2:28 Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2022
eReportaz

Live:

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Εξωφρενικό να μας κατηγορεί η Τουρκία»

Κυριάκος Μητσοτάκης:  «Εξωφρενικό να μας κατηγορεί η Τουρκία»

Συνέντευξη στην τηλεόραση του Bloomberg παραχώρησε ο πρωθυπουργός ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε σχεδόν για όλα τα θέματα της επικαιρότητας, εσωτερικής και διεθνούς.

Για τα ελληνοτουρκικά τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι θα απαντήσει στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αύριο μέσα από τον ΟΗΕ. Είναι εξωφρενικό να κατηγορεί η Τουρκία την Ελλάδα για εγκλήματα πολέμου, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ όσον αφορά στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία εκτίμησε ότι ο πόλεμος δεν πάει καλά για τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για τις παρακολουθήσεις και είπε ότι από την πρώτη στιγμή αναγνώρισε πως έγιναν λάθη και αυτό που γίνεται είναι να υπάρχει διαφάνεια σε όλα. Όσον αφορά στις εκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι θα γίνουν είτε την άνοιξη είτε στις αρχές του καλοκαιριού του 2023.

Τέλος, για την ενεργειακή κρίση είπε ότι είναι σταθερά υπέρ της επιβολής πλαφόν στο φυσικό αέριο και σημείωσε ότι πολλές φορές οι κρίσεις γίνονται ευκαιρίες.

«Εξωφρενικό να μας κατηγορεί η Τουρκία»

«Το να κατηγορείς την Ελλάδα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο ζήτημα της μετανάστευσης είναι απλώς εξωφρενικό. Είναι εξωφρενικό, γιατί είναι η Τουρκία που, πολύ ανοιχτά και πολύ δημόσια, εργαλειοποιεί τους μετανάστες τα τελευταία δύο χρόνια, προσπαθώντας να τους ενθαρρύνει, να τους στείλει στα ελληνικά σύνορα, προσπαθώντας να τους ωθήσει στην Ευρώπη. Διασώζουμε δεκάδες χιλιάδες. Έχουμε διασώσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που βρίσκονταν σε κίνδυνο στη θάλασσα. Υπερασπιζόμαστε τα σύνορά μας όπως έχουμε υποχρέωση να κάνουμε, αλλά σεβόμαστε επίσης τα θεμελιώδη δικαιώματα και θα έπρεπε να συνεργαζόμαστε με την Τουρκία για να αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα αντί να βλέπουμε μια Τουρκία να “μας κουνάει και το δάχτυλο”.

Γενικά έχουμε δει ένα κρεσέντο τουρκικής ρητορικής κατά της Ελλάδας που είναι προφανώς απαράδεκτο. Νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που έχει επισημανθεί προς την Τουρκία από την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και από τις ΗΠΑ. Δεν χρειαζόμαστε άλλη πηγή γεωπολιτικής αστάθειας στην Ανατολική Μεσόγειο όταν διεξάγουμε πόλεμο εναντίον της Ρωσίας και προσπαθούμε να υποστηρίξουμε την Ουκρανία», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν ρωτήθηκε για τις αδιανόητες κατηγορίες που εκτόξευσε κατά της Ελλάδας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Δυο ξένοι στην ίδια δεξίωση Μητσοτάκης και Ερντογάν

«Γιατί νομίζετε πως ο Ερντογάν το κάνει αυτό;» ήταν η επόμενη ερώτηση της Caroline Hyde, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να απαντά: «Νομίζω, σε κάποιο βαθμό, λόγω της εσωτερικής πολιτικής, αλλά αυτό είναι δικό του πρόβλημα και όχι δικό μου. Είναι το πεπρωμένο μας από τη γεωγραφία να ζούμε μαζί. Και όπως του έχω πει πολλές φορές, θα πρέπει να είμαστε σε θέση να συμφωνήσουμε ότι ακόμη και όταν διαφωνούμε, θα πρέπει να το κάνουμε με πολιτισμένο τρόπο.

Η αμφισβήτηση της κυριαρχίας ενός συμμάχου στο ΝΑΤΟ είναι προφανώς απαράδεκτη. Δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή από την Ελλάδα, και ουσιαστικά δείχνει την Τουρκία ως μια χώρα που δεν είναι πλέον μέρος αυτού που συνηθίζουμε να αποκαλούμε, Δυτική συμμαχία. Ο πρόεδρος Ερντογάν αρνείται, αυτό το διάστημα, να συναντηθεί μαζί μου. Έχω πει ανοιχτά ότι είμαι πάντα ανοιχτός για συζήτηση και πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας να μειωθεί σημαντικά η ένταση της ρητορικής. Δεν βοηθά κανέναν, νομίζω, ούτε τον εαυτό του, αν συνεχίσει σε αυτόν τον δρόμο».

Εκλογές

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τις παρακολουθήσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε για την κυβερνητική σταθερότητα και αποκάλυψε και τον σχεδιασμό του για τις εκλογές. Και έθεσε το χρονικό περίγραμμα: είτε την άνοιξη είτε στις αρχές του καλοκαιριού.

«Αυτή η κυβέρνηση είναι εξαιρετικά σταθερή και νομίζω ότι αυτό είναι σημαντικό γιατί καταφέραμε να υλοποιήσουμε πραγματικές μεταρρυθμίσεις τα τελευταία τρία χρόνια. Μπαίνουμε σε προεκλογική χρονιά. Θα έχουμε εκλογές την άνοιξη ή στις αρχές του καλοκαιριού του 2023.

Η κυβέρνηση μας παραμένει πολύ μπροστά στις δημοσκοπήσεις και στοχεύουμε σε μια ακόμη απόλυτη πλειοψηφία. Νομίζω ότι έχετε δίκιο που επισημαίνετε, ότι σε αυτές τις δύσκολες εποχές, έχει ιδιαίτερη σημασία η πολιτική σταθερότητα. Ζούμε επίσης σε μια εποχή στην οποία πολλές δυνάμεις μπορεί να έχουν συμφέρον να αποσταθεροποιήσουν τις δημοκρατικά εκλεγμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Στο τέλος της ημέρας, έχουμε μια δημοκρατία η οποία λειτουργεί εύρυθμα και έχουμε επίσης μεγάλη εμπιστοσύνη στον ελληνικό λαό. Θα παρουσιάσουμε τον απολογισμό μας όταν έρθει η ώρα. Και ελπίζουμε ότι οι πολίτες θα μάς εμπιστευτούν για άλλη μια φορά την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας. Γιατί νομίζω ότι ξέρουν ότι αντιμετωπίσαμε εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις, αποτελεσματικά και ότι η Ελλάδα τώρα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από ό,τι ήταν όταν αναλάβαμε το 2019».

Πηγή: Newsit.gr

Διαβάστε επίσης

Bloomberg: «Σκάνδαλο παρακολουθήσεων τύπου Τζέιμς Μποντ στην Ελλάδα»

Συνομιλίες με τον Μπάιντεν και τον Μισέλ είχε ο Κ. Μητσοτάκης

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

       

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας