20:44 Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022
eReportaz

Live:

Κυνήγι αλλοδαπών «βαρόνων» σκληρών ναρκωτικών στη Β. Ελλάδα

Κυνήγι αλλοδαπών «βαρόνων»  σκληρών ναρκωτικών στη Β. Ελλάδα

Σε συνεχές κυνήγι εμπόρων ναρκωτικών που χρησιμοποιούν τη Βόρεια Ελλάδα ως αφετηρία για τη διεθνή εγκληματική δραστηριότητά τους επιδίδονται αυτήν την περίοδο οι αρχές ασφαλείας, με σκοπό να αποτρέψουν τη δημιουργία τέτοιων «στρατηγείων».

Του Μιχ. Ι. Ασημάκη


Μετά τις δολοφονίες των «κεφαλών» του ελληνικού υποκόσμου, το «αρχηγείο» τους μεταφέρθηκε στον Βορρά!


Μετά τις δολοφονίες των «κεφαλών» του ελληνικού υποκόσμου, οι οποίες αρχικώς αποδόθηκαν σε ξεκαθάρισμα μεταξύ τους λογαριασμών, αλλά φαίνεται ότι πρόκειται για στοχευμένες ενέργειες κυρίως από αλλοδαπούς «βαρόνους» σκληρών ναρκωτικών, άνοιξε ο δρόμος για την επέκταση και την εγκατάστασή τους σε λιμάνια της Μακεδονίας, όπως της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης.

Συμπλοκές

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται α) οι πρόσφατες συμπλοκές αλλοδαπών, αλβανικής καταγωγής, στα Κάτω Πατήσια, που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο τριών σεσημασμένων και τον τραυματισμό δύο αστυνομικών, β) η απόπειρα δολοφονίας εναντίον 23χρονου Γεωργιανού στον περιβάλλοντα χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, και γ) τα συνεχή περιστατικά βίας μεταξύ Γεωργιανών στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Οι ντόπιες συμμορίες προβάλλουν τα δίκτυά τους στους «βαρόνους» προκειμένου να τους επιλέξουν για τη διακίνηση ναρκωτικών σε εγχώριο-περιφερειακό επίπεδο, με συνέπεια -μεταξύ άλλων- την αύξηση της επικινδυνότητας για ανυποψίαστους πολίτες καθώς αλληλοσκοτώνονται κυριολεκτικά στη μέση του δρόμου.

Το χτύπημα

Τον περασμένο Απρίλιο, η αμερικανική Δίωξη Ναρκωτικών σε συνεργασία με τις ιταλικές υπηρεσίες κατέσχεσαν στο λιμάνι του Τζόια Τάουρο της Καλαβρίας, σε πλοίο που μετέφερε κοντέινερ με μπανάνες, 654 κιλά κοκαΐνης, υπολογιζόμενης αξίας άνω των 200.000.000 ευρώ, λόγω της υψηλής καθαρότητάς της. Το πλοίο είχε φορτωθεί στο Γκουαγικίλ του Ισημερινού και ο επόμενος σταθμός του ήταν η Θεσσαλονίκη, απ’ όπου θα κατέληγε στη Μελβούρνη.

Δύο μήνες αργότερα, πάλι με τον ίδιο τρόπο, σε ένα άλλο βαπόρι μεταφέρθηκαν στη συμπρωτεύουσα 300 κιλά κοκαΐνης σε κοντέινερ με μπανάνες. Αυτή τη φορά η ΕΛ.ΑΣ., σε συνεργασία με τους πράκτορες της DEA (Δίωξη Ναρκωτικών ΗΠΑ) και τους Ιταλούς, κατάφερε να συλλάβει τα τέσσερα από τα πέντε μέλη του κυκλώματος, βρετανικής καταγωγής, σε βίλα στη Θέρμη. Τα δύο φορτία συνδέθηκαν μεταξύ τους ως δουλειές πολυμελούς δικτύου Ανατολικών και Βαλκάνιων, που έχει αναλάβει για λογαριασμό της διαβόητης Ντραγκέντα (η μαφία της Καλαβρίας).

Ο φαντομάς αδελφός

Ο πέμπτος του εξαρθρωθέντος κυκλώματος, αδελφός ενός εκ των προφυλακισθέντων, κατάφερε να ξεφύγει και φημολογείται ότι έχει βρει καταφύγιο στα βόρεια σύνορα, αφού πρώτα ταξίδεψε στην Τουρκία. Λόγω του πολέμου και των πολύ αυξημένων μέτρων από τις διεθνείς δυνάμεις στη Μεσόγειο, οι εγκληματίες αναζητούν νέες διαδρομές, όπως και νέους τρόπους διοχέτευσης της «λευκής σκόνης». Στο πλαίσιο αυτό ερευνάται αν και σε ποιο βαθμό εμπλέκεται ο φαντομάς αδελφός σε ομάδα τριών ατόμων που προσπάθησε να περάσει 65 κιλά κοκαΐνης κρυμμένα σε juke box, στις 22 Ιουνίου στο λιμάνι της Μελβούρνης. Τα juke box είχαν εισαχθεί από την Ελλάδα και ένας εκ των συλληφθέντων είναι Έλληνας. Πρόκειται για παλαιό γνώριμο των διωκτικών αρχών, ο οποίος φέρεται να είχε επαφές με τον φυγά αλλά και με μια υπόθεση εισαγωγής 2,5 τόνων κοκαΐνης την περίοδο 1997-1998 από την Κολομβία.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ξεπέρασαν τις 2.000 οι κλήσεις που δέχτηκε η τηλεφωνική γραμμή «SOS 15900 για ενδοοικογενειακή βία

Φωτιά τώρα σε Κορωπί και Ζάκυνθο

Διαβάστε ακόμη

             

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας