More

  Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την Creta Farms

  Aπό τον Δημήτρη Παπαδοκωστόπουλο

  Τα παιδιά της τρώει η εγχώρια βιομηχανία, καθώς ισχυρές εταιρείες βυθίζονται και χάνονται απομειώνοντας τη διεθνή θέση της χώρας, αλλά και το κύρος των ίδιων των οικογενειών που τις έχτισαν και σήμερα αποτελούν τους πρωταγωνιστές των ενδοοικογενειακών συρράξεων, με όλα τα ευτράπελα που ακολουθούν.
  Πανίσχυρη και πρωτοπόρος κάποτε στον τομέα της η Creta Farms (απασχολεί σήμερα 800 άτομα), ζει πλέον με την προσωρινή προστασία από τους πιστωτές της που της προσέφερε το πρωτοδικείο Ρεθύμνου. Με μερίδιο αγοράς γύρω στο 25% η Creta Farms είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός κρέατος χοίρου στην χώρa, ενώ διεθνώς έχει κατοχυρωμένα περισσότερα από είκοσι σήματα.

  Η αντιπαράθεση, ανάμεσα στους δύο βασικούς μετόχους και αδελφούς, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, με τον Μάνο Δομαζάκη να παραμένει μέχρι σήμερα επικεφαλής της εταιρείας, τον δε Κωνσταντίνο Δομαζάκη να έχει απομακρυνθεί πρόσφατα από τη διοίκηση, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, παραμένοντας ωστόσο μεγαλομέτοχος της εταιρείας.

  Η «βεντέτα» των δύο αδελφών, του Μάνου και του Κων. Δομαζάκη, η οποία στήθηκε στη βάση καταγγελιών για κακοδιαχείριση, που ήδη εκδικάζονται στις αίθουσες των δικαστηρίων, ήταν αρκετή για να την οδηγήσει στο χείλος της καταστροφής και τούτο παρά το ότι είχε διασφαλίσει χρηματοδότηση ύψους 15 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

  Πριν μερικούς μήνες οι πιστώτριες τράπεζες ζήτησαν από τους μετόχους να συναινέσουν, ώστε να εισέλθει στην εταιρεία στρατηγικός επενδυτής. Η τοποθέτηση της τριμελούς προσωρινής διοίκησης, που προτάθηκε από τις τράπεζες στις 18 Οκτωβρίου, σηματοδοτεί την επανέναρξη της παραγωγής και τη νέα προσπάθεια επανατοποθέτησης των προϊόντων της κρητικής αλλαντοβιομηχανίας στην αγορά. Κάτι που βεβαίως δεν γίνεται με ένα αυτόματο τρόπο και σίγουρα δεν είναι εύκολο. Παράλληλα, ανοίγει και επισήμως ο δρόμος για την πώληση των μετοχών της εταιρείας σε έναν από τουλάχιστον έξι – προς το παρόν – ενδιαφερόμενους αγοραστές, σύμφωνα με τις μη δεσμευτικές προσφορές που έχουν κατατεθεί.

  Οι κόντρες

  Το οικογενειακό δράμα ξεκίνησε στις αρχές του 2019, όταν έκαναν την εμφάνισή τους τα πρώτα δημοσιεύματα που περιέγραφαν την εκρηκτική σχέση που είχε αρχίσει να επικρατεί μεταξύ των μεγαλομετόχων της κρητικής αλλαντοβιομηχανίας. Και η κύρια αιτία αφορούσε το ποιος είναι αυτός με τον κυρίαρχο λόγο στην εταιρεία.
  Τον Φεβρουάριο του 2019 με κοινή ανακοίνωση τα αδέλφια Δομαζάκη διαβεβαίωναν ότι «η οικογένεια Δομαζάκη παραμένει ακάθεκτη στο τιμόνι της εταιρείας και πασχίζει με κάθε τρόπο για τη διασφάλιση των συμφερόντων των εργαζομένων, των μετόχων της Creta Farms και της εθνικής οικονομίας».
  Λίγο αργότερα ο Κ. Δομαζάκης σε επιστολή του προς τον ορκωτό ελεγκτή της εταιρείας, ισχυρίζεται ότι ο ίδιος είχε χρηματοδοτήσει την Creta Farms με κεφάλαια ύψους 11,6 εκατ. ευρώ κατά τα έτη 2005-2006, για να ξεπεραστούν ταμειακές δυσκολίες. Και εκεί ακριβώς ξεχείλισε το ποτήρι και το ΔΣ της εταιρείας λαμβάνει την απόφαση για διενέργεια οικονομικού ελέγχου από ανεξάρτητο οίκο.
  Συνέπεια αυτού του γεγονότος ήταν οι τράπεζες να εγγράψουν δάνεια της Creta Farms ύψους 110 εκατ. στα μη εξυπηρετούμενα, αλλά χωρίς να είναι ακόμα βέβαιες ότι πρέπει να περάσουν σε καταγγελία των δανείων. Μετά, όμως, τη δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2018, τα πιστωτικά ιδρύματα άρχισαν να αντιλαμβάνονται ότι τα δάνεια δεν θα εισπραχθούν και άρχισαν να λαμβάνουν τα μέτρα τους.
  Αρχές Μαΐου η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προχωρά στην αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής της εταιρείας, ενώ αλλάζει και η σύνθεση του ΔΣ με τον Μάνο Δομαζάκη να αναλαμβάνει πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος και τον αδελφό του να εκπίπτει σε απλό μέλος του διοικητικού συμβουλίου. Εν συνεχεία Κ. Δομαζάκης ζήτησε ακύρωση της απόφασης του ΔΣ, η οποία ωστόσο δεν γίνεται δεκτή από τα δικαστήρια και τίθεται εκτός θέσης ευθύνης από τη διοίκηση της εταιρείας.
  Οι κόντρες συνεχίζονται. με το Κ. Δομαζάκη να προσβάλει όπου μπορεί (και με διάφορες αιτίες και λόγους) τη διοίκηση υπό τον αδελφό του, ενώ μετά την 7η Ιουλίου και με την εταιρεία κυριολεκτικά στα σκοινιά, ο νέος υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης αναλαμβάνει πρωτοβουλία σωτηρίας της εταιρείας.
  Η Creta Farms ήθελε απεγνωσμένα 4 εκατ. για κεφάλαια κίνησης που για να τα δώσουν οι πιστώτριες τράπεζες ήθελαν πρόσθετες διασφαλίσεις. Η χρηματοδότηση που τελικώς εγκρίθηκε (χωρίς να έχει απελευθερωθεί ακόμα) είχε και ως αποτέλεσμα να αλλάξουν χέρια οι μετοχές της εταιρείας με τη σύνθεση να διαμορφώνεται ως ακολούθως: Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων 25,36%, Εθνική Τράπεζα 12,17%, Κων. Δομαζάκης 12,16%, Εμμ. Δομαζάκις 9,98%, Αlpha Bank 7,93% και Τράπεζα Πειραιώς 5,315%.

  Οι μνηστήρες

  Mη δεσμευτικές προσφορές για την απόκτηση της εταιρείας έχουν καταθέσει οι: Σπύρος Θεοδωρόπουλος (μέσω της αλλαντοβιομηχανίας ΝΙΚΑΣ), Δημήτρης Βιντζηλαίος (του fund Impala Invest και βασικός μέτοχος της Λακωνικής Τροφίμων), ο επιχειρηματίας Θεόδωρος Δουζόγλου, το fund Lime Capital Partners (έχει εξαγοράσει τη γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη») και το αμερικανικό fund HIG. Η ημερομηνία για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών έληγε τέλος Οκτωβρίου, αλλά παρατάθηκε για τα μέσα Νοεμβρίου.

  Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις.

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

  Πρόσφατα Άρθρα

  Αποκάλυψη: Ο Θεοφίλακτος Κόμβος είχε προπηλακίσει δημοσιογράφους πριν την επίθεση με βιτριόλι στους Μητροπολίτες (Βίντεο)

  Επίθεση με βιτριόλι: Ο ιερομόναχος είχε επιτεθεί σε δημοσιογράφους το 2015 Το χρονικό της διαδρομής του ιερομόναχου που διέπραξε την επίθεση με καυστικό υγρό σε επτά Μητροπολίτες. https://www.youtube.com/watch?v=Z7HpFbxCG88&t=5s Το 2015 είχε απασχολήσει για...

  Δείπνο με πολιτικές προεκτάσεις για Μητσοτάκη και Κώστα Καραμανλή

  Ένα δείπνο με πολλαπλές πολιτικές προεκτάσεις για τα εσωτερικά της ΝΔ και όχι μόνο, πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ήμερες. Συνδαιτυμόνες, όπως αποκάλυψε η στήλη «Θεωρείο»...

  Τριετής προθεσμία για επενδυτικά σχέδια σε αναπτυξιακούς νόμους προ του 2004

  Προθεσμία τριών ετών για την ολοκλήρωση των επενδυτικών σχεδίων που έχουν υπαχθεί σε αναπτυξιακούς νόμους πριν το 2004, (δηλαδή το 1982, 1987 και 1990)...

  Μόσιαλος: Ποιοι κινδυνεύουν άμεσα από την μετάλλαξη Δέλτα του κορονoϊού (Βίντεο)

  Μόσιαλος: Διαβάστε τι ανέφερε για τη μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού. Η μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού θα επικρατήσει τους επόμενους μήνες σε όλο τον πλανήτη, επομένως...

  Πανδημία, μεταναστευτικό και Τουρκία, η ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ

  Την πανδημία, την οικονομική ανάκαμψη, το μεταναστευτικό και τις ευρωτουρκικές σχέσεις, καθώς και τις ευρωρωσικές, θα συζητήσουν οι 27 ηγέτες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής...