0:29 Τρίτη 28 Ιουνίου 2022
eReportaz

Live:

Κύπρος: Σάλος με τα "χρυσά διαβατήρια" - Όλες οι αποκαλύψεις από το Al Jazeera

Κύπρος: Σάλος με τα "χρυσά διαβατήρια" - Όλες οι  αποκαλύψεις από το Al Jazeera

Δύο υψηλά ιστάμενα στελέχη της Κυπριακής Βουλής, ο πρόεδρός της, Δημήτρης Συλλούρης, και ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρήστος Τζιοβάννης, πιάστηκαν “on camera”  να «διαπραγματεύονται» με «μεσάζοντες» προκειμένου να αποκτήσουν “χρυσά διαβατήρια”.

Το συμβάν με τα “χρυσά διαβατήρια” έφερε στην επιφάνεια το ειδησεογραφικό πρακτορείο Al Jazeera με ένα  βίντεο – ντοκιμαντέρ διάρκειας σχεδόν μιας ώρας, με το όνομα «The Cyprus Papers Undercover» και με μία  σειρά δημοσιευμάτων για το ζήτημα που εκθέτει τη μεγαλόνησο.

Οι αποκαλύψεις για τα “χρυσά διαβατήρια”  στην Κύπρο

Οι δημοσιογράφοι του Al Jazeera στο βίντεο που δόθηκε στην δημοσιότητα υποδύονται δυνητικούς επενδυτές οι οποίοι διαπραγματεύονται να αποκτήσουν την κυπριακή ιθαγένεια αποκτώντας πρόσβαση στις αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ταξίδια χωρίς βίζα  παρότι έχουν βεβαρυμένο ποινικό μητρώο.

Στο βίντεο, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χ. Τζιοβάννης, με τον δικηγόρο του Α. Πιττάτζιη  συνομιλούν με τους “δήθεν” επενδυτές  δημοσιογράφους του Al Jazeera σε κάποιο εστιατόριο και ένα πρόσωπο  από την ομάδα του κ. Τζιοβάνη λέει σε κάποιον από τους μεσάζοντες ότι μπορούν να αλλάξουν το όνομα του ενδιαφερόμενου για διαβατήριο σημειώνοντας πως «φυσικά μπορούμε να το κάνουμε αυτό, εδώ είναι Κύπρος».

“Χρυσά” διαβατήρια στην Κύπρο – Η ένοχη σιωπή του Δημήτρη Συλλούρη 

Σε κάποια  άλλη στιγμή ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Δημήτρης Συλλούρης φέρεται να λέει σε  συνομιλητή του, να μην πει σε κανένα τίποτα γιατί πρέπει να προστατεύσει το όνομα του, ενώ εμφανίζεται και να συμμετέχει σε γεύμα στο σπίτι του βουλευτή του ΑΚΕΛ τονίζοντας στον  «μεσάζοντα» ότι είναι μέλος της Βουλής εδώ και 28 χρόνια και μάλιστα  «Τώρα είμαι ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου». Διαβεβαιώνει μάλιστα  πως  γνωρίζει τους Προέδρους των Κοινοβουλίων της Μάλτας, της Σλοβενίας και της Λετονίας και  του προτείνει να φιλοξενήσει για δύο ημέρες τον πελάτη του στην Κύπρο λέγοντάς του  ότι θα τον βοηθήσει όσο μπορεί  για να επιτευχθεί ο στόχος του.

“Χρυσά” διαβατήρια – Οι δημοσιογράφοι του Al Jazeera επισκέπτονται το γραφείο του δικηγόρου Α. Πιττάτζιη

Σε κάποιο άλλο βίντεο που γυρίστηκε στην Κύπρο επίσης οι δημοσιογράφοι του Al Jazeera επισκέπτονται το γραφείο του δικηγόρου Α. Πιττάτζιη ο οποίος τους δηλώνει ότι για όλα τα προβλήματα έχει βρει λύσεις ο βουλευτής Χ. Τζιοβάνης και τους  περιγράφει τη δομή του Κυπριακού υπουργείου Εσωτερικών λέγοντας  ότι ο Γενικός Διευθυντής του υπουργείου Κ. Κυπριανού είναι πολύ καλός φίλος του Χριστάκη (Χ. Τζιοβάνη).

“Χρυσά” διαβατήρια στην Κύπρο -Το πρόγραμμα 

Η κυπριακή υπηκοότητα με τα λεγόμενα “χρυσά διαβατήρια” μπορεί να αποκτηθεί σε όποιον επενδύσει τουλάχιστον 2,5 εκατομμύρια δολάρια στην Κύπρο, συχνά μέσω επενδύσεων σε ακίνητα. Από το 2013, η Κύπρος έχει επωφεληθεί από το πρόγραμμα αυτό πάνω  από επτά δισεκατομμύρια ευρώ.

Η ιθαγένεια μέσω του επενδυτικού προγράμματος είναι δημοφιλής σε άτομα από χώρες όπως η Ρωσία, η Κίνα και η Ουκρανία, παρέχοντάς τους πρόσβαση σε ευρωπαϊκές αγορές, ενώ προσφέρει επίσης την επιλογή αποθήκευσης των χρημάτων τους σε υπεράκτιες περιοχές.

“Χρυσά” διαβατήρια στην Κύπρο -Οι αντιρρήσεις

Μετά τις αποκαλύψεις του Al Jazeera, ο Πιττάτζιης είπε ότι κατάλαβε από την αρχή ότι η υπόθεση αφορούσε ξέπλυμα χρήματος και ότι ό,τι έκανε στη συνέχεια ισοδυναμούσε με «ψάρεμα για περισσότερες λεπτομέρειες αναφέροντας την υπόθεση  στη μονάδα καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ( όπως τα “χρυσά” διαβατήρια).

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Δημήτρης Συλλούρης ανακοίνωσε πως θα απέχει από τα καθήκοντά του μέχρι να ξεκαθαρίσει η υπόθεση και ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρήστος Τζιοβάννης δήλωσε πως οι συναλλαγές του με τους μυστικούς δημοσιογράφους στην Κύπρο είχαν σαν στόχο να συγκεντρώσει πληροφορίες για να υποστηριχθεί  μια έκθεση προς τις αρχές χωρίς να  τους αφήσουν να υποψιαστούν κάτι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

Είσοδος στη χώρα με κορωνο-διαβατήριο

Αφγανιστάν: Στρατιωτικά ελικόπτερα συγκρούστηκαν στον αέρα -Τουλάχιστον 15 νεκροί

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

         

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας