20:52 Τρίτη 23 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Κορωνοϊός: Πρόστιμα 77.600 ευρώ για παράβαση μέτρων - «Λουκέτο» σε 9 επιχειρήσεις

Κορωνοϊός: Πρόστιμα 77.600 ευρώ για παράβαση μέτρων - «Λουκέτο» σε 9 επιχειρήσεις

Συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι έλεγχοι σχετικά με την τήρηση των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό. Μάλιστα μόλις σε μία μέρα, την Παρασκευή κατεγράφησαν 241 περιπτώσεις παράβασης των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού σε συνολικά 98.253 ελέγχους των αρμόδιων ελεγκτικών υπηρεσιών. Συνολικά, επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 77.600€ και κύρωση αναστολής λειτουργίας (7) ημερών σε εννέα (9) επιχειρήσεις.

Α. Κυριότερες παραβάσεις:

Μη χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους/ Μη τήρηση αποστάσεων
Μη ανάρτηση σε εμφανές σημείο των κανόνων λειτουργίας της επιχείρησης
Μη ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού καταναλωτών που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος
Υπέρβαση του ορίου πελατών εντός των καταστημάτων
Εξυπηρέτηση πελατών σε εσωτερικούς χώρους καταστημάτων εστίασης και κέντρων διασκέδασης χωρίς την κατοχή πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης από την COVID-19

Β. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις:

Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε διοικητικά πρόστιμα ύψους 4.000€ (2×2.000€) και αναστολή λειτουργίας επτά (7) ημερών σε δυο καταστήματα για εξυπηρέτηση πελατών χωρίς να διαθέτουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά και βεβαιώθηκαν αντίστοιχες παραβάσεις σε κάθε πελάτη.

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους 2.000€ και αναστολή λειτουργίας επτά (7) ημερών σε ίντερνετ – καφέ για είσοδο τεσσάρων (4) πελατών χωρίς να διαθέτουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά και βεβαιώθηκαν ισάριθμες παραβάσεις σε κάθε πελάτη.

Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους 1.500€ (5×300€) σε ισάριθμα καταστήματα για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε μια (1) σύλληψη του προσωρινά υπεύθυνου καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, επέβαλε διοικητικό πρόστιμο ύψους 2.000€ και αναστολή λειτουργίας επτά (7) ημερών για εξυπηρέτηση δυο πελατών στον εσωτερικό χώρο χωρίς να διαθέτουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά. Επιπλέον, επιβλήθηκαν στους εν λόγω πελάτες πρόστιμα συνολικού ύψους 600€ (2×300€).

Περιφέρεια Θεσσαλίας

Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε μια (1) σύλληψη του ιδιοκτήτη καταστήματος και προσωρινά υπεύθυνου, επέβαλε διοικητικό πρόστιμο ύψους 2.000€ και αναστολή λειτουργίας επτά (7) ημερών για υπεράριθμους πελάτες εντός του καταστήματος.

Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε διοικητικό πρόστιμο ύψους 2.000€ και αναστολή λειτουργίας επτά (7) ημερών σε κατάστημα για είσοδο πελάτη χωρίς να διαθέτει τα απαραίτητα πιστοποιητικά.
Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε πρόστιμο συνολικού ύψους 300€ σε κατάστημα για μη ανάρτηση κανόνων λειτουργίας.

Περιφέρεια Κρήτης

Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους 4.000€ (2×2.000€) και αναστολή λειτουργίας επτά (7) ημερών σε δυο καταστήματα για είσοδο πελατών χωρίς να διαθέτουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά. Επιπλέον, βεβαιώθηκε σε κάθε πελάτη η σχετική παράβαση.

Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους 900€ (3×300€) σε καταστήματα για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε διοικητικό πρόστιμο ύψους 2.000€ σε ιδιοκτήτη καταστήματος σνακ-μπαρ και αναστολή λειτουργίας επτά (7) ημερών, για μη τήρηση διαγνωστικού ελέγχου COVID-19.
Επικράτεια

Το Λιμενικό διενήργησε έξι χιλιάδες επτακόσιους οκτώ (6.708) ελέγχους από τους οποίους δεν προέκυψε καμία παράβαση.

Τα κλιμάκια της ΕΑΔ διενήργησαν ελέγχους σε τριάντα τέσσερα (34) αντικείμενα, καταγράφηκε μια (1) παράβαση και επιβλήθηκε ένα (1) διοικητικό πρόστιμο ύψους 300€ για μη χρήση μάσκας σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Επιπρόσθετα, διενεργήθηκαν έλεγχοι σε τριακόσια τριάντα έξι (336) φυσικά πρόσωπα, δεν καταγράφηκε παράβαση και δεν επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα.

Τα κλιμάκια της ΕΑΔ στο πλαίσιο ελέγχου εφαρμογής των μέτρων για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (Μ.Φ.Η) και λοιπές προνοιακές δομές πραγματοποίησαν ελέγχους σε μια (1) προνοιακή δομή στον Δήμο Ρεθύμνου. Σε σύνολο δεκαοκτώ (18) εργαζομένων, όλοι διέθεταν έγκυρο πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης (16 πιστοποιητικά εμβολιασμού και 2 νόσησης), ήτοι ποσοστό 100%. Τα πιστοποιητικά των παρόντων ελέγχθηκαν με την εφαρμογή Covid Free GR, ενώ του συνόλου των εργαζομένων με επίδειξη εγγράφου στους Επιθεωρητές – Ελεγκτές από τον υπεύθυνο της προνοιακής δομής.

Επίσης, κλιμάκια της ΕΑΔ πραγματοποίησαν ελέγχους σε δημόσιες υπηρεσίες σχετικά μ την εφαρμογή του υποχρεωτικού μέτρου διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορoνοϊό COVID-19 σε υπαλλήλους του Δημοσίου που παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία. Διενεργήθηκαν δυο (2) έλεγχοι σε δημόσιες υπηρεσίες ανά την Επικράτεια, εκ των οποίων ένας (1) σε υπηρεσία Δήμου και ένας (1) σε δημόσια οικονομική υπηρεσία. Κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι οι ελεγχόμενοι φορείς είχαν προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την εφαρμογή του υποχρεωτικού μέτρου διαγνωστικού ελέγχου νόσησης στους υπαλλήλους τους και τον έλεγχο του μέτρου μέσω του Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου. Τα ποσοστό εμβολιασμού στους φορείς ήταν μεταξύ 72 και 76%, ενώ δεν ανευρέθησαν υπάλληλοι που είχαν εξαιρεθεί από τον εμβολιασμό για ιατρικούς λόγους. Οι μη εμβολιασμένοι υπάλληλοι παρείχαν υπηρεσία με φυσική παρουσία, προσκομίζοντας πιστοποιητικό διενέργειας διαγνωστικού ελέγχου. Οι Ελεγκτές – Επιθεωρητές πραγματοποίησαν δειγματοληπτικούς ελέγχους μέσω της εφαρμογής Covid Free GR σε 81 υπαλλήλους και οι βεβαιώσεις εμβολιασμού, νόσησης και αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου βρέθηκαν έγκυρες.

Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε τρεις (3) συλλήψεις για παραβιάσεις σχετικά με τους ειδικούς όρους λειτουργίας των επιχειρήσεων και επέβαλε αναστολή λειτουργίας σε συνολικά εννέα (9) επιχειρήσεις.

Δεν βεβαιώθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ παραβάσεις για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτες.

Δ. Επιχειρησιακός προγραμματισμός:

Οι έλεγχοι συνεχίζονται σε όλη την επικράτεια με βασικό στόχο τη διασφάλιση της εφαρμογής των ειδικών όρων λειτουργίας των επιχειρήσεων και επίκεντρο τις περιοχές υψηλού εμπορικού ενδιαφέροντος. Παράλληλα, βρίσκονται σε εξέλιξη οι έλεγχοι με αντικείμενο την εφαρμογή των μέτρων για την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (Μ.Φ.Η) και λοιπές προνοιακές δομές, επιπλέον διενεργούνται έλεγχοι σχετικά με την εφαρμογή του υποχρεωτικού μέτρου διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 σε υπαλλήλους του Δημοσίου που παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Άγιο Όρος: Ζωντανοί βρέθηκαν οι δύο αγνοούμενοι Ουκρανοί προσκυνητές

Κωνσταντίνος Κατσίφας: Η Αλβανική εισαγγελική έκθεση που παρουσιάζει τον θάνατό του ως …αυτοκτονία

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

     

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας