22:13 Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023
eReportaz

Live:

Κυριάκος Μητσοτάκης: H ατζέντα της επίσκεψης στην Ιαπωνία - H πρώτη ανάρτηση

Κυριάκος Μητσοτάκης: H ατζέντα της επίσκεψης στην Ιαπωνία - H πρώτη ανάρτηση

Eπίσημη επίσκεψη στην Ιαπωνία πραγματοποιεί, έως την Τρίτη 31 Ιανουαρίου, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της οποίας θα παρουσιάσει τις επιδόσεις στην οικονομία και τις προοπτικές που ανοίγονται για επενδυτές στην Ελλάδα.

Η πρώτη ανάρτηση του πρωθυπουργού

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, θα παρουσιάσει την εικόνα μιας νέας Ελλάδας, 17 χρόνια μετά την τελευταία επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στην ασιατική χώρα, του Κώστα Καραμανλή το 2005.

Το ζήτημα, που θα κυριαρχήσει στην ατζέντα των συναντήσεων στην Ιαπωνία, είναι η ενίσχυση και βελτίωση των διμερών σχέσεων, καθώς και η εδραίωση και συστηματοποίηση της συνεργασίας, δεδομένου ότι για την Ελλάδα, η Ιαπωνία αποτελεί ταυτόχρονα μια ισχυρή οικονομία και ένα μέλος του G7.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟ eReportaz.gr


Ελλάδα και Ιαπωνία είναι δύο ναυτικά έθνη με μεγάλη παράδοση. Η Ελλάδα, άλλωστε, ως χώρα της ΕΕ, και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης μπορεί να αποτελέσει για την Ιαπωνία, η οποία επιδιώκει προσέγγιση με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, γέφυρα τόσο με την Ανατολική Μεσόγειο όσο και με τη Βαλκανική, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το πλέγμα των ενεργειακών σχεδίων που διαμορφώνονται.

Κατά τις συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Βουλής, Χιροΐκι Χοσόντα (Hiroyiki Hosoda), και τον πρωθυπουργό, Φουμίο Κισίντα (Fumio Kishida), αναμένεται να συζητηθούν διμερή και διεθνή ζητήματα, καθώς και η στρατηγική μορφή που μπορεί να λάβουν οι σχέσεις των δύο χωρών.

Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι κατά την επίσκεψή του στην Ιαπωνία, ο πρωθυπουργός και η σύζυγός του θα γίνουν δεκτοί από τον διάδοχο του θρόνου, πρίγκιπα Ακισίνο (Akishino). Τον Κυριάκο Μητσοτάκη συνοδεύουν ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, και ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης.

Επιχειρηματίες

Στο αμιγώς οικονομικό σκέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει μαζί με τον επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του, Αλέξη Πατέλη, τις επενδυτικές ευκαιρίες που ανοίγονται στην Ελλάδα. Αναμένεται να προβεί σε δύο αναλυτικές παρουσιάσεις για την ελληνική οικονομία, ενώ θα απαντήσει σε ερωτήσεις Ιαπώνων επενδυτών και επιχειρηματιών.

Στο πλαίσιο, δε, της πρωθυπουργικής επίσκεψης στην Ιαπωνία και των συναντήσεων με εκπροσώπους ιαπωνικών επιχειρήσεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πλαισιώνεται από 20μελή επιχειρηματική αποστολή, η οποία απαρτίζεται από εκπροσώπους του ΣΕΒ και του ΕΒΕΑ, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Συγκεκριμένα, η πρώτη παρουσίαση για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας θα γίνει προς την Ιαπωνική Επιχειρηματική Ομοσπονδία (KEIDANREN). Κυβερνητικά στελέχη υπενθυμίζουν ότι εκπρόσωποι της KEIDANREN είχαν συναντηθεί με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου τον περασμένο Οκτώβριο και είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Η δεύτερη, θα γίνει παρουσία της επιχειρηματικής αποστολής που θα συνοδεύει τον πρωθυπουργό με τον Σύνδεσμο Εξαγωγικών Επιχειρήσεων JETRO, προκειμένου, όπως επισημαίνεται να διαπιστωθούν συνέργειες και πεδίο συνεργασίας με ελληνικές επιχειρήσεις, καθώς και με το Enterprise Greece.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι η ιαπωνική πλευρά έχει επιδείξει ενδιαφέρον και στον τομέα της ενέργειας, την ώρα που η Ελλάδα αναπτύσσει το δίκτυο υποδομών, που θα την μετατρέψει σε κόμβο μεταφοράς ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή (με εμβληματικό τον FSRU στην Αλεξανδρούπολη), προχωρά σε έρευνες για υδρογονάνθρακες, ενώ συμμετέχει σε project, όπως αυτό του καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Αίγυπτο που μπορεί να τη μετατρέψει σε γέφυρα ανάμεσα στην Αφρική και την Ευρώπη.

Ενδιαφέρον υπάρχει και για τον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ενώ ήδη υπάρχει συνεργασία στον ναυτιλιακό τομέα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει επίσης ακόμη χωριστές συναντήσεις με θεσμικούς επενδυτές, όπως η κρατική Ιαπωνική Τράπεζα Διεθνούς Συνεργασίας (JBIC, Japan Bank for International Cooperation).

Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, την προσεχή Τρίτη, θα δώσει διάλεξη στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο. Στην ομιλία του, αναμένεται, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, να περιγράψει το όραμά του για την Ελλάδα, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των ευρωπαϊκών και των διεθνών εξελίξεων, μια Ελλάδα που είναι σταθερός και αξιόπιστος εταίρος σε ένα αβέβαιο περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις, αλλά και για μια χώρα, που έχει αφήσει πίσω της την εποχή της δημοσιονομικής κρίσης και του λαϊκισμού, και πορεύεται προς το μέλλον με αυτοπεποίθηση.

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

     

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας