7:15 Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2021
eReportaz

Live:

Κορωνοϊός: Μετράμε αντίστροφα για το lockdown

Κορωνοϊός: Μετράμε αντίστροφα για το lockdown

Έτοιμο προς εφαρμογή ως ύστατο μέτρο προστασίας για την αποτροπή εξάπλωσης του φονικού κορωνοϊού έχει η κυβέρνηση το lock down, λόγω κορωνοϊού.

Το παράδειγμα της Ιταλίας, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι αρκετοί Αθηναίοι αποφάσισαν να εγκαταλείψουν το «κλεινόν άστυ» κατά τη διάρκεια πριν από το Σαββατοκύριακο, έχουν τεθεί στη «ζυγαριά» και τώρα αναμένονται οι αποφάσεις για νέα, αυστηρότερα μέτρα.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί, ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τα νέα επιστημονικά δεδομένα και θα αποφασίσει εάν πρέπει να προχωρήσει στην ανακοίνωση νέων μέτρων –με το σενάριο της καθολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας να βρίσκεται υπό εξέταση.

Ωστόσο, εξετάζεται και το ενδεχόμενο πριν από την καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας να ανακοινωθούν και άλλου τύπου μέτρα, όπως για παράδειγμα σούπερ μάρκετ μια φορά την εβδομάδα, απαγόρευση άσκοπων μετακινήσεων και «μια φορά επίσκεψη» τους ηλικιωμένους.

Σε κάθε περίπτωση, ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα κρίνει εάν τα νέα μέτρα θα τα ανακοινώσει ο ίδιος ή εάν την ενημέρωση των πολιτών θα αναλάβει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την καθιερωμένη απογευματινή ενημέρωση.

Το πιθανότερο σενάριο, όμως, είναι τα νέα μέτρα να ανακοινωθούν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα για το lockdown

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε πως γίνεται καθημερινή αξιολόγηση των δεδομένων και «είμαστε έτοιμοι να πάρουμε όποιο μέτρο χρειαστεί».

«Θα πάρουμε όποιες αποφάσεις χρειάζεται… Ο πρωθυπουργός ενημερώνεται και αποφασίζει».

Για πολλοστή φορά, ο κ. Πέτσας απηύθυνε εκ νέου έκκληση στους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους, ξεκαθαρίζοντας πως παρότι κάποιοι θεώρησαν ότι πρόκειται για διακοπές ενώ δεν είναι.

«Είναι ένας πόλεμος που πρέπει να κερδίσουμε. Ακόμη και αυτοί που ταξίδεψαν να μείνουν σπίτι τους να μην έρθουν σε επαφή με τις κοινωνίες και διασπείρουν τον ιό», τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Δηλώσεις του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων για το lock down

«Τα δύσκολα είναι μπροστά μας», υπενθυμίζει σε σημερινές δηλώσεις ο νέος υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο κ. Χαρδαλιάς ζητά από τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση για τον περιορισμό της εξάπλωσης της επιδημίας. Μάλιστα, τονίζει ότι το αποτέλεσμά τους δεν το γνωρίζουμε ακόμα αλλά θα το δούμε τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Ο νέος υφυπουργός μάλιστα αποκάλυψε πως ήδη στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων συμμετέχουν σε συσκέψεις προετοιμασίας σχεδίων που εμπλέκουν επικουρικά το στρατό.

«Στη διαχείριση κρίσεων υπάρχουν διάφορες φάσεις όπου ανά ειδικό σχέδιο και σενάριο ενεργοποιούνται και ανάλογες υπηρεσίες» λέει ο υφυπουργός, και συνεχίζει:

«Ήδη αξιωματικοί της στρατιωτικής σχολής αξιωματικών νοσηλευτών συνδράμουν διοικητικά τα τρία εργαστήρια αναφοράς και στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων συμμετέχουν σε συσκέψεις προετοιμασίας σχεδίων που εμπλέκουν επικουρικά τον στρατό στις προσπάθειες της Πολιτικής Προστασίας για στήριξη και διεύρυνση των δυνατοτήτων περίθαλψης συμπολιτών μας σε νέες δομές αναφοράς. Για την αστυνομία τι να πω; Η εμπλοκή της στην προσπάθειά μας, από την πρώτη στιγμή της κρίσης, είναι άοκνη και εμβληματική. Με απαράμιλλο σθένος, οι άνδρες και οι γυναίκες τόσο της αστυνομίας όσο και της Πυροσβεστικής συνδράμουν καθημερινά σε όλα τα επιχειρησιακά μας σχέδια. Άλλωστε, η εμπλοκή τους σε κάθε φάση και σχέδιο διαχείρισης είναι αυτονόητη».

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο να οδηγηθεί η χώρα σε γενικευμένο lockdown, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας είπε πως η λογική της κυβέρνησης είναι η καθημερινή αναπροσαρμογή των μέτρων ανάλογα με το πώς εξελίσσεται η κατάσταση.

«Το πρόβλημα δεν είναι στατικό, καθώς έχουμε να κάνουμε με μια επιδημία σε πλήρη εξέλιξη που κάθε μέρα έχει νέα δεδομένα. Και κάθε μέρα, εκτιμάμε διαρκώς τα στοιχεία και αποφασίζουμε τη λήψη ή όχι νέων μέτρων, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο. Σας θυμίζω πως την τελευταία εβδομάδα σε σχεδόν καθημερινή βάση, ανακοινώνουμε νέους περιορισμούς και δεν αφήνουμε δευτερόλεπτο να πάει χαμένο.

Στο δια ταύτα της ερώτησης αν δηλαδή θα καταλήξουμε σε ένα γενικό lockdown, δεν μπορώ να σας απαντήσω προκαταβολικά, παρά μόνο με τη φράση που έχει πει ο πρωθυπουργός: “Θα πάρουμε όσα μέτρα χρειαστεί, όσο σκληρά και αν είναι για να αντιμετωπίσουμε τον ιό”» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Για την τρίτη φάση του σχεδίου αντιμετώπισης και τα μέτρα που προβλέπονται, ο κ. Χαρδαλιάς είπε:

«Κάθε φάση ενεργοποιείται με βάση συγκεκριμένα δεδομένα και στοιχεία. Στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας κάθε 12 ώρες “τρέχουμε” τα ειδικά μοντέλα προβολής και με βάση αυτά κάνουμε τις εισηγήσεις μας και προετοιμαζόμαστε. Στη διαχείριση πανδημίας κανείς δεν μπορεί να προβλέψει, απλά μόνο να υποθέσει. Και με βάση την κάθε υπόθεση ενεργοποιούνται συγκεκριμένα πρωτόκολλα και διαδικασίες μέτρων. Τα μέτρα δεν είναι πανάκεια, μια και η διαδικασία είναι δυναμική και προσαρμόζεται ανά σενάριο».

Τι θα γίνει αν εφαρμοστεί το lock down;

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ», σε περίπτωση που αυτό εφαρμοστεί θα απαγορευτεί η κυκλοφορία στους δρόμους, ενώ ελεύθερα θα μετακινούνται οι γιατροί, οι νοσηλευτές, οι εργαζόμενοι στον χώρο της υγείας και οι ένστολοι σε υπηρεσία. Παράλληλα, με ειδικό καρτελάκι θα επιτρέπεται η κυκλοφορία στους υπόλοιπους εργαζόμενους, εφόσον η εταιρεία που εργάζονται είναι ακόμη σε λειτουργία. Την ίδια στιγμή, θα απαγορευθεί η κυκλοφορία των μέσων μαζικής μεταφοράς, καθώς και οι πτήσεις από και προς τη χώρα.

Παρόμοιες θα είναι οι κινήσεις και στις ακτοπλοϊκές γραμμές, με τα πλοία να μεταφέρουν στη νησιωτική χώρα τρόφιμα ναι αναλώσιμα. Ανάλογα με την εξέλιξη της εξάπλωσης του φονικού ιού, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο της πώλησης καυσίμων με κουπόνια και μόνο σε εργαζόμενους που αποδεδειγμένα είναι απαραίτητο να μετακινούνται.

Όσοι εντοπίζονται να κυκλοφορούν ασκόπως και χωρίς καμία αιτιολογία, θα συλλαμβάνονται από την αστυνομία.

Το σενάριο του lock down, έχει πέσει στο τραπέζι μέρες τώρα, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να εξαντλήσει τα όρια και να συνετίσει τους πολίτες, μεγάλη μερίδα των οποίων μοιάζει να μην έχει αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης.

Διαβάστε περισσότερα στην εφημερίδα ΜΠΑΜ που κυκλοφορεί στα περίπτερα όλης της χώρας.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας