13:20 Σάββατο 2 Μαρτίου 2024
eReportaz

Live:

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Πού είδατε γραμμένο ότι η κυβέρνηση σφύριξε τη λήξη της πανδημίας»

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Πού είδατε γραμμένο ότι η κυβέρνηση σφύριξε τη λήξη της πανδημίας»

Στην επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, απαντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή. Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του τονίζοντας στον Αλέξη Τσίπρα ότι μπορεί να είναι αντίπαλοι και όχι εχθροί και καλώντας τον να μην προσωποποιεί την επίθεση.

«Πού είδατε γραμμένο ότι η κυβέρνηση σφύριξε τη λήξη της πανδημίας», αναρωτήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή τη φράση του Αλέξη Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι κάνει τρεις συσκέψεις ανά εβδομάδα για την πανδημία, ενώ σημείωσε ότι η κυβέρνηση καλεί όλους τους πολίτες να εμβολιαστούν.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός είπε πως θα παραθέσει «τα πραγματικά δεδομένα και όχι την παραπληροφόρηση που διατρέχει τον λόγο σας».

«Επιλέγετε να παρουσιάζετε τα όντως άσχημα δεδομένα της χώρας μας στους θανάτους τον τελευταίο μήνα». Τα πραγματικά δεδομένα δείχνουν, είπε ο κ. Μητσοτάκης πως η Ελλάδα έχει 1.480 θανάτους ανά ένα εκατομμύριο πληθυσμού, πολύ καλύτερη επίδοση (μίλησε για μακάβρια δεδομένα), από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μιλώντας στην συνέχεια για τα στοιχεία της πανδημίας είπε πως η Ελλάδα δεν παρουσιάζει καμμία υπερβάλλουσα θνητότητα, λέγοντας πως η Ελλάδα είναι απολύτως εναρμονισμένη με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο όσον αφορά τους συμπολίτες μας οι οποίοι αρρωσταίνουν και τελικά χάνουν την ζωή τους από κορωνοϊό.

Ο πρωθυπουργός στην συνέχεια μίλησε για τον εμβολιασμό λέγοντας πως παρά τα όσα λέγονται, όντως στην Βόρεια Ελλάδα ο ρυθμός δεν είναι ικανοποιητικός αλλά σε άλλες περιοχές έχει γίνει σημαντική δουλειά και κάλυψαν το χαμένο έδαφος, όπως για παράδειγμα στην Κρήτη. Στην συνέχεια μίλησε για τις επιλογές σχετικά με το lockdown λέγοντας πως η κοινωνία και η οικονομία δεν πρόκειται να κλείσει, λέγοντας πως κάτι τέτοιο θα ήταν άδικο για τους 6,6 εκατομμύρια πολίτες που έχουν εμβολιαστεί.

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα λέγοντάς του πως δεν κατέθεσε καμμία πρόταση και ρεαλιστική λύση, πρόταση. «Τι μας είπατε, ενισχύστε το ΕΣΥ και κάντε περισσότερους εμβολιασμούς. Σοβαρά; Αυτό είναι επικοινωνιακή πολιτική», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης. Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα πως όταν έκλειναν τα σχολεία, αυτός ζητούσε να ανοίξουν και όταν άνοιγαν, ζητούσε να κλείσουν.

«Ασφαλώς και θα θέλαμε να είχαμε καλύτερα αποτελέσματα» σημείωσε και συμπλήρωσε. «Τι σημαίνουν αλήθεια αυτά τα δεδομένα; Είναι μια συνειδητή πολιτική αστοχία; Κοινωνική κόπωση; Πολιτιστικές ή ενδεχομένως θρησκευτικές ιδιαιτερότητες; Είναι όλα αυτά αλλά και η υπονόμευση ενός μετώπου κοινής λογικής που θα έπρεπε να είναι εξ αρχής αρραγές».

«Είμαι ανοικτός να συζητήσω όλα τα παραπάνω» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός. «Ποτέ δεν ίσχυσε το πρώτο και αντίθετα ζει και βασιλεύει το τελευταίο. Η Πολιτεία με λάθη ίσως αλλά με συνέπεια επιτέλεσε το καθήκον της. Εσείς της αντιπολίτευσης υπηρετήσατε το δικό σας; Προσπερνώ την αρχική φάση της πανδημίας όταν στελέχη σας ζητούσαν να γίνει το καρναβάλι της Πάτρας. Ούτε επικαλούμαι τον υπερδιπλασιασμό των ΜΕΘ. Και κάνω πως ξεχνώ που κάθε φορά που άνοιγαν τα σχολεία ζητούσατε να κλείσουν, και κάθε φορά που έκλειναν ζητούσατε να ανοίξουν. Προσπερνώ την άγνοιά σας για τα τεστ, τις διαδηλώσεις για τις οποίες αναλαμβάνατε την ευθύνη. Τα αφήνω πίσω όλα αυτά για να φτάσω στο κρίσιμο ζήτημα που είναι τα εμβόλια».

Ο πρωθυπουργός δε έκανε αναφορά στον κ. Πολάκη και στις συμβουλές που έδινε στον κ. Τσίπρα, λέγοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ είχε φτάσει στο σημείο να ζητά να χορηγηθεί στους πολίτες ένα φάρμακο το οποίο δήθεν η κυβέρνηση δεν έδινε στους πολίτες όταν το CDC των ΗΠΑ έλεγε ‘μην το πάρετε, είναι για μοσχάρια και αγελάδες’».  Όπως είπε δε, ο κ. Πολάκης ήταν πρωτεργάτης του αντιεμβολιαστικού κινήματος και εμβολιάστηκε στο τέλος με το ζόρι όταν διεπίστωσε πως δεν θα μπορούσε διαφορετικά να ασκεί το ιατρικό του επάγγελμα.

«Ανακαλύψατε την προαιρετική υποχρεωτικότητα», είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Αλέξη Τσίπρα. Έπειτα, ο κ. Μητσοτάκης υπερασπίστηκε τη δέσμη μέτρων που πάρθηκαν για τους νέους αφού έτσι ανέβηκε το ποσοστό των εμβολιασμών σε αυτούς.

Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε την καμπάνια για το εμβόλιο, «λόγια του αέρα», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος  στις περιοχές όπου υπάρχει χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, η οποία είναι «πρωταγωνίστρια στους θανάτους».

Το αδύναμο πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας είναι μια από τις αιτίες, συμφώνησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός έκλεισε την ομιλία του, αναφερόμενος σε μια ανάρτηση γιατρού που είναι στην πρώτη γραμμή, ενώ ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα πώς θα έκανε την καμπάνια για τα εμβόλια αν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση. «Τι διαφορετικό θα κάνατε;», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Κάθετε και συγκρίνετε νεκρούς, ενώ τα κύματα είναι περιοδικά», αναφέρει η ανάρτηση του γιατρού, ενώ σημειώνει ότι το ίδιο ισχύει για ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία που έχουν δυνατότερα Εθνικά Συστήματα Υγείας. Ο γιατρός στην ίδια ανάρτηση σημείωσε ότι μοιάζουμε με τις βαλκανικές χώρες στα επίπεδα εμβολιασμού και αυτό είναι που πρέπει να αλλάξει, ιδιαίτερα στις ηλικίες άνω των 60.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι δεν ισχύει ότι τα ΜΜΕ έχουν «εξαγοραστεί» από την κυβέρνηση για να πετύχει τη σιωπή τους για την πανδημία. Τόνισε ότι κάθε μέρα τα δελτία ειδήσεων αναφέρονται στα κρούσματα, τους διασωληνωμένους και τους νεκρούς.

Διαβάστε ακόμη 

Αλέξης Τσίπρας: “παταγώδης αποτυχία στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού και απόκρυψη της αλήθειας”

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας