Live:
Το δεύτερο κύμα κορωνοϊού έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία και ήδη πολλές χώρες της Ευρώπης έχουν προχωρήσει σε πολύ αυστηρά μέτρα, ακόμη και lockdown όπως η Γαλλία, ή μερικό lockdown όπως η Γερμανία.
Με τις έρευνες για το εμβόλιο να συνεχίζονται, οι επιπτώσεις στην οικονομία και την υγεία, μπορεί να αποδειχθούν καταστροφικές, με την ΕΕ να καλεί σήμερα Σύνοδο Κορυφής μέσω τηλεδιάσκεψης, προκειμένου να συζητήσει νέα μέτρα.
«Παρ’ όλο που τα κράτη μέλη είναι καλύτερα προετοιμασμένα και πιο συντονισμένα από ό,τι στους πρώτους μήνες της πανδημίας, οι πολίτες, οι οικογένειες και οι κοινότητες σε όλη την Ευρώπη εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν έναν άνευ προηγουμένου κίνδυνο για την υγεία και την ευημερία τους», ανέφερε χαρακτηριστικά η Επιτροπή σε ανακοίνωσή της λίγες ώρες πριν την τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών.
Στο μεταξύ η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε επιπρόσθετα μέτρα για την καταπολέμηση του κορωνοϊού. «Αύξηση της πρόσβασης σε γρήγορα τεστ και προετοιμασία εκστρατειών εμβολιασμού έως τη διευκόλυνση ασφαλών ταξιδιών όταν είναι απαραίτητο» είναι τα δύο μέτρα που ανέφερε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καλώντας παράλληλα κράτη-μέλη να συνεργαστούν στενά.
H πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε σε δραματικό τόνο ότι η κατάσταση είναι πολύ ανησυχητική, προέβλεψε ότι τα κρούσματα θα αυξηθούν γρήγορα τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες και προϊδέασε ότι τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι πολύ διαφορετικά
«Η χαλάρωση των εφαρμοζόμενων μέτρων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες δεν συνοδεύτηκε πάντοτε από μέτρα για τη δημιουργία επαρκούς ικανότητας ανταπόκρισης. Τα θαρραλέα μέτρα που λαμβάνονται τώρα θα βοηθήσουν στη διάσωση ζωών και στην προστασία των μέσων διαβίωσης. Κανένα κράτος μέλος δεν θα βγει με ασφάλεια από αυτήν την πανδημία έως ότου το κάνουν όλοι» σχολίασε η Φον ντερ Λάιεν.
Αναφορικά με το εμβόλιο του κορωνοϊού, η πρόεδρος της Κομισιόν προειδοποίησε πως πρέπει να γίνουν πολλά στην προετοιμασία για τη διανομή του όταν γίνει διαθέσιμο. «Υπάρχει ένα πράγμα για το οποίο θα είμαι πολύ ξεκάθαρη: δεν θα συμβιβαστούμε για την ασφάλεια των εμβολίων. Ας μην ξεχνάμε τη δέσμευσή μας για καθολική και δίκαιη πρόσβαση στα εμβόλια κορωνοϊού για όλους», δήλωσε. «Κανείς δεν θα είναι ασφαλής, έως ότου όλοι να είναι ασφαλείς», τόνισε.
«Το εμβόλιο δεν είναι ένα θαυμαστό γεγονός που αλλάζει τα πάντα από τη μια μέρα στην άλλη. Είναι το φως στην άκρη του τούνελ, αλλά θα χρειαστούν ακόμη αρκετά βήματα για να βγούμε από το τούνελ αυτό. Τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά. Πολλά εξαρτώνται από τη συμπεριφορά του καθενός, σε περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, από το πώς θα αντιδράσουμε μαζί τις επόμενες εβδομάδες. Αλλά θα είναι διαφορετικά Χριστούγεννα», συμπλήρωσε η φον ντερ Λάιεν.
Η κατάσταση έχει αναγκάσει αρκετές χώρες στην Ευρώπη να πάρουν δραστικά μέτρα, με την Γαλλία να ανακοινώνει μάλιστα χθες lockdown για δεύτερη φορά. Η καραντίνα, που θα είναι πιο «ελαστική» σε ορισμένα μέτρα, θα είναι σε ισχύ από την Παρασκευή ως το πρωί της 1ης Δεκεμβρίου και οι κάτοικοι θα πρέπει να μένουν στα σπίτια τους και θα βγαίνουν μόνο για σοβαρή δικαιολογία, όπως ιατρικοί λόγοι, σχολείο, απαραίτητα ψώνια, άσκηση για μία ώρα ή εργασία.
Τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά, ενώ αντίθετα τα πανεπιστήμια θα κλείσουν, όπως οι καφετέριες, τα εστιατόρια και τα καταστήματα, εκτός εκείνων που πωλούν αναγκαία αγαθά, όπως τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία.
Όλοι έκπληκτοι στην Ευρώπη με την έξαρση του κορωνοϊού, λέει ο Μακρόν
«Η στρατηγική μας ήταν από το καλοκαίρι να ”ζούμε με τον ιό”, προσπαθώντας να περιορίσουμε τη διάδοση του κορωνοϊού», σημείωσε στο διάγγελμά του ο Εμανουέλ Μακρόν, που ωστόσο τόνισε πως εδώ και πολλές εβδομάδες «είμαστε η χώρα που κάνει τα περισσότερα τεστ για τον κορωνοϊό».
Ο ιός προελαύνει καθώς έρχεται ο χειμώνας και τα κρούσματα αυξάνονται, συνέχισε ο Εμανουέλ Μακρόν. «Είμαστε όλοι στην Ευρώπη έκπληκτοι από την επέλαση του ιού», σχολίασε ο Γάλλος πρόεδρος. «Το δεύτερο κύμα θα είναι πιο ισχυρό και πιο θανατηφόρο από το πρώτο», σημείωσε.
Στη Γερμανία, η Άνγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε μερικό lockdown κάνοντας λόγο για μια «πάρα πολύ δύσκολη μέρα» καθώς αναγκάζεται να προχωρήσει σε μέτρα ώστε να «σπάσει το δεύτερο κύμα» της πανδημίας και να καταστεί εφικτός ο εορτασμός των Χριστουγέννων χωρίς περιορισμούς, κάτι που ελπίζουν και οι αγορές καθώς θα είναι οδυνηρό το να χαθεί η σεζόν των Χριστουγέννων.
Η κυβέρνηση και τα κρατίδια συμφώνησαν σε μέτρα τα οποία θα τεθούν σε ισχύ στις 2 Νοεμβρίου και για το υπόλοιπο του μήνα. Από την Δευτέρα θα κλείσουν εστιατόρια, μπαρ και κλαμπ, ενώ το φαγητό θα μπορεί να πωλείται σε πακέτο.
Κλειστά θα παραμείνουν γυμναστήρια, κολυμβητήρια και κέντρα αισθητικής. Ανοιχτά θα μείνουν κομμωτήρια, σχολεία και παιδικοί σταθμοί, ιατρεία και κέντρα φυσιοθεραπείας, καθώς και οι επιχειρήσεις λιανικού και χονδρικού εμπορίου. Επίσης, στα σούπερ μάρκετ θα προβλέπεται ανώτατος αριθμός πελατών οι οποίοι θα επιτρέπεται να βρίσκονται ταυτόχρονα στο κατάστημα. Ακόμη, σε δημόσιους χώρους επιτρέπεται να συναντώνται το πολύ δέκα άτομα, ενώ η πολιτεία ζητά να αποφεύγονται τα «μη αναγκαία ταξίδια» στο εξωτερικό.
Επίσης, απαγορεύεται η διανυκτέρευση τουριστών από το εξωτερικό, εκτός από έκτακτες περιπτώσεις. Τέλος, ακυρώνονται εκδηλώσεις και κλείνουν θέατρα, κινηματογράφοι, συναυλιακοί χώροι, όπερες και εκθέσεις, αλλά και καζίνο, κέντρα στοιχήματος και οίκοι ανοχής. Ο επαγγελματικός αθλητισμός θα παραμείνει σε λειτουργία, οι αγώνες ωστόσο θα διεξάγονται χωρίς θεατές.
Με τα κρούσματα να αυξάνονται επικίνδυνα, οι κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη προχωρούν σε πολύ αυστηρά μέτρα. Συγκεκριμένα:
Στην Ισπανία τα κρούσματα αυξήθηκαν σε περίπου 20.000 ημερησίως και η κυβέρνηση προχώρησε σε περιοριστικά μέτρα εκτός από την περιοχή των Κανάριων Νήσων.
Στην Ιταλία αποφασίστηκαν ανάλογα μέτρα καθώς τα κρούσματα έχουν φτάσει τις 25.000 ημερησίως. Αποτέλεσμα ήταν να ξεσπάσουν βίαια επεισόδια σε διάφορες πόλεις λόγω των μέτρων. Την ίδια ώρα στις ΜΕΘ βρίσκονται 1.536 ασθενείς.
Στην Πορτογαλία η χρήση μάσκας είναι από χθες υποχρεωτική και σε εξωτερικούς χώρους μετά το ρεκόρ κρουσμάτων με 3.960 σε 24 ώρες.
Στην Τουρκία τα θύματα έφτασαν τις 10.000 και ο υπουργός Υγείας επεξεργάζεται μέτρα στην Κωνσταντινούπολη όπου εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα, ενώ ενθαρρύνουν τους εργοδότες να εφαρμόσουν την τηλεργασία.
Στη Βρετανία τα κρούσματα ξεπερνούν τις 20.000 κατά πολύ και ήδη είναι σε ισχύ τοπικό lockdown σε περιοχές με υψηλό αριθμό κρουσμάτων, ενώ πιέζεται ο Μπόρις Τζόνσον να το επεκτείνει σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η Ιρλανδία έχει γίνει ήδη η πρώτη χώρα που είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα απαγόρευση κυκλοφορίας. Τα νέα μέτρα για καθολικό lockdown προβλέπουν κλείσιμο των μη απαραίτητων καταστημάτων λιανικής και περιορισμό της λειτουργίας εστιατορίων και παμπ σε takeaway, με τους πολίτες να μην επιτρέπεται να ταξιδεύουν σε απόσταση άνω των πέντε χιλιομέτρων από την κατοικία τους.
Στην Αυστρία ξεκινούν περισσότεροι έλεγχοι τα Σαββατοκύριακα και ιδίως το βράδυ για να ελεγχθεί η κατάσταση κυρίως στην εστίαση όπου εντοπίζονται παραβιάσεις των μέτρων, ενώ τα θέατρα της Βιέννης παίρνουν μέτρα λόγω των επισκεπτών που δέχονται καθημερινά.
Την ίδια στιγμή, Πολωνία, Τσεχία, Β. Μακεδονία, Ρωσία και Ουκρανία, όπως και η Γερμανία, ανακοίνωσαν χθες νέο ρεκόρ κρουσμάτων ή θανάτων.
Κορωνοϊός: Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις για τον φονικό ιό
Live: Ο παγκόσμιος χάρτης εξάπλωσης της πανδημίας
Διαβάστε εδώ όλα τα ιατρικά νέα!