More

  Κορωνοιός: Ποιοι κρατούμενοι θα αποφυλακιστούν

  O Κορωνοϊός φέρνει αλλαγές και στο σωφρονιστικό σύστημα. Ποιοι κρατούμενοι αναμένεται να αποφυλακιστούν;

  Του Νίκου Σιδέρη

  Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο αποσυμφόρησης των σωφρονιστικών καταστημάτων της χώρας, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και της ανησυχίας που έχει προκαλέσει το ενδεχόμενο εμφάνισης κρουσμάτων και τις ανεξέλεγκτες διαστάσεις που ενδεχομένως θα λάβει μέσα στις φυλακές. Η γενική γραμματέας Αντιεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου με δηλώσεις της στην «ΜΠΑΜ» και αναφέρει ποιες κατηγορίες κρατουμένων θα απελευθερωθούν άμεσα.

  κρατούμενοι
  Η γενική γραμματέας Αντιεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου.

  Ποιοι αποφυλακίζονται

  Η κ. Νικολάου ξεκαθαρίζει πως οι κρατούμενοι που θα τύχουν των ευεργετικών διατάξεων της πράξης νομοθετικού περιεχομένου για την αποσυμφόρηση των φυλακών, είναι «οι οικονομικοί κρατούμενοι και οι ελαφροποινίτες και κρατούμενοι για υποθέσεις κλοπών και ναρκωτικών που έχουν καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης πέντε ετών». Παράλληλα, η κ. Νικολάου επισημαίνει πως, «αυτήν τη στιγμή οι κρατούμενοι στις φυλακές είναι 11.500, εκ των οποίων οι 11.000 είναι άνδρες που κρατούνται σε πτέρυγες φυλακών που προορίζονται για γυναίκες, θα πρέπει η αποσυμφόρηση είναι μεγαλύτερη των 1.000 ατόμων».

  Τα άτομα που θα αποφυλακιστούν λόγω της σχετικής πράξης νομοθετικού περιεχομένου, «ξεσκονίζονται» από τις αρμόδιες υπηρεσίες καθώς είναι δεδομένη η προσήλωση της κ. Νικολάου, να μην υπάρξουν απελευθερώσεις σκληρών κακοποιών και βαρυποινιτών, μέσα στο πλήθος των ατόμων που θα αποφυλακιστούν και να διαπιστωθούν φαινόμενα τύπου νόμου Παρασκευόπουλου που είχαν αποφυλακιστεί «σκληροί ποινικοί» που πολύ γρήγορα πραγματοποίησαν εγκληματικές ενέργειες.

  Αξίζει να σημειωθεί πως σε κάποιες φυλακές, η συμφόρηση αγγίζει το 250%. Ενδεικτικά, στο σωφρονιστικό κατάστημα Λάρισας οι κρατούμενοι είναι 130% περισσότεροι από το προβλεπόμενο, στην Τρίπολη 252%, στα Ιωάννινα 200% και στον Αυλώνα 260%.

  Από τις αποφυλακίσεις, σύμφωνα με πληροφορίες της «ΜΠΑΜ», θα εξαιρεθούν οι περιπτώσεις εκείνες με «βραχιολάκι», καθώς το κόστος είναι ιδιαιτέρως υψηλό. Είναι ενδεικτικό πως το κόστος για 50 ηλεκτρονικά βραχιόλια παρακολούθησης αγγίζει τις 500.000 ευρώ. Η πρόταση για αποσυμφόρηση είχε βρει από την πρώτη στιγμή θετική ανταπόκριση από το Μαξίμου, καθώς σε παρόμοια ενέργεια αποσυμφόρησης των σωφρονιστικών τους καταστημάτων λόγω κορωνοϊού έχουν προχωρήσει η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία και οι ΗΠΑ. Είναι χαρακτηριστικό πως σε φυλακή της Μποκοτά στην Κολομβία, οι κρατούμενοι εξεγέρθηκαν λόγω κορωνοϊού, με αποτέλεσμα τον θάνατο 23 ατόμων και τον τραυματισμό ακόμη 83, ενώ στην Ιταλία σε παρόμοια εξέγερση είχαν χάσει τη ζωή τους 12 κρατούμενοι.

  Τα μέτρα που προτείνουν οι σωφρονιστικοί

  Στις 20 Μαρτίου η ομοσπονδία σωφρονιστικών υπαλλήλων με νέα επιστολή της στην ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη πρότεινε ένα πακέτο εννέα μέτρων που πρέπει, όπως υποστηρίζουν, να ληφθούν άμεσα για την πρόληψη και αντιμετώπισης του κορωνοϊού. Οπως τονίζουν, πρέπει άμεσα το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να εφοδιάσει τις φυλακές και όλους τους εργαζομένους σε επαρκείς ποσότητες, τουλάχιστον δύο μηνών, με τα κάτωθι υλικά ατομικής προστασίας όπως:

  • Γάντια νιτριλίου μιας χρήσης.

  • Προστατευτικές ρόμπες μιας χρήσης.

  • Προστατευτικές ποδιές μιας χρήσης.

  • Προστατευτικός σκούφος (καπέλο) μιας χρήσης με γείσο και χωρίς.

  • Κάλυμμα υποδημάτων μιας χρήσης (ποδονάρια).

  • Κάλυμμα βραχιόνων (επιμανίκια) μιας χρήσης.

  • Προστατευτική Φόρμα ολόσωμη (αδιάβροχη) από πολυπροπυλένιο (μιας χρήσης) για χρήση χημικών.

  • Παντελόνι ιατρικό μιας χρήσης.

  • Φιλτρόμασκα μιας χρήσης με επίστρωση ενεργού άνθρακα.

  • Φιλτρόμασκα ημίσεως προσώπου από καουτσούκ, με φίλτρο κατάλληλο για χημικά.

  • Γυαλιά κλειστού τύπου.

  • Εφοδιασμός με υγρό σαπούνι σε κατάλληλες σαπουνοθήκες και χάρτινων χειροπετσετών μιας χρήσης σε ειδικές θήκες ή βάσεις σε όλους τους χώρους υγιεινής των εργαζομένων και των κρατουμένων (WC, νιπτήρες, χώρους εργασίας, κελιά, θαλάμους, κοινόχρηστους χώρους, ιατρεία, εξωτερικές σκοπιές, πόστα ελέγχου κ.λπ.).

  Στο πλαίσιο των προτάσεων ζητήθηκε ο εξοπλισμός των φυλακών με αντλίες απολυμαντικού υγρού, η πρόσληψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, εξοπλισμός του ειδικού κέντρου υγείας των φυλακών Κορυδαλλού, κινητά συνεργεία του ΕΟΔΥ στις φυλακές, καθώς και αύξηση των σημείων αναφοράς του ιού και σε αγροτικές φυλακές.

  Στο πλαίσιο των μέτρων για την αποτροπή της διάδοσης κορωνοϊού στα σωφρονιστικά καταστήματα έχουν δημιουργηθεί χώροι απομόνωσης ύποπτων κρουσμάτων των 20 ατόμων σε όσες φυλακές είναι εφικτό, ενώ στον Κορυδαλλό έχει δημιουργηθεί πτέρυγα 120 ατόμων στις γυναικείες φυλακές και σε περίπτωση ανάγκης μπορεί να επεκταθεί για συνολικά 200 άτομα. Μέχρι σήμερα δεν έχει αναφερθεί κανένα κρούσμα στις φυλακές, καθώς υπάρχει μέριμνα, σε περίπτωση κρούσματος, να απομονωθεί αμέσως, καθώς και οι συγκρατούμενοι στο κελί ή στον θάλαμο, ενώ όλοι εξετάζονται με το πρώτο σύμπτωμα.

  *Όπως δημοσιεύθηκε στην «ΜΠΑΜ» στο ρεπορτάζ

  Κορωνοϊός: Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις για τον φονικό ιό

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

  Πρόσφατα Άρθρα

  Έκτακτο: Έντονη κινητικότητα στον Έβρο – Συναγερμός στις αστυνομικές αρχές

  Έκτακτο. Σύμφωνα με πληροφορίες του eleftherostypos υπάρχει έντονη κινητικότητα αυτήν την ώρα στην Τουρκική πλευρά με πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν μεταφερθεί και πάλι...

  MyΚEP live: Σύντομα θα είναι διαθέσιμο το νέο διαδικτυακό ΚΕΠ

  Σε λειτουργία θα τεθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα το MyΚEP live για την εξ αποστάσεως επικοινωνία πολιτών με εκπροσώπους των ΚΕΠ. Έτσι πρόκειται να...

  Επίθεση με βιτριόλι: «Πέφτει η ψυχολογία της Ιωάννας όσο δεν οδηγούμαστε στην εξιχνίαση»

  Στην εκπομπή LIVE NEWS μίλησε ο δικηγόρος της 34χρονης Ιωάννας που δέχτηκε επίθεση με βιτριόλι, Νίκος Αλεξανδρής, αναφορικά με όλες τις εξελίξεις στην υπόθεση...

  Δολοφονία Φλόιντ: Νέο βαρύτερο κατηγορητήριο και θα κατηγορηθούν και οι άλλοι 3 αστυνομικοί

  Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες από τοπική εφημερίδα ο γενικός εισαγγελέας της Μινεσότα αναμένεται για την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ να συμπεριλάβει στο κατηγορητήριο και...

  Ο Πολάκης θα πληρώσει άλλα 15.000 € στο Γεωργιάδη για συκοφαντική δυσφήμηση

  Άλλη μια πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση για προσβολή προσωπικότητας πρόσθεσε στην συλλογή του ο πρώην αναπληρωτής υπουργός υγείας κ. Πολάκης. Αυτή την φορά με την...