16:19 Τρίτη 21 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

Κορωνοϊός – Omicron: Η νέα επιπλοκή που προκαλεί στο αναπνευστικό των παιδιών

Κορωνοϊός – Omicron: Η νέα επιπλοκή που προκαλεί στο αναπνευστικό των παιδιών

Η επικράτηση της παραλλαγής Omicron αποκαλύπτει μια νέα επιπλοκή της νόσου, όπου ολοένα και περισσότερα παιδιά παρουσιάζουν οξεία λαρυγγίτιδα μαζί με Covid-19, με αποτέλεσμα να οδηγούνται στα επείγοντα του νοσοκομείου

Η αύξηση των κρουσμάτων της Όμικρον οδήγησε σε μία μη αναγνωρισμένη- μέχρι στιγμής- επιπλοκή της COVID-19 στα μικρά παιδιά, την λαρυγγίτιδα. Πρόκειται για την πιο συχνή αιτία οξείας απόφραξης των ανωτέρων αναπνευστικών οδών στα βρέφη και στα παιδιά προσχολικής ηλικίας.

Ειδικότερα, οι γιατροί του Νοσοκομείου Παίδων της Βοστώνης περιγράφουν 75 περιπτώσεις παιδιών που προσήλθαν στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου με λαρυγγίτιδα και COVID-19, από την 1η Μαρτίου 2020 έως τις 15 Ιανουαρίου 2022, σύμφωνα με την αναφορά που είδε το φως της δημοσιότητας μέσα από το PediatricsΣυγκεκριμένα τα περιστατικά που καταγράφηκαν ήταν λαρυγγοτραχειϊτιδας. Όταν η στένωση αφορά μόνο στον λάρυγγα, αναφερόμαστε σε λαρυγγίτιδα, ενώ όταν επεκτείνεται στην τραχεία που είναι συνέχεια του λάρυγγα, σε λαρυγγοτραχειϊτιδα.

Η λαρυγγίτιδα είναι κοινή αναπνευστική ασθένεια που εντοπίζεται κυρίως σε βρέφη και μικρά παιδιά. Χαρακτηριστικά της ο έντονος βήχας και οι θορυβώδεις εισπνοές. Προκαλείται όταν τα κρυολογήματα και άλλες ιογενείς λοιμώξεις προκαλούν φλεγμονή και πρήξιμο. Τα συμπτώματα της ξεκινούν με συνάχι και ξηρό βήμα, με ή χωρίς πυρετό, ενώ ποικίλλουν από παιδί σε παιδί. Συνήθως εκδηλώνεται με δύσκολη αναπνοή, χαρακτηριστικό ήχο όταν το παιδί εισπνέει (συριγμός), βραχνή φωνή και ερεθιστικό, παροξυσμικό βήχα (σαν γάβγισμα σκύλου). Τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά άλλων λοιμώξεων για αυτό κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική η κλινική εξέταση από παιδίατρο. Στις σοβαρές περιπτώσεις όπως αυτές που παρατηρήθηκαν στη Βοστώνη, μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνη δυσχέρεια της αναπνοής. Η διάρκεια τους πάντως ποικίλλει αλλά δεν ξεπερνά τις επτά ημέρες.

Ορισμένες εκ των περιπτώσεων λαρυγγίτιδας με κορωνοϊό κρίθηκαν ιδιαίτερα σημαντικές, απαιτώντας νοσηλεία και αυξημενη χρήση φαρμάκων συγκριτικά με την λαρυγγίτιδα από άλλα αίτια.

Σύμφωνα με τα όσα τόνισε ο Ryan Brewster, συγγραφέας της έκθεσης και ειδικευόμενος στην παιδιατρική της Βοστώνης, οι έρευνες της COVID-19 που πραγματοποιήθηκαν σε ζώα, βρήκαν πως η νέα παραλλαγή της Όμικρον έχει προτίμηση στο ανώτερο αναπνευστικό, συγκριτικά με τις υπόλοιπες παραλλαγές που στόχευαν κυρίως στις κατώτερες αναπνευστικές οδούς. Αυτός είναι και ο λόγος που η λαρυγγίτιδα συνδέεται χρονικά με την αύξηση των κρουσμάτων λόγω της Όμικρον.

 

Διαβάστε ακόμη

    

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας