12:48 Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2023
eReportaz

Live:

La Repubblica: Ελλάδα & Βρετανία κοντά σε συμφωνία για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

La Repubblica: Ελλάδα & Βρετανία κοντά σε συμφωνία για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα για πιθανή συμφωνία Ελλάδας και Βρετανίας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, στο πλαίσιο δανείου και ευρύτερης ανταλλαγής αρχαίων θησαυρών.

Μετά το Bloomberg και τον Guardian, δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδα La Repubblica αναφέρει ότι «Ελλάδα και Βρετανία δεν ήταν ποτέ στο παρελθόν τόσο κοντά σε συμφωνία για τα Γλυπτά του Παρθενώνα».

Παραπέμποντας σε άλλο δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας The Telegraph, προσθέτει πως «ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου και πρώην υπουργός Oικονομικών Τζορτζ Όσμπορν φέρεται να προσέφερε κλάδο ελαίας στην Αθήνα: δάνειο μακράς διαρκείας των Γλυπτών, εκ περιτροπής αποστολή τους στην Ελλάδα με αντάλλαγμα άλλες αρχαιότητες οι οποίες θα εκτίθενται στο Λονδίνο».

Η εφημερίδα προσθέτει ότι «η προσωρινή διευθέτηση που προτείνει ο Όσμπορν θα αποτελούσε σημαντική επικοινωνιακή νίκη για τους Έλληνες και βάση για βελτίωση της συμφωνίας, η οποία μπορεί να αποκτήσει πιο οριστική μορφή τα επόμενα χρόνια».

«Τους τελευταίους δυο μήνες πνέει άνεμος αισιοδοξίας, μετά από ορισμένες άκρως μυστικές συναντήσεις στην καρδιά του Λονδίνου τις περασμένες εβδομάδες», προσθέτει η εφημερίδα της Ρώμης.

Η ιταλική εφημερίδα υπενθυμίζει ότι τόσο αμερικανικά μουσεία, όσο και ο πάπας Φραγκίσκος ανακοίνωσαν ότι θα επιστρέψουν στην Ελλάδα θραύσματα από τα Γλυπτά του Παρθενώνα και καταλήγει υπογραμμίζοντας: «η πίεση σε διεθνές επίπεδο αυξάνεται ολοένα περισσότερο και είναι ολοένα πιθανότερο το Λονδίνο με κάποιο τρόπο τελικά να ενδώσει».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γλυπτά του Παρθενώνα: Αρνητική η Βρετανίδα υπ. Πολιτισμού

«Γλυπτά του Παρθενώνα»: Οι μυστικές συναντήσεις της κυβέρνησης με το Βρετανικό Μουσείο – Τι συζητήθηκε

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

        

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας