More

  Κορωνοϊός: Κυβερνητικό σχέδιο για σταδιακό άνοιγμα των καταστημάτων τις παραμονές των Χριστουγέννων – “Πονοκέφαλος”τα αρνητικά ρεκόρ των θανάτων

  Τα  επιδημιολογικά δεδομένα δεν επιτρέπουν ακόμη τη λήψη οριστικών αποφάσεων καθώς τα κρούσματα παραμένουν ακόμη σε πολύ υψηλά επίπεδα κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα.

  Συγκεκριμένα, εχθές, Παρασκευή καταγράφηκε νέο αρνητικό ρεκόρ με 519 διασωληνωμένους και 72 θανάτους -συνολικά 1.419 από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού. Το σύστημα υγείας εξακολουθεί να πιέζεται ασφυκτικά με επίκεντρο τη Βόρεια Ελλάδα, ενώ ανησυχία προκαλεί ο τριψήφιος ο αριθμός νέων διαγνωσθέντων με τη νόσο COVID-19 σε Ημαθία (112), Λάρισα (105), Μαγνησία (108) και Πέλλα (107).

  Κυβερνητικοί παράγοντες καλούν τους πολίτες να ακολουθήσουν απαρέγκλιτα την εφαρμογή των μέτρων, ενώ για να μην υπάρξει χαλάρωση ο πρωθυπουργός έχει επιβάλλει «σιωπητήριο» στα στελέχη του, προκειμένου να μην προβαίνουν σε δηλώσεις δέσμευσης χρονικής άρσης της καραντίνας.

  Παραμονές Χριστουγέννων το σταδιακό άνοιγμα

  Πάντως με βάση τη σημερινή αποτύπωση της κατάστασης, η παράταση των μέτρων θεωρείται δεδομένη για τουλάχιστον μία εβδομάδα μετά την 30η Νοέμβρη, ενώ όταν επιτευχθεί η αναμενόμενη πτώση των κρουσμάτων, η πρώτη σκέψη αφορά στην επιστροφή των μαθητών στα σχολεία στις 7 Δεκεμβρίου. Το λιανεμπόριο σχεδιάζεται να ανοίξει μια εβδομάδα αργότερα, στις 14 Δεκεμβρίου και η εστίαση (μόνο με καθήμενους πελάτες, μέχρι 4 άτομα ανά τραπέζι και χωρίς μουσική) στο τελευταίο στάδιο με πιθανή ημερομηνία τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου, δηλαδή παραμονές των Χριστουγέννων. Παρόλα αυτά θα ισχύουν αυστηρά μέτρα, καθώς η κυβέρνηση εξετάζει την τοποθέτηση πλέξιγκλας μεταξύ των τραπεζιών, αλλά και την τοποθέτηση θερμαντικών σωμάτων στους εξωτερικούς χώρους μέσω κρατικής επιδότησης.

  Με βάση την επιχειρησιακή αυτή στρατηγικής, αναμένεται να συνεχιστεί η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 11 το βράδυ οπότε θα κλείνει και η εστίαση, ενώ θα παραμείνει η απαγόρευση στις μετακινήσεις από νομό σε νομό. Χαρακτηριστικό είναι ότι προβληματισμός για το lockdown υπάρχει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και ενόψει Χριστουγέννων, ενώ κρίνεται ιδιαίτερα δύσκολη άσκηση, το πώς μπορεί να γίνει ένα σταδιακό άνοιγμα για να επανέλθουν οικονομικά και ψυχολογικά οι πολίτες. Ενδεικτική της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί είναι και η δήλωση του υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου, ο οποίος υπενθύμισε πως περάσαμε το Πάσχα εν μέσω lockdown. «Είναι πολύ λάθος να έχουμε στο μυαλό μας και να μετράμε αντίστροφα σε σχέση με τις ημέρες των Χριστουγέννων. Θέλω να θυμίσω στους συμπολίτες μας ότι το Πάσχα το κάναμε όλοι κλεισμένοι στα σπίτια μας», είπε χαρακτηριστικά.

  Εστίες υπερμετάδοσης του ιού

  Από την πλευρά του, ο επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης εξήγησε ότι ο κορονοϊός «χρησιμοποιεί ως όχημα τη δομή της ελληνικής οικογένειας» με την εξάπλωση να συντηρείται εντός των οικογενειών, απευθύνοντας έκκληση για την προστασία των ηλικιακά μεγαλύτερων, ενώ ως προς τα παιδιά τόνισε πως ο ρόλος τους στη διασπορά της πανδημίας είναι δευτερεύων -κυριαρχούν οι μολύνσεις προς αυτά και όχι από αυτά. Ως προς την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, ο ίδιος ανέφερε πως διατηρεί συγκριτικά με την Αττική υπερπενταπλάσιο επιδημικό φορτίο, ενδεικτικό της μεγάλης έντασης της υπερμετάδοσης που καταγράφηκε τις τελευταίες εβδομάδες. Πλέον ο δείκτης Rt φαίνεται ότι προσεγγίζει τα επίπεδα της Αττικής με πρόβλεψη για ακόμα μεγαλύτερη συρρίκνωση.

  Σταθεροποιητικές τάσεις σε Αττική και Θεσσαλονίκη

  Το ενθαρρυντικό είναι ότι σύμφωνα με τους ειδικούς καταγράφονται σταθεροποιητικές τάσεις σε Αττική και Θεσσαλονίκη, χωρίς όμως να έχει επιτευχθεί η επιδιωκόμενη καθαρή μείωση του επιδημικού κύματος που παραμένει εξαιρετικά βαρύ ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα. Παράλληλα, καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια, προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των τεστ που διενεργούνται, ώστε να εντοπίζονται οι ασυμπτωματικοί φορείς, ο οποίοι και διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη διασπορά της νόσου.

  Η κατάσταση στην Ελλάδα

  Μπορεί τα κρούσματα να εμφανίστηκαν μειωμένα ωστόσο η πρόσκαιρη ανακούφιση, έδωσε τη θέση της στην ανησυχία, αφού τόσο ο αριθμός των θανάτων, όσο και αυτός των διασωληνωμένων αποτέλεσε αρνητικό ρεκόρ για τη χώρα μας.

  Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.581 νέα κρούσματα του φονικού ιού στη χώρα, εκ των οποίων 38 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

  Για πολλοστή μέρα στη σειρά, «πρωταθλήτρια» κρουσμάτων αναδεικνύεται η Θεσσαλονίκη, η οποία βρίσκεται σε εξαιρετικά κρίσιμη καμπή σε ό,τι αφορά στην εξέλιξη της πανδημίας.

  Από τα 2.581 κρούσματα που ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας το τελευταίο 24ωρο, τα 673 καταγράφονται στη Θεσσαλονίκη, ενώ σε συναγερμό βρίσκεται και η Αττική με 582 κρούσματα.

  Την ίδια στιγμή, ακόμα τέσσερις περιοχές έχουν τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων. Αυτές είναι: Η Ημαθία με 112, η Μαγνησία με 108, η Πέλλα με 107 και η Λάρισα με 105.

  Την ίδια στιγμή, πολύ μεγάλη είναι η διασπορά σε ολόκληρη τη χώρα.

  Αναλυτικότερα:

  38 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
  2 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
  582 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής
  673 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
  18 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
  2 κρούσματα στην Π.Ε. Άνδρου
  4 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
  6 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας
  5 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας
  29 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαϊας
  15 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
  6 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
  62 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
  28 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
  13 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
  1 κρούσμα στην Π.Ε. Ευρυτανίας
  1 κρούσμα στην Π.Ε. Ζακύνθου
  12 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
  112 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
  26 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
  1 κρούσμα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
  9 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
  33 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
  1 κρούσμα στην Π.Ε. Καλύμνου
  34 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
  5 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
  1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέας-Κύθνου
  9 κρούσματα από την Π.Ε. Κέρκυρας
  2 κρούσματα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας
  26 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
  22 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
  31 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
  3 κρούσματα στην Π.Ε. Κω
  105 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
  1 κρούσμα στην Π.Ε. Λασιθίου
  23 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
  2 κρούσματα στην Π.Ε. Λήμνου
  108 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
  9 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
  1 κρούσμα στην Π.Ε. Μυκόνου
  31 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
  107 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
  92 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
  3 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας
  5 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
  24 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
  6 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου
  76 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
  11 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
  11 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
  19 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
  3 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας
  56 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
  18 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
  7 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου
  51 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

  Live: Ο παγκόσμιος χάρτης εξάπλωσης της πανδημίας

  Διαβάστε εδώ όλα τα ιατρικά νέα!

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  Νοσοκομείο Παπανικολάου: Γραφείο ενημέρωσης συγγενών ασθενών που νοσηλεύονται με κορωνοϊό

  Βελεστίνο: “Κορωνο-γλέντι” με κλαρίνα εν μέσω lockdown

   

   

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

  Πρόσφατα Άρθρα

  Άλμπερτ Μπουρλά: Σημαντική επένδυση ο κόμβος της Pfizer στην Θεσσαλονίκη

  Στην επένδυση της Pfizer στην Ελλάδα αναφέρθηκε αναλυτικά ο CEO της εταιρείας Άλμπερτ Μπουρλά κατά την ομιλία του στο 31ο ετήσιο Greek Economic Summit...

  Ελβετία: Business as usual. Τα θέρετρα ετοιμάζουν τις πίστες σκι

  Τα ελβετικά θέρετρα σκι συνεχίζουν τις προετοιμασίες για την εορταστική περίοδο παρά τις πιέσεις από τις γειτονικές Ιταλία, Γαλλία και Γερμανία να κλείσουν έως...

  «Ειδικές αποστολές»: Η νέα ερευνητική εκπομπή της ΕΡΤ από 7 Δεκεμβρίου

  Στην πανδημία του κορωνοϊού, στις επιπτώσεις της, αλλά και στην επόμενη ημέρα είναι αφιερωμένο το πρώτο επεισόδιο της νέας ερευνητικής εκπομπής της ΕΡΤ «Ειδικές...

  Ψηφίσθηκε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για την πάταξη του λαθρεμπορίου

  Κατά πλειοψηφία ψηφίσθηκε από την Ολομέλεια το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την «περιστολή του λαθρεμπορίου-Κύρωση του Πρωτοκόλλου για την εξάλειψη του παράνομου εμπορίου...

  Κρήτη: Σε κρίσιμη κατάσταση 2χρονο κορίτσι που μεταφέρθηκε με τραύματα στο ΠΑΓΝΗ

  Μια περίεργη υπόθεση για την οποία κλήθηκε η Ασφάλεια Ηρακλείου προκειμένου να αποσαφηνιστεί το πως τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι το 2χρονο κορίτσι. Δύσκολες ώρες περνά...