοιχα.

Τα συμπτώματα των ζώων ήταν βήχας, φτέρνισμα, απώλεια όρεξης, λήθαργος κ.α. Η μετάδοση του κορωνοϊού από τους ανθρώπους στα ζώα μπορεί να συμβεί περιστασιακά.

Διαβάστε επίσης:

Γερμανία: Φρικτό σενάριο σε ζωολογικό κήπο – «Ίσως χρειαστεί κάποια ζώα να γίνουν τροφή για κάποια άλλα»

Τα ζώα δεν παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξάπλωση της νόσου, αλλά οι άνθρωποι που έχουν COVID-19 θα πρέπει να αποφεύγουν την επαφή με τα ζώα τους μέσα στο σπίτι, σύμφωνα με τους Αμερικανούς επιστήμονες.

Ιδίως τα ζώα συντροφιάς που έχουν διαγνωστεί θετικά στον νέο ιό μέσω τεστ, θα πρέπει να παρακολουθούνται από κτηνίατρο και να απομονώνονται από τους ανθρώπους και άλλα ζώα του σπιτιού μέχρι να αναρρώσουν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Διαβάστε ακόμη

              

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας