6:50 Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021
eReportaz

Live:

Κυβερνητικό σχέδιο για «ξεκλείδωµα» της αγοράς

Κυβερνητικό σχέδιο για «ξεκλείδωµα» της αγοράς

Με θετικό τρόπο έκλεισε κατά την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το πρώτο τετράμηνο του 2021 και μετά το Πάσχα θα τρέξουν όλα όσα χρειάζονται για να επιστρέψει η χώρα στην κανονικότητα, την οποία λόγω της πανδημίας έχουμε χάσει από τον Μάρτιο του 2020.

Του ΠΑΝΤΕΛΗ ΠΕΡΙΒΟΛΑΡΗ
Τείχος ανοσίας, ανόρθωση οικονομίας, άνοιγμα τουρισμού, επενδύσεις και προστασία από τις καταστροφές οι στόχοι του πρωθυπουργού για επιστροφή στην κανονικότητα

Γι’ αυτό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ιεραρχήσει τις προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου που είναι οι εξής:

–Το πρόγραμμα των εμβολιασμών «Ελευθερία» συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς:

Τα εμβολιαστικά κέντρα αυξήθηκαν σε 1.073, ενώ ξεκίνησε τη λειτουργία του ένα ακόμα mega εμβολιαστικό κέντρο (Πάτρα). Εμβολιάζονται πλέον οι μικρότερες ηλικιακές ομάδες (έως 50 ετών), όπως και όλες οι ευπαθείς. Από την περασμένη Τρίτη άρχισαν οι εμβολιασμοί της ηλικιακής ομάδας 30-39 ετών και από τις 21 Απριλίου των εκπαιδευτικών γενικής εκπαίδευσης όλων των ηλικιών. Ο περιφερειακός διευθυντής Ευρώπης του ΠΟΥ απένειμε στη χώρα τα εύσημα για την επιτυχή διεξαγωγή του προγράμματος εμβολιασμών, αλλά και γενικότερα για τη διαχείριση της πανδημίας.

Αναφορικά με την πορεία της πανδημίας, τα συνολικά κρούσματα COVID-19 ανά εκατομμύριο πληθυσμού κατατάσσουν την Ελλάδα στην 26η θέση στην ΕΕ, ενώ οι θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού την κατατάσσουν στην 22η θέση της ΕΕ των 27.
–Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας COVID-19 μπήκαν σε εφαρμογή τα εξής μέτρα:

1. Οι κλίνες ΜΕΘ ανά την επικράτεια έχουν αυξηθεί στις 1.542, εκ των οποίων 981 Covid-19 και 561 non-Covid.
2. Η Ελλάδα σύμφωνα με το ECDC (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων) αναδεικνύεται εκ των κορυφαίων χωρών στην Ευρώπη όσον αφορά τη διενέργεια διαγνωστικών τεστ, με περισσότερα από 5.000 τεστ ανά 100.000 κατοίκους.
3. Άρχισε η διά ζώσης επαναλειτουργία των λυκείων από τις 12 Απριλίου με υποχρεωτικά δύο self test την εβδομάδα για μαθητές και εκπαιδευτικούς και υγειονομικά πρωτόκολλα. Τα self test διατίθενται μέσω φαρμακείων σε μαθητές και εκπαιδευτικούς και επίσης λειτουργεί πλατφόρμας self-testing.gov.gr για την καταχώριση αποτελεσμάτων. Μετά τις 10 Μαΐου θα ξεκινήσουν και οι υπόλοιπες εκπαιδευτικές βαθμίδες.
4. Τέθηκε σε εφαρμογή το υποχρεωτικό μέτρο του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου νόσησης (self test) για υπαλλήλους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.
5. Τέθηκε σε λειτουργία υπηρεσία εθελοντικής δήλωσης θετικού self-test στον COVID-19, με δυνατότητα πρόσθετου rapid test σε δημόσιες δομές.
6. Λειτούργησαν εκ νέου τα εμπορικά καταστήματα με τη μέθοδο click-away και click-in-shop. Άνοιξαν τα εμπορικά κέντρα και τη ∆ευτέρα ανοίγει η εστίαση, ενώ μελετάται η κατάργηση του SMS και να λειτουργήσουν ελεύθερα τα καταστήματα με μόνο περιορισμό τα άτομα ανάλογα με τα τετραγωνικά.

Ανόρθωση οικονομίας

Ως βασικοί στόχοι της κυβέρνησης ορίζονται:

1ος Στόχος. Η επίτευξη υψηλών και διατηρήσιμων ρυθμών μεγέθυνσης την επόμενη περίοδο (>3%) από το 2021.
2ος Στόχος. Η έξοδος της χώρας από το καθεστώς της Ενισχυμένης Εποπτείας εντός του 2022.
3ος Στόχος. Η επίτευξη μονοψήφιου ποσοστού μη εξυπηρετούμενων δανείων («κόκκινα» δάνεια), μέχρι το τέλος του 2022.
4ος Στόχος. Η επίτευξη δημοσιονομικής ισορροπίας και ικανοποιητικών πρωτογενών πλεονασμάτων. ∆ημοσιονομική βελτίωση από το 2022 και ικανοποιητικά, ρεαλιστικά πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023.

Άνοιγμα τουρισμού

Στις 14 Μαΐου θα ανοίξει ο τουρισμός. Η χώρα μας θέλει να προβάλει την εικόνα της «COVID free» χώρας για να προσελκύσει τους τουρίστες και να καλυφθεί έτσι η χασούρα και για το κράτος και για τους επαγγελματίες του κλάδου της περασμένης χρονιάς. Μαζί με τον τουρισμό θα ανοίξουν οι υπερτοπικές μετακινήσεις, ο πολιτισμός και η νυχτερινή διασκέδαση.

Επενδύσεις

Ο πρωθυπουργός θέλει η χώρα μας να είναι ελκυστική για επενδύσεις και για τους Έλληνες και για τους ξένους επενδυτές. Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης έχει έτοιμο το νομοσχέδιο για την απλούστευση του πλαισίου αδειοδότησης οικονομικών δραστηριοτήτων. Με αυτό επιταχύνεται και διευρύνεται η μεταρρύθμιση για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και των διαδικασιών αδειοδότησης επιχειρήσεων σε περαιτέρω τομείς με σημαντική συμβολή στην ελληνική οικονομία και ειδικότερα στους τομείς του Τουρισμού, της Υγείας και των Μεταφορών.

Απλοποιείται περαιτέρω και θα ψηφιοποιηθεί, χωρίς καμία έκπτωση στην προστασία του δημοσίου συμφέροντος, ένα σημαντικό μέρος των διοικητικών διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα των ΜΜΕ, απαλείφοντας μια σειρά επιβαρυντικών πρακτικών και διοικητικών εμποδίων. ∆ημιουργείται ένα απλό και συνεκτικό θεσμικό πλαίσιο με στόχο την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και την προσέλκυση επενδύσεων. Μειώνεται η γραφειοκρατία που κατατάσσει τη χώρα σε εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο ως προς τη φιλικότητα απέναντι στις επενδύσεις, επιβαρύνει τις επιχειρήσεις και τη ∆ημόσια ∆ιοίκηση και συντηρεί ένα καθεστώς πολυνομίας και κακοδιοίκησης, από το οποίο πλήττονται άμεσα οι επιχειρήσεις και έμμεσα η ∆ημόσια ∆ιοίκηση.

Προστασία από καταστροφές

Θα συσταθεί, θα συγκροτηθεί και θα λειτουργήσει η Κυβερνητική Επιτροπή Εθνικού Σχεδιασμού Πολιτικής Προστασίας. Η Επιτροπή θα είναι αρμόδια για τη διαμόρφωση της Εθνικής Πολιτικής Μείωσης Κινδύνου Καταστροφών και τον Εθνικό Σχεδιασμό Πολιτικής Προστασίας.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μητσοτάκης: Τιμούμε την Εργατική Πρωτομαγιά με πράξεις έγραψε στο Facebook και το twitter

Γεννηματά: Η εργασία είναι στο στόχαστρο της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας