14:58 Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021
eReportaz

Live:

Κορωνοϊός: Το επιτυχημένο παράδειγμα της Κορέας

Κορωνοϊός: Το επιτυχημένο παράδειγμα της Κορέας

Κάνε το όπως η Κορέα! Την στιγμή που στη χώρα μας, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, λαμβάνονται μέτρα για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού (όπως το κλείσιμο των σχολείων) και στη γειτονική Ιταλία επικρατεί πραγματικός πανικός με μια ολόκληρη χώρα να έχει μπει σε καραντίνα, τα παραδείγματα των ασιατικών χωρών και κυρίως της Κορέας δείχνουν ότι ο ιός δεν είναι ανίκητος!

Είναι γνωστό και επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι τα μισά κρούσματα του κορωνοϊού περνάνε την αρρώστια σαν μια κοινή γρίπη με ήπια συμπτώματα. Ένα 30% καταλήγει νοσοκομείο με πιο βαριά συμπτώματα, όπως δύσπνοια, ενώ η εισαγωγή τους στο νοσοκομείο είναι για προληπτικούς λόγους και στενή παρακολούθηση κυρίως.

Το 15-20% όμως των κρουσμάτων καταλήγει στην εντατική, παρουσιάζοντας πνευμονία και χρήζοντας μηχανικής υποστήριξης. Αυτό που σπανίως γράφεται είναι ότι η κύρια αιτία θανάτου είναι ο συνωστισμός που επικρατει στα νοσοκομεία και όχι τόσο ο ιός ο ίδιος.

Η Νότια Κορέα μας έδειξε ότι σε ιδανικές συνθήκες, που σημαίνει έγκαιρη εντόπιση των κρουσμάτων και πειραματικές αγωγές στα κρούσματα, ρίχνει την θνησιμότητα στο 1% αντί για 3% που είναι στις υπόλοιπες χώρες. Επιτυγχάνοντας έγκαιρη διάγνωση, ο ασθενής προσέχει ιδιαίτερα την υγεία του, αποτρέποντας την εξέλιξη της νόσου σε πνευμονία και απομονώνεται, εμποδίζοντας την μετάδοση του ιού στον στενό του κύκλο. Οι Κορεάτες μέχρι και drive-thru test sites έχουν επινοήσει, ώστε οποιοσδήποτε αισθάνεται ότι μπορεί να έχει τον ιό, μπορεί εύκολα να το διαπιστώσει σε λίγα λεπτά με τα quick test kits των 15 λεπτών που κατασκεύασαν στην Ν. Κορέα.

Αντιθέτως με την Κορέα στην Δύση όχι μόνο δεν έχουν κατασκευάσει αρκετά test kits, αλλά στις πιο πολλές χώρες εάν πας για τεστ και βγεις αρνητικός, σε χρεώνουν εκατοντάδες Ευρώ (στις ΗΠΑ χρεώνουν 500$ αν βγεις αρνητικός). Αυτό φυσικά αποτρέπει πολλούς από το να υποβληθούν σε τεστ. Όσον αφορά τα ελάχιστα τεστ που έχουμε στην χώρα μας, χρειάζονται 24 ώρες+ να βγάλουν διάγνωση.

Κορέα

Η Κίνα έλαβε ακόμη πιο αυστηρά μέτρα περιορισμού και κατάφερε να περιορίσει την εξάπλωση. Εφάρμοσε ένα σύστημα καραντίνας, όπου στις πληγείσες περιοχές (Hubei province) απαγόρευσε σε 200 εκατομμύρια άτομα να βγαίνουν από το σπίτι τους. Η τροφοδοσία προμηθειών γίνεται μόνο από εθελοντές, οι οποίοι είναι και οι μόνοι που μπορούν να κυκλοφορούν, αλλά είναι υποχρεωμένοι να κάνουν delivery τα εβδομαδιαία τρόφιμα και να μεταφέρουν τους αρρώστους στα νοσοκομεία. Μην φαντάζεστε ότι παραγγέλνουν ότι θέλουν. Κάθε Δευτέρα αφήνεται έξω από την πόρτα κάθε σπιτιού ένα χαρτάκι με δύο επιλογές μόνο για όλα τα εβδομαδιαία ψώνια. Ο εθελοντής στην συνέχεια παίρνει το χαρτάκι με τα χρήματα και φέρνει τα ψώνια. Για τους ασθενείς οι Κινέζοι εφάρμοσαν ένα σύστημα μέσω Viber ανά γειτονιά και όποιος στην περιοχή σηκώνει πυρετό, ειδοποιεί με μήνυμα το group της γειτονιάς και έρχεται ο εθελοντής να παραλάβει τον άρρωστο να τον μεταφέρει στο νοσοκομείο. Με αυτόν τον τρόπο οι Κινέζοι είναι οι μόνοι που κατάφεραν να μειώσουν δραματικά τα νέα κρούσματα και πλέον ο αριθμός αυτών που αναρρώνουν είναι σαφώς υψηλότερος από τα νέα κρούσματα. Τα εργοστάσια τους έχουν ήδη ξεκινήσει την επαναλειτουργία και ο κόσμος επιστρέφει στην δουλειά του δοκιμαστικά.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

         

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας