14:55 Σάββατο 20 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Κοτανίδου: Δεν θα βάζαμε τους ασθενείς να βάλουν στη διαθήκη τους πώς θέλουν να πεθάνουν

Κοτανίδου: Δεν θα βάζαμε τους ασθενείς να βάλουν στη διαθήκη τους πώς θέλουν να πεθάνουν

Κοτανίδου: «Εμείς δεν θα κάναμε ποτέ αυτό που έκαναν οι Ελβετοί εντατικολόγοι. Δεν θα ζητούσαμε από τους ασθενείς μας να βάλουν στην διαθήκη τους πώς θέλουν να πεθάνουν επειδή καλύφθηκαν όλα τα κρεβάτια εντατικής στη χώρα».

Αυτό, μεταξύ άλλων, δήλωσε στον ΣΚΑΪ 100,3, η καθηγήτρια πνευμονολογίας και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας Αναστασία Κοτανίδου, μετά την είδηση από την Ελβετία που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πανεθνικά λειτουργούν 1.203 κλίνες ΜΕΘ – Η κατανομή ανά περιφέρεια


Η Ελβετική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας (SGI), αφού ενημέρωσε τους πολίτες ότι οι 876 ΜΕΘ που υπάρχουν στη χώρα έχουν πλέον γεμίσει, και καθώς δεν αναμένεται να αδειάσουν σύντομα, τους ζήτησε να δηλώσουν σε διαθήκη τους, αν επιθυμούν να νοσηλευθούν σε περίπτωση βαριάς νόσησης.

«Όλα τα άτομα – ειδικά εκείνα που διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο από το νέο κορωνοϊό – καλούνται να δηλώσουν εκ των προτέρων την επιθυμία τους, γραπτά ή τηλεφωνικά, για το αν θα ήθελαν ή όχι να ληφθούν μέτρα που παρατείνουν τη ζωή σε περίπτωση σοβαρής ασθένειας. Η δήλωση υποστηρίζει τους συγγενείς σας καθώς και τις ομάδες των μονάδων εντατικής θεραπείας στη λήψη αποφάσεών τους, και συνεπώς στην παροχή κατάλληλης θεραπείας» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

«Εμείς θα ανοίγαμε περισσότερα κρεβάτια εντατικής και εκτός των μονάδων Εντατικής των Νοσοκομείων όπως έγινε στην Ιταλία. Στην Ελλάδα δεν είμαστε πολύ μακριά από το κόκκινο άλλα θεωρώ ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Άλλωστε έχουμε μπροστά μας και την ελπίδα του εμβολίου» ανέφερε η κ.Κοτανίδου.

Η εμπειρία της Αναστασίας Κοτανίδου από τις ΜΕΘ

Η Αναστασία Κοτανίδου είχε παλαιότερα εκφράσει την εμπειρία της μέσα στην “κόλαση” των ΜΕΘ: «Οι ΜΕΘ είναι ένας κλειστός χώρος. Καθημερινά αντιμετωπίζεις πολλές και διαφορετικές ομάδες ασθενών. Όλους αυτούς τους μήνες παρακολουθείς στα πρόσωπα των ασθενών που νοσηλεύονται με Covid-19 ή των συγγενών τους την αγωνία, το άγχος και την ανησυχία τους. Είναι διαφορετικό να ξέρεις ότι μπορείς μια φορά στο τόσο να δεις τον άνθρωπό σου και διαφορετικό να ζεις με τον φόβο ότι μπορεί και να τον συναντήσεις μετά από δύο μήνες ή και καθόλου. Έτσι, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους επικοινωνίας έρχεσαι σε επαφή, εκατέρωθεν, με δραματικές εικόνες απελπισίας. Άλλωστε, όλους μας τρομάζει το άγνωστο. Όλο το 24ωρο γιατροί και νοσηλευτές βρίσκονται δίπλα στους ασθενείς ώστε να μην αισθάνονται μόνοι. Ένας λόγος χαράς, κάποια δάκρυα συγκίνησης, πολλά γέλια ενθουσιασμού, αρκετά χειροκροτήματα για τις αποσωληνώσεις και, φυσικά, selfies ως μια ευχάριστη αποτύπωση της στιγμής περιγράφουν όλα όσα συμβαίνουν στις ΜΕΘ».

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

    

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας