16:05 Τρίτη 23 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Κορονοϊός Καθηγητής Χρηστάκης Yale: Πότε θα τελειώσει η πανδημία - Αυτό είναι το ποσοστό εμβολιασμού για τη γενική ανοσία

Κορονοϊός Καθηγητής Χρηστάκης Yale: Πότε θα τελειώσει η πανδημία - Αυτό είναι το ποσοστό εμβολιασμού για τη γενική ανοσία

Κορονοϊός Καθηγητής Χρηστάκης Yale: «Θα μπορούσαμε να τελειώσουμε το πόλεμο τώρα. Άμα όλοι παίρναμε τα εμβόλια, θα τελείωνε ο πόλεμος». «Το 83% του πληθυσμού θα πρέπει να έχει ανοσία, είτε με εμβολιασμό είτε με νόσηση». Επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών αναγορεύθηκε χθες, Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2021, ο διακεκριμένος κοινωνιολόγος και ιατρός κ. Νίκολας Χρηστάκης, καθηγητής Κοινωνικών και Φυσικών Επιστημών και Διευθυντής του Εργαστηρίου Ανθρώπινης Φύσης στο Πανεπιστήμιο Yale στις Η.Π.Α.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Κακοκαιρία «Αθηνά»: Καταιγίδες και χαλάζι ακόμα και στην Αττική – Για χιόνια την Πέμπτη προειδοποιεί ο Αρναούτογλου [ Δορυφόρος]

Κατά την προσφώνησή του ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής κ. Μ.-Α. Δημόπουλος, αναφέρθηκε στην πορεία και το έργο του καθηγητή Χρηστάκη. «Το έργο του», τόνισε, «έχει μεγάλο εύρος και επικεντρώνεται στην επιστήμη των δικτύων και τη βιοεπιστήμη ενώ περιλαμβάνει επίσης την εξελικτική βιολογία, την κοινωνιοβιολογία, τη γενετική της συμπεριφοράς, την επιδημιολογία, τη δημογραφία και την κοινωνιολογία. Σημαντικό μέρος του έργου του έχει άμεση ή έμμεση σχέση με πολλά πεδία της οικονομικής επιστήμης, είτε πρόκειται για συμπεριφορική και πειραματική οικονομική, εξελικτική οικονομική των θεσμών και νόρμες συμπεριφοράς, είτε για οικονομικά των κοινωνικών δικτύων, οικονομικά της υγείας και οικονομική ιστορία. Ο καθηγητής Χρηστάκης δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στην πρωτοπορία των ερευνητών και διανοητών, είναι δε μια πολυσχιδής προσωπικότητα, που σε κερδίζει με την απλότητά του, με το βλέμμα του και την οπτική του, γενικότερα. Με μεγάλη και εξαιρετική, λοιπόν, τιμή και χαρά υποδεχόμαστε σήμερα στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών τον καθηγητή κ. Νίκολας Χρηστάκης ως Επίλεκτο Μέλος, ως Επίτιμο Διδάκτορα. Τον ευχαριστούμε για την προσφορά του και τον τιμούμε για το έργο του στην Επιστήμη και την Κοινωνία γενικότερα!».

Για το τέλος της πανδημίας και τις βαριές συνέπειες του κορονοϊού στον οργανισμό


Ο ίδιος χωρίζει την πανδημία σε 3 φάσεις:

  1. Την αρχή της πανδημίας, που είναι η φάση του επιδημιολογικού συναγερμού.
  2. Τη δεύτερη φάση που ζούμε τις «βαριές» συνέπειες της πρώτης φάσης.
  3. Και τη μεταπανδημική φάση.

Σε ποια φάση όμως βρίσκεται η ανθρωπότητα τώρα; «Κατά τη γνώμη μου, δεν είμαστε στην αρχή του τέλους της πανδημίας, αλλά πλησιάζουμε το τέλος της αρχής» αναφέρει ο κ. Χρηστάκης στον ΣΚΑΙ.

Επικίνδυνη η πρώτη φάση

Προς το παρόν δηλαδή ζούμε ακόμη στην πρώτη φάση, η οποία ακόμη κι αν τελειώνει, δεν παύει να είναι επικίνδυνη. Όπως σημειώνει ο καθηγητής, η πρώτη φάση που ζούμε τώρα θα συνεχιστεί μέχρι να εμβολιαστεί ή να νοσήσει ένα ικανό ποσοστό πληθυσμού.

Για τη γενική ανοσία, ο ίδιος θεωρεί ικανοποιητικό ποσοστό το 83% του πληθυσμού που θα πρέπει να εμβολιαστεί η να έχει νοσήσει.

«Αποδεικνύεται για πολλούς λόγους, πως είναι ασφαλέστερο να ξεπεραστεί το ποσοστό εμβολιασμού. Έτσι νομίζω ότι χρειαζόμαστε τουλάχιστον 85%, ενώ με το αρχικό στέλεχος, θα μπορούσαμε να τα καταφέρουμε και με πολύ χαμηλότερο ποσοστό. Αλλά ο ιός έχει γίνει πιο μολυσματικός και επειδή ο ιός έχει γίνει πιο μολυσματικός, νομίζω ότι τώρα για να είμαστε ασφαλείς, θα πρέπει να εμβολιάσουμε το 85% ή το 90% του πληθυσμού, είτε να εμβολιάσουμε είτε να μολυνθεί» δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής του Yale.

Η δεύτερη φάση

Όσον αφορά στη δεύτερη φάση της πανδημίας, εκτιμά ότι θα τη ζήσουμε μεταξύ 2022 και 2024. Πρόκειται για μια φάση «σαν ένα κύμα, ένα τσουνάμι που έχει ρημάξει τη γη και έχει καταστρέψει όλα τα σπίτια και επιτέλους το νερό φεύγει».

Είναι μια φάση καταστροφής και ανασυγκρότησης. «Τώρα πρέπει να καθαρίσουμε. Δηλαδή σαν μια φωτιά, όπως έχουμε στην Ελλάδα που καίγεται καίγεται, καίγονται όλα, μετά τελειώνει η φωτιά και πρέπει να ξαναχτίσουμε τα σπίτια» αναφέρει ο κ. Χρηστάκης.

Το μεγάλο πρόβλημα σε εκείνη τη φάση είναι τα προβλήματα που θα αφήσει πίσω του ο κορονοϊός. Ο Νίκος Χρηστάκης τονίζει ότι για κάθε θάνατο από κορονοϊό, πέντε άτομα θα επιζήσουν με μόνιμες βλάβες (στην καρδιά, στα νεφρά, στους πνεύμονες κτλ.).

Η τρίτη φάση

Τέλος, η μεταπανδημική φάση θα έρθει μετά το 2024. «Θα είναι σαν πανηγύρι, αλλά αργεί» σημειώνει ο καθηγητής.

Προχωρώντας σε έναν παραλληλισμό με τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο ίδιος αναφέρεται στο στοίχημα του εμβολιασμού, αναφέροντας ότι θα μπορούσε να τελειώσει η πανδημία, αν παίρναμε όλοι εμβόλια.

Τέλος, μιλώντας για τον υποτιθέμενο κίνδυνο του εμβολιασμού, ο κ. Χρηστάκης σημειώνει: «Έχεις δύο επιλογές. Άμα πάρεις τη μόλυνση, έχεις 1% να πεθάνεις. Άμα πάρεις το εμβόλιο, έχεις όμως ένα εκατομμύριο ή λιγότερο να πεθάνεις. Δεν βλέπω εγώ τον λόγο να μην πάει κάποιος στο εμβόλιο. Το θεωρώ τελείως παράλογο».

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

      

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας