6:25 Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Κοτζιάς: Ο πυρήνας της λύσης του Κυπριακού είναι μια κυρίαρχη Κύπρος

Κοτζιάς: Ο πυρήνας της λύσης του Κυπριακού είναι μια κυρίαρχη Κύπρος

Μία Κύπρος κυρίαρχη είναι η λύση για το Κυπριακό, μία λύση που στον πυρήνα της θα έχει την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής και το τέλος των παρεμβατικών δικαιωμάτων, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στη συνέντευξη που έδωσε στην ΕΡΤ1.

Σχετικά με τη διαπραγμάτευση, χαρακτήρισε ως μέγιστη επιτυχία το γεγονός ότι για πρώτη φορά αναγνωρίζεται και αποτελεί αντικείμενο συζήτησης αυτός ο πυρήνας του Κυπριακού, ο οποίος βγήκε από τον βυθό και ανάγκασε την Τουρκία να το συζητήσει και τον διεθνή παράγοντα να αντιληφθεί ότι αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα.

Ο κ. Κοτζιάς ερωτηθείς αναφέρθηκε στις ελληνικές προτάσεις, στα τρία, όπως είπε, βασικά χαρακτηριστικά της αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο, τη συνεχή ροή, την καταληκτική ημερομηνία και τον έλεγχο της ροής από έναν διεθνή οργανισμό όπως ο ΟΑΣΕ, ώστε να ελεγχθεί άμεσα ο πραγματικός αριθμός των στρατευμάτων, τα μητρώα οπλισμού και η ροή αποχώρησης, αφενός για να μην σπάσει αυτή η ροή και αφετέρου για να μην αντικατασταθούν τα όπλα.

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε επίσης τη σημασία που έχει να μείνει ανοιχτή η διαπραγμάτευση -πράγμα που δεν ήθελε η Τουρκία- και ερωτηθείς απάντησε ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι έτοιμος να συμμετάσχει σε αυτήν αρκεί να έχουν ωριμάσει οι συνθήκες και να έχει ανοίξει ένα παράθυρο συμφωνίας.

Επισήμανε επίσης ότι η ελληνική πλευρά δεν θέλει να τελειώσει με αποτυχία η διαπραγμάτευση για το Κυπριακό και τόνισε ότι ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές πρέπει να κρατάμε ανοιχτούς διαύλους με την Τουρκία. Υπογράμμισε μάλιστα πως η Ελλάδα θέλει να λύνει προβλήματα με τους γείτονές της με βάση το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο.

Σχετικά με τον Ντόναλντ Τραμπ ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε την άποψη ότι θα προσπαθήσει να προσελκύσει τους Ρώσους και να απομονώσει τους Κινέζους, ένα τρίγωνο αντίστροφο στο προηγούμενο σχήμα συνεργασίας των Αμερικάνων με τους Κινέζους προκειμένου να απομονωθεί η τότε Σοβιετική Ένωση.

«Το κύριο όμως χαρακτηριστικό είναι ότι προσπαθεί να εντοπίσει την εξωτερική του πολιτική σε ζητήματα γεω-οικονομίας, που στηρίζεται στη γεω-πολιτική, και με αυτό το κριτήριο οι αποστάσεις του από την Κίνα, τουλάχιστον τώρα στην αρχή, θα είναι μεγαλύτερες απ’ ό,τι στη Ρωσία», είπε ο υπουργός Εξωτερικών και εκτίμησε, σύμφωνα και με τις συζητήσεις που είχε με όλο το επιτελείο Εθνικής Ασφάλειας του κ. Τραμπ, «ότι αυτό που τους ενδιαφέρει είναι η ασφάλεια στην περιοχή και ιδιαίτερα δύο χώρες, το Ισραήλ και η Αίγυπτος. Δύο χώρες με τις οποίες η Ελλάδα έχει πολύ καλές σχέσεις και διακρίνεται τα τελευταία δύο χρόνο για το σταθεροποιητικό της ρόλο στην περιοχή, έχει συμβάλει στη σταθεροποίηση της Αιγύπτου- διότι θεωρεί ότι προέχει το θέμα σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο- και έχει κάνει μια ισχυρή τριμερή, Ελλάδα-Κύπρος-Αίγυπτος.

«Η Ελλάδα έχει τη σοφία ως χώρα, που δεν ξεκίνησε μόνο από τη δική μας κυβέρνηση- αλλά σταθεροποιήθηκε και εμβάθυνε με τη δική μας κυβέρνηση- να έχει σταθερές σχέσεις με το Ισραήλ, δημιουργικές και να έχουμε αναπτύξει τριμερείς σχέσεις Ελλάδας-Κύπρου και με τον Λίβανο και με την Ιορδανία και με την Παλαιστίνη το 2016. Κατά συνέπεια ο ρόλος της χώρας μας ως παράγοντας σταθερότητας, που είναι το ζητούμενο για κάθε αμερικάνικη λογική εξωτερική πολιτική και οι ειδικές σχέσεις με τα κράτη της περιοχής μας δίνει ένα σημαντικό ρόλο» πρόσθεσε ο κ. Κοτζιάς.

Σχετικά με την Τουρκία και τον ιδιαίτερο γεωστρατηγικό ρόλο στο μυαλό ή στα σχέδια ορισμένων Αμερικανών είπε ότι η γειτονική χώρα διατρέχεται από πάρα πολλές αντιθέσεις και αντιφάσεις, και αυτό δυσκολεύει να παίξει τον ρόλο που έχουν κατά νου εκείνοι οι Αμερικάνοι της δημόσιας διοίκησης που πρόσκεινται φιλικά προς αυτήν. Εξάλλου, όπως πρόσθεσε «οι ενεργειακοί δρόμοι δεν είναι απαραίτητο να περνάνε μέσα από την Τουρκία» και θα φανούν οι όποιες αλλαγές.

«Η εξωτερική μας πολιτική είναι ποια είναι η επιδίωξη μας και πώς μπορούμε να την υλοποιήσουμε. Αυτό αφορά και το Κυπριακό» είπε ο κ. Κοτζιάς και εξήγησε ότι ούτε η προηγούμενη διοίκηση των ΗΠΑ κατανοούσε με τον τρόπο που θα θέλαμε εμείς να κατανοήσει το Κυπριακό. Και ίσως ο λόγος να είναι ότι είχαν μπλέξει σε δύο αντιφάσεις με την Τουρκία, αφενός το πραξικόπημα και αφετέρου την αντιπαράθεση σχετικά με τον ρόλο των Κούρδων στη Συρία.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

   

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας