2:26 Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021
eReportaz

Live:

Κορωνοϊός: Ο εφιάλτης της ΜΕΘ για τρεις πολιτικούς

Κορωνοϊός: Ο εφιάλτης της ΜΕΘ για τρεις πολιτικούς

Τρεις πολιτικοί που βίωσαν τη δύσκολη πλευρά του κορωνοϊού. Νόσησαν, νοσηλεύτηκαν, σχεδόν αντίκρισαν τον θάνατο θα έλεγε κανείς. Ο Λεωνίδας Γρηγοράκος έμεινε δύο μήνες στην Εντατική και βγήκε από αυτήν… μισός (έχασε 42 κιλά!), ο Χρήστος Κέλλας εισήχθη σε νοσοκομείο με λοίμωξη COVID-19 στη δύσκολη πρώτη περίοδο της πανδημίας και ο Γιάννης Πλακιωτάκης είναι ο μοναδικός υπουργός που νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο.

Του Παντελή Περιβολάρη

Τρεις πολιτικοί που έζησαν τον εφιάλτη του COVID και της ΜΕΘ μιλούν στην «ΜΠΑΜ»

Η «Φάμπρικα»

Ο γιατρός (εντατικολόγος) στο επάγγελμα Λεωνίδας Γρηγοράκος τις ημέρες που νοσηλεύτηκε θυμήθηκε τους στίχους του Γιώργου Σκούρτη από τη «Φάμπρικα», που μελοποίησε ο Γιάννης Μαρκόπουλος. «Η φάμπρικα δε σταματά, δουλεύει νύχτα μέρα (…) είμαι το νούμερο οχτώ, με ξέρουν όλοι με αυτό κι εγώ κρατάω μυστικό, ποιο είναι τ’ όνομά μου». Πώς συνδύασε τους συγκεκριμένους στίχους με τον COVID; Συνέβη όταν μια μέρα που νοσηλευόταν άκουσε τη φράση «ρε συ, τι κάνει το νούμερο τέσσερα;». Ήταν η συζήτηση κάποιων γιατρών ή νοσηλευτών. Ο άνθρωπος γίνεται απλώς ένα νούμερο, λέει ο Λεωνίδας Γρηγοράκος και περιγράφει την εμπειρία του στην Εντατική: «Το κυρίαρχο που νιώθεις είναι μοναξιά και δεν ξεπερνιέται. Οι άνθρωποι δεν είναι νούμερο. Θα μπορούσα να ήμουν εγώ το τέσσερα. Γι’ αυτό θυμήθηκα τον Σκούρτη. Είναι απέραντη η μοναξιά όταν έχεις κορωνοϊό». Ο ίδιος κόλλησε τον ιό από ασθενή που εισήχθη στη ΜΕΘ, έπειτα από πολύ σοβαρό τροχαίο.

Όπως λέει: «Στην αρχή είχα πολύ αδρά συμπτώματα. Ανησύχησα λόγω ηλικίας. Για λίγο έχασα το εμβόλιο. ∆ιασωληνώθηκα την ίδια μέρα που μπήκα στο νοσοκομείο. Έμεινα διασωληνωμένος δύο μήνες. Είχα κάνει και τραχειοτομία».

Όπως επισημαίνει: «Οι άνθρωποι στις εντατικές είναι μόνοι τους. Κανείς δεν μπορεί να τους πλησιάσει. Και όταν έφευγαν, έφευγαν σαν νούμερα. Είναι δυνατόν να μη φοβηθεί κανείς για τη ζωή του όταν εξαρτάται από ένα μηχάνημα; Το σώμα μου άρχισε να τρώει τις σάρκες μου. Έχασα 42 κιλά» λέει ο Λεωνίδας Γρηγοράκος, ο οποίος αφότου βγήκε από το νοσοκομείο χρειάστηκε να πάει και σε κέντρο αποκατάστασης. «Ό,τι έζησα να μην το περάσει ούτε ο χειρότερος εχθρός μου. ∆εν αξίζει τον κόπο ούτε να σκέφτεστε τι θα περάσετε εάν κολλήσετε αυτόν τον φοβερό ιό. Είναι κάτι τρομακτικό που κανείς δεν μπορεί να περιγράψει» καταλήγει.

Πυρετός

Ο βουλευτής της Ν∆ Χρήστος Κέλλας (γιατρός-αναισθησιολόγος) ήταν ο πρώτος πολιτικός που νόσησε από κορωνοϊό τον Μάρτιο του 2020, οπότε και νοσηλεύτηκε στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας. Όπως περιγράφει στην «Μπαμ στο Ρεπορτάζ»: «Επί 15 ημέρες ήμουν σε θάλαμο υψηλής πίεσης. ∆εν μπήκα σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Μετά την πρώτη εβδομάδα ο πυρετός ήταν υψηλός, στο 39. Μετά το 15ήμερο ήμουν μια χαρά». Ο Θεσσαλός πολιτικός μας λέει ακόμα: «Οι εμβολιασμοί προχωρούν, δεν χρειάζεται άλλη συζήτηση, οι ρυθμοί είναι ταχύτατοι».

Για όσους φοβούνται τα εμβόλια λέει: «Κατ’ αρχάς ήταν άστοχη η φράση του κ. Τσίπρα για τα στοκαρισμένα εμβόλια. Όπως και αυτά που λέει ο κ. Βελόπουλος. Με το ένα εμβόλιο έχουν εμβολιαστεί εκατομμύρια άνθρωποι, ειδικά στη Βρετανία. Είναι απειροελάχιστα τα προβλήματα. Κοιτάξτε, αν ανοίξεις ένα κουτί ασπιρίνες και διαβάσεις τις παρενέργειες, δεν θα ξαναπάρεις ποτέ σου από τον φόβο σου. Πρέπει να τον ξεπεράσουμε. Όσοι νόσησαν και ήταν πολέμιοι του εμβολιασμού, τώρα είναι οι πιο φανατικοί υποστηρικτές. Τους γιατρούς να μην τους αδικούμε. Κατά 90% έχουν εμβολιαστεί. Στα παραϊατρικά επαγγέλματα υπάρχει ένα θέμα. Νομίζω ότι σωστά γι’ αυτούς που είναι στην πρώτη γραμμή, όπως στην ΕΜΑΚ, θα πρέπει να απομακρύνονται από την πρώτη γραμμή αν δεν κάνουν το εμβόλιο. Το πιο αισιόδοξο μήνυμα έρχεται από τους νέους που πηγαίνουν να εμβολιαστούν κατά χιλιάδες».

Νοσηλεία

Περίπου 25 ημέρες έμεινε στο νοσοκομείο ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό στις 24 Νοεμβρίου 2020: «Οι πρώτες μέρες κύλησαν με υψηλό πυρετό, εκείνο όμως που με ανησύχησε ήταν ότι έπεσε το οξυγόνο μου.

’ αυτό κρίθηκε σκόπιμη η νοσηλεία μου στο νοσοκομείο. Από την ώρα που άρχισε η φαρμακευτική αγωγή και να σταθεροποιείται η κατάστασή μου, τα πράγματα κύλησαν ομαλά. Ωστόσο, μέσα στην ατυχία μου χτυπήθηκα και από μια ενδονοσοκομειακή λοίμωξη κι αυτό με πήγε λίγο πίσω» περιέγραψε για την περιπέτεια υγείας του ο Γιάννης Πλακιωτάκης.
Το πρώτο πράγμα που είπε όταν βγήκε από το νοσοκομείο ήταν απευθυνόμενος στον κόσμο που τον στήριξε: «Ευχαριστώ όλες και όλους για το ενδιαφέρον σας. Με τη βοήθεια του Θεού και των γιατρών μου είμαι καλύτερα».

Όπως είπε στην «Μ» ο υπουργός Ναυτιλίας, «ήταν μία πολύ δύσκολη στιγμή στη ζωή μου. Το μήνυμα που θέλω να στείλω είναι να συνεχίσουμε τους εμβολιασμούς και έτσι θα μπορέσουμε να αφήσουμε πίσω την πανδημία».

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας