21:07 Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022
eReportaz

Live:

Κορωνοϊός: Κινδυνεύουν με αυτόφωρο και φυλάκιση οι "αρνητές" της μάσκας - Σκληρά τα μέτρα κατά του κινήματος

Κορωνοϊός: Κινδυνεύουν με αυτόφωρο και φυλάκιση οι "αρνητές" της μάσκας - Σκληρά τα μέτρα κατά του κινήματος

Με αυτόφωρο και φυλάκιση έως ένα έτος ή χρηματική ποινή κινδυνεύουν οι «αρνητές» της μάσκας,σύμφωνα με τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα.

Της: Έπη Τρίμη

Συγκεκριμένα, μετά από ξυλοδαρμούς και διάφορα ευτράπελα που έχουν πάρει το φως της δημοσιότητας αλλά και τις καταλήψεις στα σχολεία ο Βασίλης Πλιώτας με εγκύκλιό του καλεί τους εισαγγελικούς λειτουργούς να βρίσκονται σε επαγρύπνηση για το «κίνημα κατά της μάσκας» ακόμη αν αυτό λειτουργεί μέσω διαδικτύου.

Συγκεκριμένα επισημαίνει πως πρέπει «η προσοχή των εισαγγελικών λειτουργών της χώρας να εστιάζεται εκτός άλλων και στη διερεύνηση τέλεσης του εγκλήματος του άρθρου 183 ΠΚ (διέγερση σε ανυπακοή), σύμφωνα με το οποίο “όποιος δημόσια με οποιονδήποτε τρόπο ή μέσω του διαδικτύου προκαλεί ή διεγείρει σε απείθεια κατά των νόμων ή των διαταγμάτων ή εναντίον άλλων νόμιμων διαταγών της αρχής, τιμωρείται με φυλάκιση έως ένα έτος ή με χρηματική ποινή”.»

«Οσάκις συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις, όταν δηλαδή αυτοί που αντιτίθενται στα νόμιμα μέτρα και προσδίδουν στις δικές τους θεωρήσεις για τη χρήση της μάσκας τα χαρακτηριστικά αξιόποινης πράξης, είναι αυτονόητη υποχρέωση ο σχηματισμός ποινικής δικογραφίας και η τήρηση της αυτόφωρης διαδικασίας των άρθρων 417 επ. ΚΠΔ, υπό τις προϋποθέσεις της, εάν βεβαίως δεν εμποδίζεται από εξαιρετικούς λόγους, επιβάλλεται δε και η άμεση διεύθυνση της αυτεπάγγελτης προανάκρισης (άρθρο 245 §2 ΚΠΔ) από τον εισαγγελέα πρωτοδικών, στο πλαίσιο της από το άρθρο 25 §1 στοιχ.γ,δ Κ.Ο.Δ.Κ.Δ.Λ. αρμοδιότητάς του» αναφέρει χαρακτηριστικά ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός.

Επέμβαση εισαγγελέα για τις συγκεντρώσεις των κινημάτων αντιμάσκας

Την επέμβαση των εισαγγελικών Αρχών προκάλεσαν οι παράλληλες συγκεντρώσεις των υποστηρικτών του κινήματος εναντίον της μάσκας στα σχολεία που έγιναν την Κυριακή, έπειτα από τη διαδικτυακή κινητοποίηση σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κρήτη αλλά και άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Η ανησυχία της επιστημονικής κοινότητας 

Την ανησυχία της επιστημονικής κοινότητας και των επισήμων αρχών προκαλούν τα διαδικτυακά καλέσματα για διαδηλώσεις κατά της χρήσης μάσκας.

Η δήλωση της επιστημονικής κοινότητας έχει ως εξής: «Η όλη ουσία του να φοράς μάσκα είναι να σταματήσει ο κόσμος να αναπνέει σε άλλους ανθρώπους. Αυτό είναι κάτι που χρησιμοποιείται στα ιατρικά δεδομένα επί σειρά ετών. Όταν έχεις κάποιον με μολυσματική ασθένεια θες να σταματήσει να αναπνέει σε άλλους ή σε επιφάνειες. Έτσι έχει καταστεί αναμφισβήτητο στο ιατρικό περιβάλλον, σε περιβάλλον φυματίωσης ή άλλων μολυσματικών ασθενειών, να έχετε ανθρώπους που φορούν μάσκα για να μην αναπνέουν σε άλλους», υποστηρίζει στο Euronews ο Σάιμον Κόλστοε, λέκτορας υγείας στο Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ.

Με τα κρούσματα να έχουν πολλαπλασιαστεί το τελευταίο διάστημα μετά την άρση της καραντίνας σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες οι αρχές προχώρησαν στην υποχρεωτικότητα της χρήσης μάσκας είτε σε εσωτερικούς χώρους είτε και σε εξωτερικούς.

Σκοπός όπως λένε η μείωση της μεταδοτικότητα ως ένα βασικό όπλο ανάσχεσης μέχρι να βρεθεί αποτελεσματικό κι ασφαλές εμβόλιο.

Σύψας: Το κίνημα κατά της μάσκας είναι εξίσου επικίνδυνο με την πανδημία

Ο καθηγητής Λοιμοξιωλογίας και μέλος της Ομάδας Διαχείρισης Κορονοϊού του Υπουργείου Υγείας, Νίκος Σύψας είχε τονίσει χαρακτηριστικά  ότι «είναι εξίσου επικίνδυνο με την πανδημία το κίνημα της αντιμάσκας» κι αναφέρθηκε στην εκθετική τάση που έχει αυτή τη στιγμή ο αριθμός των κρουσμάτων.

Δερμιτζάκης: Θα έχουμε κρούσματα μη συμμόρφωσης – Υπεύθυνοι για όλα οι γονείς

Ο  καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, έχει επανειλημμένα εκφράσει  την άποψη ότι οι γονείς θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη εάν τα παιδιά δεν φορούν μάσκα στο σχολείο.

Ακόμη ο κ. Δερμιτζάκης, επεσήμανε ότι δεν είναι δυνατόν οι δάσκαλοι να διαχειριστούν τους μαθητές που δε συμμορφώνονται με τους κανόνες.

Σχετικά με τις διαμαρτυρίες που γίνονται από τους γονείς που είναι αντίθετοι στη χρήση μάσκας, επεσήμανε ότι υπάρχουν δύο ομάδες. Συγκεκριμένα είπε ότι «από τη μία υπάρχουν οι φανατικοί και απόλυτοι που δε θέλουν τη μάσκα και δεν μπορούν να πειστούν από τους επιστήμονες και από την άλλη κάποιοι που δεν αντιμετωπίζουν τη μάσκα ως κάτι ξένο στο παιδί και μπορούν να συζητήσουν και να πειστούν από τα επιστημονικά δεδομένα».

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

                

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας