More

  Κορωνοϊός: «Πρεμιέρα» για το αυτόφωρο των αρνητών μάσκας, την ώρα που η πανδημία παραμένει σταθερά ανυποχώρητη 

  Οι εικόνες συνωστισμού σε ΜΜΜ αλλά και σε πλατείες είναι αυτά που οι Αρχές επιθυμούν να «χτυπήσουν» προκειμένου να μειωθεί η διασπορά του κορωνοϊού. Ωστόσο, δεδομένο πρέπει να θεωρείται ότι ένα γενικευμένο lockdown τύπου Μαρτίου, είναι σχεδόν αδύνατο να συμβεί.

  Της: Έπη Τρίμη

  Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η κυκλοφορία του κορωνοϊού στη χώρα

  Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων δυστυχώς παραμένει σε υψηλό επίπεδο, όπου αριθμεί στα 300 κρούσματα, κάθε μέρα τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ενώ η Αττική συγκεντρώνει σχεδόν τις μισές από τις νέες διαγνώσεις της επικράτειας . Μάλιστα,  καταγράφηκαν 210 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

  Ο αριθμός των 346 κρουσμάτων κορωνοϊού που επιβεβαιώθηκαν επίσης χθες στην επικράτεια είναι ο τρίτος υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί μέσα στον φορτωμένο επιδημιολογικά Σεπτέμβριο – έχουν καταγραφεί επίσης 453, προχθές, αριθμός που εκτινάχθηκε εξαιτίας των πολλών νέων διαγνώσεων στο Κέντρο προσφύγων και μεταναστών στο Καρά Τεπέ της Λέσβου και στις 11 Σεπτεμβρίου 372 κρούσματα λόγω και της συρροής κρουσμάτων σε εργοστάσιο στην Πέλλα.

  Ποια είναι τα νέα μέτρα

  Η καθολική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς όπως ισχύει σήμερα αλλά και σε εξωτερικούς χώρους, όπως και ο περιορισμός των μετακινήσεων για τα άτομα ηλικίας 65 χρόνων και άνω, παραμένουν τα δύο βασικά μέτρα που επεξεργάζονται οι Αρχές για το επόμενο διάστημα, εφόσον συνεχιστεί η αρνητική πορεία της επιδημίας προκειμένου να αποφευχθεί ένα lokdown που θα επιφέρει όπως είπε σήμερα το πρωί στο Mega ο Ανδρέας Λοβέρδος νέο κύμα λουκέτων και ανέργων .

  Ποιος είναι ο επιχειρησιακός σχεδιασμός

  Ζητούμενο όλων, όπως διαμηνύεται από την κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας, είναι να ελεγχθεί η επιδημία χωρίς να εφαρμοστεί lockdown στην Αττική – ένας τέτοιος αποκλεισμός δραστηριοτήτων και μετακινήσεων για τον πληθυσμό της Αττικής χαρακτηρίζεται από τους επιστήμονες ως ύστατη λύση για την ανάσχεση της επιδημίας.

  Κρίσιμο διάστημα είναι οι επόμενες 10 ημέρες

  Όπως  εξήγησε εχθές ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, «η επίδραση των μέτρων που έχουν ληφθεί από την περασμένη Τρίτη θα αξιολογηθεί στο τέλος της άλλης εβδομάδας και θα καθορίσει την εφαρμογή περαιτέρω μέτρων». Ο καθηγητής έκανε λόγιο για τη σημασία των τοπικού χαρακτήρα παρεμβάσεων, υπογραμμίζοντας τη λογική προτεραιοποίησης αυτών των παρεμβάσεων με βάση τον οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπό τους.

  Σε εφαρμογή τα περιοριστικά μέτρα σε  πολιτιστικές – ψυχαγωγικές εκδηλώσεις

  Πλέον αναστέλλονται και οι υπαίθριες ανοιχτές θεατρικές παραστάσεις και η  αναστολή των συναυλιών και στη συνέχεια των μουσικών παραστάσεων σε ανοιχτούς χώρους και θέατρα.

  Η ψηφιακή ενημέρωση του πληθυσμού

  Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε χθες ότι θα ενεργοποιηθεί ως βασικό όπλο για την καταπολέμηση του ιού η έγκυρη ενημέρωση. Προκειμένου, λοιπόν, κάθε πολίτης να μπορεί ανά πάσα στιγμή να ενημερώνεται για τα μέτρα που ισχύουν στην περιοχή του, δημιουργείται ειδική πλατφόρμα στο covid19.gov.gr.

  Όπως εξήγησε ο Νίκος Χαρδαλιάς οι πολίτες θα βλέπουν ένα χάρτη της Ελλάδας με δυο βαθμίδες, ανά Δήμο και ανά Περιφερειακή Ενότητα. Θα μπορούν να δουν τον «βαθμό επικινδυνότητας» ο οποίος ισχύει εκείνη την χρονική περίοδο για την περιοχή αυτή. Κάθε Δήμος ή αντιστοίχως Περιφερειακή Ενότητα θα είναι χρωματισμένη με έναν από τους τέσσερις βαθμούς επικινδυνότητας, με πράσινο, με κίτρινο, με πορτοκαλί ή με κόκκινο.

  Ο πολίτης επίσης θα μπορεί να εισάγει τον ταχυδρομικό του κώδικα (ΤΚ) και αυτόματα να βλέπει τι ισχύει σε επίπεδο μέτρων για την περιοχή του. Επιπλέον του χάρτη, θα υπάρχει και ένας πίνακας στην σελίδα, στον οποίο θα αναρτώνται και θα αναλύονται τα μέτρα τα οποία ισχύουν ανά χρωματική κατηγορία. Τι ισχύει, δηλαδή, σε περίπτωση που κάποιος Δήμος είναι σε πράσινο, σε κίτρινο και ούτω καθ’ εξής και βέβαια και ανά δραστηριότητα. Τι ισχύει, δηλαδή, για τα σχολεία, για την εστίαση, για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, για την άθληση. Η πλατφόρμα θα αναρτηθεί στην κυβερνητική ιστοσελίδα την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου.

  Η αναδιάταξη στις ΜΕΘ

  O σταθερά αυξημένος αριθμός κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες έχει δημιουργήσει μεγάλη πίεση στα νοσοκομεία της χώρας με αποτέλεσμα οι περισσότερες ΜΕΘ να είναι γεμάτες, για τον λόγο αυτό άλλωστε και οι υγειονομικοί έχουν χτυπήσει το καμπανάκι στις Αρχές. Ενδεικτικοί της κατάστασης που επικρατεί ειδικά στην Αττική είναι οι αριθμοί που παρουσιάζουν πόσες κλίνες ΜΕΘ, είναι κενές και πόσες μπορούν να υποδεχτούν ασθενείς με κορωνοϊό, σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ.

  Αναλυτικά:

  • Ευαγγελισμός: 30 ασθενείς στις ΜΕΘ.  Σήμερα άνοιξε δεύτερη ΜΕΘ για κορωνοϊό
  • Σωτηρία:  23 ασθενείς στις ΜΕΘ,  5 κενές κλίνες
  • Θριάσιο: 8 ασθενείς στις ΜΕΘ. Γεμάτη
  • Αττικό: 8 ασθενείς στις ΜΕΘ.  3 κενές κλίνες

  Το υπουργείο Υγείας προκειμένου να αποσυμφορήσει την κατάσταση, από αύριο, Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε ότι προσθέτει 40 νέες κλίνες στην Αττική και την Χαλκίδα, ενώ υπενθυμίζεται ότι, τρία επιπλέον νοσοκομεία μπαίνουν στη μάχη κατά του κορονοϊού. Το Λαϊκό, το Ιπποκράτειο και το Γεννηματάς.

  Νέες προσλήψεις 

  Έχουν ανακοινωθεί 1.116 προσλήψεις του ΑΣΕΠ. Είναι η προκήρυξη 2Κ, ενώ αρχές Αυγούστου βγήκε μία καινούργια προκήρυξη 6Κ, 1.209 θέσεων λοιπού προσωπικού και αυτοί, όπως και οι άλλοι του ΑΣΕΠ. Και επιπλέον προχωρά εντός του Σεπτεμβρίου στην στελέχωση των Νοσοκομείων με 2.250 νοσηλευτές, οι οποίοι θα αποκτήσουν ειδικότητα, οι 1.600 από αυτούς ειδικότητα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και οι υπόλοιποι νοσηλευτές σε υπόλοιπες μονάδες των Νοσοκομείων.

  Επίσης, θα εισαχθούν στο σύστημα υγείας 2,500 ειδικευόμενοι νοσηλευτές και θα επεκταθούν οι συμβάσεις για 4.000 συμβασιούχους του ΟΑΕΔ.

  Ο “χάρτης” των κρουσμάτων

  Την κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η περιοχή της Αττική επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία για τον γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων, που δείχνουν ότι από τα 346 νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα, τα 210 εντοπίστηκαν στην Περιφέρεια Αττικής.

  Ειδικότερα, από σημερινά κρούσματα, τα 318 είναι εγχώρια, εκ των οποίων τα 23 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 28 είναι τα “εισαγόμενα. Αναλυτικότερα:

  – 25 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
  – 3 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
  – 210 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 6 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 10 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
  – 19 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή, ενώ 2 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
  – 11 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
  – 7 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου, εκ των οποίων τα 6 συνδέονται
  με γνωστή συρροή
  – 9 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
  – 6 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
  – 5 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
  – 5 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
  – 5 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές
  – 4 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
  – 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
  – 3 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
  – 3 κρούσματα στην Π.Ε Χαλκιδικής, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
  – 2 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
  – 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
  – 2 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
  – 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
  – 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κω
  – 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου
  – 2 κρούσματα στην Π.Ε Ξάνθης
  – 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
  – 2 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
  – 1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου
  – 1 κρούσμα στην Π.Ε Ηλεία
  – 1 κρούσμα στην Π.Ε Θήρας
  – 1 κρούσμα στην Π. Ε. Καβάλας
  – 1 κρούσμα στην Π. Ε Κεφαλλονιάς
  – 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κορινθίας
  – 1 κρούσμα στην Π.Ε Ρεθύμνου
  – 1 κρούσμα στην Π.Ε Σερρών
  – 3 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

  Διαβάστε, επίσης:

  Παγκράτι: “Αιφνιδιαστική έφοδος της ΕΛ.ΑΣ. στην πλατεία Βαρνάβα εξαιτίας συνωστισμού [picks & vid]

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

  Πρόσφατα Άρθρα

  Νέο Ηράκλειο: Απαγορεύτηκαν διαδηλώσεις για την επέτειο δολοφονίας των 2 μελών της Χρυσής Αυγής

  Απαγορεύτηκαν με αποφάσεις του Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Βορειοανατολικής Αττικής οι δύο συγκεντρώσεις (μελών του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη και αντισυγκέντρωση αντιεξουσιαστών), που είχαν...

  Λαμία-Παναθηναϊκός 0-2: Επιτέλους νίκη για τους πράσινους με σούπερ Καρλίτος

  Με τον Καρλίτος να σκοράρει δύο φορές, και να φτάνει τα τέσσερα γκολ ήδη, ο Παναθηναϊκός πήρε την πρώτη φετινή του νίκη επικρατώντας 2-0...

  Λάρισα: Νεκρός άντρας μετά από συμπλοκή

  Για άγνωστη αιτία πριν από λίγη ώρα μια ομάδα αλλοδαπών συνεπλάκησαν μεταξύ τους μεταξύ τους για άγνωστο λόγο. Αποτέλεσμα ήταν να χάσει την ζωή...

  Lockdown και στην Πορτογαλία

  Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας ανακοίνωσε σήμερα ένα νέο lockdown από τις 4 Νοεμβρίου για το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, καλώντας τους πολίτες να μείνουν...

  Νίκος Αλιάγας: «Ζούσα σε μια σοφίτα 6 τμ χωρίς νερό»

  Ο Νίκος Αλιάγας μίλησε για τη ζωή του και τα δύσκολα χρόνια που έχει περάσει, αλλά και για την απώλεια του πατέρα του..  Ο...