0:44 Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022
eReportaz

Live:

Κορωνοϊός: Τα νέα οικονομικά μέτρα - Αποζημίωση 800 ευρώ για εργαζομένους

Κορωνοϊός: Τα νέα οικονομικά μέτρα - Αποζημίωση 800 ευρώ για εργαζομένους

Στη συνέντευξη τύπου που είναι τώρα σε εξέλιξη, ο κ. Σταϊκούρας ανακοινώνει τα νέα μέτρα, λέγοντας ότι αναστέλλονται οι φόροι και οι εισφορές επιχειρήσεων που ανήκουν στους κλάδους που πλήττονται λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού. Είτε αυτές μένουν, είτε κλείνουν με κρατική εντολή είτε με δική τους πρωτοβουλία.

Χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμά του ανακοίνωσε πως θα δοθούν 2 δισ. ευρώ στην οικονομία, ενώ ο κ.Σταϊκούρας ανέφερε το πρωί πως θα δοθούν ακόμα 1,8 δισ.

Αναστέλλονται για 4 μήνες:

  • Καταβολή οφειλών από δηλώσεις ΦΠΑ
  • Καταβολή κάθε είδους βεβαιωμένων οφειλών
  • Καταβολή δόσεων και ρυθμίσεων
  • Προϋπόθεση για αναστολή είναι η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.

Όλοι οι εργαζόμενοι για τους οποίους αναστέλλονται οι συμβάσεις εργασίας λόγω αναγκαστικού κλεισίματος, θα λάβουν αποζημίωση 800 ευρώ, τον Απρίλιο. Το μέτρο αφορά περίπου 500.000 εργαζομένους

Στα σημερινά, το 1 δισ. θα αφορά ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και το άλλο 1 τους εργαζόμενους που έχουν πληγεί από το κλείσιμο των επιχειρήσεων.Πρόκειται για υπαλλήλους, αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες που πλήττονται σήμερα.

Μείωση ΦΠΑ από 24% σε 6% σε μάσκες, γάντια, αντισηπτικά

Ο κ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε επίσης ότι μειώνεται στο 6% από 24% σε προϊόντα που είναι απαραίτητα για την αποφυγή μετάδοσης του κορωνοϊού, μάσκες, γάντια, αντισηπτικά κλπ. Η μείωση αυτή αποσκοπεί στη μείωση του κόστους των προϊόντων.

Παρεμβάσεις για ακίνητα -Τι θα ισχύει για τον ΕΝΦΙΑ

Ο κ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε και παρεμβάσεις και στην αγορά ακινήτων. Οι επιχειρήσεις που πλήττονται θα πληρώνουν το 60% των μισθωμάτων τους μήνες Μάρτιο & Απρίλιο, Το ίδιο ισχύει για εργαζομένους που χάνουν τη δουλειά τους. Ο ΕΝΦΙΑ του 2020 θα βασιστεί στο προηγούμενο καθεστώς, οι νέες αντικειμενικές θα ισχύσουν από την επόμενη χρονιά.

Ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε επίσης την άμεση πληρωμή των οφειλών του Δημοσίου προς τους πολίτες.

Παρεμβάσεις και από τις τράπεζες

Ως προς τις τράπεζες δήλωσε ότι πρέπει να προχωρήσουν σε παρεμβάσεις και για τα φυσικά πρόσωπα. Πρέπει να ενισχυθεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων.

Γεωργιάδης: 800 ευρώ ενίσχυση για αυτοαπασχολούμενους ελεύθερους επαγγελματίες.

Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε για αυτοαπασχολούμενους ελεύθερους επαγγελματίες & επιχειρήσεις που πλήττονται ενίσχυση 800 ευρώ.

Στοιχεία για 30.000 απολύσεις μέσα σε μία εβδομάδα

Σύμφωνα με στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ που επικαλείται η εφημερίδα (και τα οποία θα δημοσιοποιηθούν επισήμως σε δύο μήνες) τις τελευταίες δέκα ημέρες που έκλεισαν καφετέριες, θέατρα, κινηματογράφοι, εμπορικά καταστήματα, κ.λπ., καταγράφηκαν περίπου 30.000 απολύσεις.

Την ίδια εποχή πέρυσι, σημειωνόταν θετικό ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων με αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 43.373.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι, μόλις χθες, απολύθηκαν στην Κρήτη 160 οδηγοί ΚΤΕΛ που μετέφεραν καθημερινά μαθητές στα σχολεία τους. Σε ξενοδοχεία που λειτουργούν καθ όλο το έτος, το προσωπικό καλείται να υπογράψει άδειες άνευ αποδοχών και πολλές συμβάσεις μετατρέπονται από πλήρους σε μερικής απασχόλησης.

Τελεσίγραφο του υπουργού Εργασίας για επιχειρήσεις που προχωρούν σε απόλυση

Ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν θα υπάρξει καμία ενίσχυση στις επιχειρήσεις που απολύουν εργαζομένους αναμένεται να στείλει μέσα στις επόμενες ώρες ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο έχουν φτάσει καταγγελίες από εργαζόμενους ότι οι εργοδότες προχώρησαν στην απόλυσή τους μετά την αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων λόγω του κορωνοϊού.

Στο υπουργείο εξετάζουν την κάθε περίπτωση ξεχωριστά και προκειμένου να προλάβουν τα χειρότερα.

Και έτσι, στις σημερινές ανακοινώσεις μέτρων, ο Γιάννης Βρούτσης θα στείλει «τελεσίγραφο» πως τα νέα μέτρα στήριξης δεν θα ισχύουν για τις επιχειρήσεις εκείνες που προχωρούν σε μείωση προσωπικού.

Δείτε live τις ανακοινώσεις

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

       

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας