More

  Κορωνοϊός: Ποια θα είναι το μέτρα στήριξης του Eurogroup;

  Σε 48 ώρες από τώρα θα γνωρίζουμε το πώς θα αξιολογήσουν οι αγορές τις αποφάσεις της Eurogroup για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοϊού.

  Αυτή η αξιολόγηση είναι πολύ κρίσιμη για την Ελλάδα, καθώς θα αποτυπωθεί στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.

  Το Eurogroup προσανατολίζεται στην κινητοποίηση πόρων ύψους 500 δισ. ευρώ από διάφορες πηγές, προκειμένου να χρηματοδοτήσει δημοσιονομικές πολιτικές για τη στήριξη προϋπολογισμών, επιχειρήσεων και εργαζομένων με παράλληλη πρόνοια για τα τραπεζικά συστήματα της ζώνης του ευρώ.

  Το 50% των χρημάτων αυτών θα προέλθει από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και τα υπόλοιπα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

  Συγκεκριμένα, το Eurogroup θα εξετάσει την ενεργοποίηση ενός εργαλείου δανεισμού από τον ESM ύψους 240 δισ. ευρώ, το οποίο δεν θα προσφέρεται με τους όρους που ισχύουν σήμερα, δηλαδή με Μνημόνιο και προαπαιτούμενα.

  Οι όροι πρόσβασης στα χρήματα του  Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας  θα σχετίζονται με το που θα κατευθύνονται οι πιστώσεις αυτές, δηλαδή θα πρέπει να είναι άμεσα συνδεδεμένες με δαπάνες που έχουν να κάνουν με την καταπολέμηση του κορωνοϊού.

  Παράλληλα, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα εξετάσουν αύριο την εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) στο πανευρωπαϊκό ταμείο εγγυήσεων, αυξάνοντας τη χρηματοδοτική του ικανότητα να δίνει δάνεια σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις έως και κατά 200 δισ. ευρώ, ενώ θα συζητήσουν και την πρόταση της Κομισιόν για μια γραμμή άμυνας ύψους 100 δισ. ευρώ που θα στηρίξει τα συστήματα προστασίας της απασχόλησης.

  Ωστόσο, το μεγάλο ζητούμενο είναι το κατά πόσο στο αυριανό Eurogroup θα τεθεί το ζήτημα της έκδοσης ευρωομολόγου, του γνωστού ως και κορωνο- ομολόγου. Η ιδέα αυτή υποστηρίζεται από 11 κράτη μέλη της ευρωζώνης , αλλά όχι από την Γερμανία και την Ολλανδία που θεωρούν πως η έκδοση ευρωομολόγου θα επιδρούσε αρνητικά στο κόστος δανεισμού τους.

  Τα ευρωομόλογα – εάν και εφόσον προχωρούσαν – θα ήταν κοινά ομόλογα που θα εκδίδονταν από όλα τα μέλη της ευρωζώνης.

  Δεν θα ισοδυναμούσαν με μια ένωση μεταφοράς χρέους, αλλά με ένα χρεόγραφο που θα σταθμιζόταν ανάλογα το κίνδυνο κάθε χώρας. Λόγω της συμμετοχής της Γερμανίας το κόστος θα μειώνεται, ενώ λόγω του δανεισμού της Ιταλίας και της Ελλάδος το κόστος αυξάνεται.

  Σε μια ενδεχόμενη έκδοση κορωνο- ομολόγου το κόστος δανεισμού για τη Γερμανία (σ.σ. επί του ευρωομολογου) θα ήταν λίγο πιο ακριβό, αλλά για την Ιταλία και την Ελλάδα αρκετά πιο φθηνό.

  Το γεγονός ότι τα ευρωομόλογα θα ενοποιούσαν το κίνδυνο χρέους της ευρωζώνης και θα της προσέδιδαν τον ομοσπονδιακό χαρακτήρα που της λείπει σήμερα, τα καθιστά μια επιλογή που υποστηρίζεται από την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

  Πηγή:cnn.gr

  Κορωνοϊός: Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις για τον φονικό ιό

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

  Πρόσφατα Άρθρα

  Τέλος ο Γιώργος Δώνης από τον Παναθηναϊκό

  Τέλος εποχής για τον Γιώργο Δώνη στον Παναθηναϊκό.  Ο μεγαλομέτοχος του «τριφυλλιού», Γιάννης Αλαφούζος, ενημέρωσε με προσωπική επιστολή τον Έλληνα τεχνικό ότι δεν επιθυμεί τη...

  MEGA: Μεγαλώνει σε διάρκεια και αλλάζει ώρα το κεντρικό δελτίο ειδήσεων

  Με ανακοίνωσή του το MEGA έκανε γνωστό ότι διευρύνει τη διάρκεια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων, αλλάζοντας παράλληλα και την ώρα έναρξής του. Η ανακοίνωση του...

  Διαγνωστικά τεστ για τον κορωνοϊό στο προσωπικό του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών από τις κινητές μονάδες στο σπίτι

  Τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών (ΙΣΑ) επισκέφθηκαν οι Κινητές Ομάδες Επισκέψεων στο Σπίτι (ΚΟΕΣ), του ΙΣΑ και της Περιφέρειας Αττικής και διενέργησαν διαγνωστικά τεστ για...

  Βούλα: Σκότωσαν άνδρα με δύο σφαίρες στο κεφάλι

  Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, στην οδό Δωδεκανήσου 14, στην Βούλα, πολύ κοντά στο Ασκληπιείο, ένας άνδρας, αλλοδαπός (μάλλον Βελγικής υπηκοότητας) δέχθηκε επίθεση με...

  Εξαγοράστηκε η Forthnet από την United Group

  Με ένα tweet του ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης γνωστοποίησε την εξαγορά της Forthnet από την BC PARTNERS Λονδίνου.  Μάλιστα όπως αναφέρει...