More

  Κοτζιάς: “Η επίσκεψη Ερντογάν δεν ήταν φιάσκο”

  • Ο Νίκος Κοτζιάς πήρε όλο το χρόνο στη Βουλή, μιλώντας για την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου
  • «Η σχέση Ελλάδας και Τουρκίας μου θυμίζει σχέση Βόρειας και Νότιας Κορέας…»
  • «Ναι, ο Ταγίπ Ερντογάν μίλησε στο ΣΚΑΪ και όχι στο ΑΠΕ με παρέμβαση Ατζούν»
  • «Η κυβέρνηση εμπιστεύεται πολιτικά και νομικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο»

  Μετά από τρεις ώρες συνεδρίασης της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής για τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη χώρα μας, ο Νίκος Κοτζιάς παραδέχθηκε με αρκετό… ελληνισμό πως κάτι δεν του άρεσε στην επίσκεψη Ερντογάν: «Δεν έχω διάθεση να βλέπω κανέναν από την Τουρκία, ούτε να συνομιλώ με κανέναν από την Τουρκία, αλλά αν τα βγάλω αυτά στην εξωτερική πολιτική, θα βγάλω το άχτι μου και δεν θα κάνω εξωτερική πολιτική. Κριτήριο για την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής αποτελεί το συμφέρον της χώρας και καλό θα ήταν η αντιπολίτευση να απαλλαγεί από φοβικά σύνδρομα, καθώς τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς στηρίζονται στο διεθνές δίκαιο».

  Για το Κυπριακό υπογράμμισε: «Από την πλευρά της Τουρκίας, πέραν του Ερντογάν, ουδείς μπορεί να λύσει πρακτικά ζητήματα. Πέραν του Ερντογάν κανείς δεν μπορεί να λύσει το Κυπριακό. Συμφωνήθηκε μάλιστα η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών. Υπήρξε μια μετακίνηση, ανάμεσα στις απόψεις που εξέφρασε πριν έρθει και σε αυτά που είπε έπειτα από δύο ημέρες στην Ελλάδα, αλλά δεν ήταν σημαντική»

  Μεταξύ άλλων από το βήμα της Βουλής, είπε:

  «Ουδείς έθεσε ζήτημα ότι η κυβέρνηση δεν έπραξε και δεν είπε τα σωστά. Ό,τι στραβό έκανε ο Ερντογάν, το χρεώσατε στην κυβέρνηση. Εμείς πιστεύουμε ότι η χώρα κέρδισε, γιατί έδειξε ποιος έχει δίκαιο στο επίπεδο διεθνούς δικαίου και πήρε πρακτικά αποτελέσματα σε μια σχέση με τον γείτονα. Και σε κάθε περίπτωση η επίσκεψη δεν ήταν φιάσκο, όπως γράφτηκε. Η Ελλάδα κέρδισε από αυτή την επίσκεψη.

  Δεν είμαστε σύμφωνοι με αδράνεια. Θέλουμε εξωτερική πολιτική που έχει πρωτοβουλίες δικές της. Δεν υποστηρίζουμε τον απομονωτισμό, αλλά την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική εκεί που θέλουμε να προωθήσουμε θέσεις και συμφέροντα ή εκεί που έχουμε προβλήματα. Οι διακρατικές σχέσεις δεν είναι ίδιες με αυτές που έχουμε με έναν γείτονα. Δεν μπορείς να τον βγάλεις από την θέση που είναι. Πρέπει να αποφασίσεις: συνομιλώ ή όχι; Στην Κορέα μου είπαν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι το βαλλιστικό, αλλά ότι δεν έχουν κανάλι συνομιλίας με την Βόρεια Κορέα. Όλες οι υπεύθυνες κυβερνήσεις συζητούν και με τον πιο δύσκολο γείτονα» είπε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει: «Κατά συνέπεια, στο ερώτημα σύγκρουση ή ειρήνη, πρωτοβουλίες ή παθητικότητα, απαντήσαμε καλώντας -μετά από επίσκεψη που κάναμε στην Τουρκία- τον κ. Ερντογάν στην Ελλάδα. Δεν φοβόμαστε καμία επίσκεψη και καμιά συνομιλία

  Με τον Ερντογάν αν θέλετε να οικοδομηθεί πλαίσιο ειρήνης, αυτός είναι ο πυρήνας εξουσίας. Με οποιοδήποτε άλλον και αν συζητήσουμε δεν κρατά τις δεσμεύσεις του. Εμείς υπηρετούμε την χώρα. Δεν βγάζουμε συναισθηματικό άχτι».

  Ο Νίκος Κοτζιάς δεν δίστασε να παραδεχθεί πως πέρσι μετά το πραξικόπημα που σημειώθηκε στην Τουρκία, οι δύο χώρες δεν είχαν κανέναν δίαυλο επικοινωνίας και κινδύνευαν από το φαινόμενο… της χιονόμπαλας!

  «Το Σεπτέμβριο στο Ταλίν συναντήθηκα με τον Τούρκο υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και είπα ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να μην έχουμε επικοινωνίες όπως συμβαίνει από το πραξικόπημα και μετά. Υπάρχει μεγάλη  Αν δεν έχεις επικοινωνία τα λάθη και τα ατυχήματα μπορούν να οδηγήσουν σε χιονόμπαλα».

  Ο υπουργός Εξωτερικών συνέχισε λέγοντας σχετικά με το θέμα των διεκδικήσεων:

  «Ο Ερντογάν δήλωσε ότι δεν διεκδικεί εδάφη. Δεν λέω ότι το πιστεύει, αλλά αυτά δήλωσε. Η αρχική θέση του κ. Ερντογάν περί αμφισβήτησης της Λωζάνης μετατράπηκε σε επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάνης στην άλλη, την Ανατολική πλευρά. Υπήρξε σαφής δήλωση ότι δεν διεκδικεί εδάφη. Δεν λέω ότι τα πιστεύει αλλά αυτά δήλωσε. Υπήρξε δήλωση ότι η η μουσουλμανική κοινότητα περιλαμβάνει Πομάκους και Ρομά και είναι πρωτοφανής παραδοχή. Είπε ότι διατυπώνει παράκληση γιατί δεν μπορεί να έχει απαιτήσεις. Ζήτησε συγγνώμη για τους διωγμούς στην Κωνσταντινούπολη της δεκαετίας του ’50. Αυτά είναι σημαντικά ζητήματα. Η ΕΕ και οι ΗΠΑ βγήκαν και υπερασπίστηκαν την συνθήκη Λωζάνης. Νομίζει κανείς ότι αυτή η υπεράσπιση έπεσε από τον ουρανό».

  Αναφορικά με την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Θράκη υπογράμμισε: «Συμφωνήσαμε μαζί του να μην κάνει μεγάλη συγκέντρωση και με σημαίες. Δεν την έκανε. Να μην κάνει ομιλίες και πήρε ένα μεγάφωνο σε ένα σχολείο. Τι είχε κάνει το 2004; Έκανε τέσσερις ομιλίες εκτός συμφωνίας. Το πρόγραμμα του κ. Ερντογάν καθυστέρησε μία ώρα για να αναπαυθεί. Στην προηγούμενη επίσκεψη καθυστέρησε κατά τέσσερις ώρες γιατί εκτός προγράμματος επισκέφθηκε χωριά όπου έγιναν μεγάλες συγκεντρώσεις με οργανωμένες επισκέψεις από Τουρκία. Έχουμε έναν Ερντογάν να κάνει ό,τι γουστάρει και με εμάς δεν έγινε τίποτα από αυτά».

  Ο Νίκος Κοτζιάς παραδέχθηκε,τέλος, ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε συμφωνήσει να δώσει συνέντευξη στο κρατικό ΑΠΕ, αλλά υπαναχώρησε από την απόφασή του αυτή έπειτα από παρέμβαση του… Ατζούν ο οποίος είναι σύμβουλος του Ταγίπ Ερντογάν και συνεργάζεται με τον ΣΚΑΪ λόγω του «Survivor»!

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

  Πρόσφατα Άρθρα

  ΣΥΡΙΖΑ: «Ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να αντιμετωπίσει την πανδημία με αποσπασματικά μέτρα και ευχολόγια»

  Κριτική στον πρωθυπουργό για τα μέτρα αντιμετώπισης του δεύτερου κύματος του κορονοϊού, ασκεί με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, που επιπλέον ζητά "να πάρει επιτέλους...

  Γεννηματά κατά Τσίπρα: « Είναι ο μεγαλύτερος πολιτικός χορηγός του κ. Μητσοτάκη»

  Έντονα αντέδρασε η Φώφη Γεννηματά στην κατάθεση πρότασης μομφής από τον ΣΥΡΙΖΑ κατά του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, την οποία ανακοίνωσε στη Βουλή ο...

  Δίκη Χρυσής Αυγής: Δεν πρόκειται να εμφανιστεί ο Χρήστος Παππά σύμφωνα με τον δικηγόρου του

  "Συνειδητή επιλογή" χαρακτηρίζει σε δηλώσεις του στο ethnos.gr ο Περικλής Σταυριανάκης, δικηγόρος του καταδικασθέντα Χρήστου Παππά, την απόφαση του να μην παραδοθεί στις Αρχές,...

  Ο Φίλιππος Σοφιανός “αδειάζει” τον Αλέξη Γεωργούλη για το Joker

  Ο Φίλιππος Σοφιανός, μιλώντας στο Pop Up, αναφέρθηκε και στην απόφαση του Αλέξη Γεωργούλη να αναλάβει την παρουσίαση του Joker, ενώ είναι και ευρωβουλευτής...

  Κορωνοϊός: «Φλέγονται» Αττική και Θεσσαλονίκη – Στο “βάθρο” και οι Σέρρες

  Σήμερα, 22 Οκτωβρίου, ανακοινώθηκαν 882 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 99 συνδέονται με γνωστές συρροές και 52 εντοπίστηκαν κατόπιν...