8:02 Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
eReportaz

Live:

Λατινική Αμερική: Ξεπέρασαν τις 213.000 οι νεκροί λόγω του κορωνοϊού

Λατινική Αμερική: Ξεπέρασαν τις 213.000 οι νεκροί λόγω του κορωνοϊού

Ο κορωνοϊός εξαπλώνεται για τα καλά στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, με την περιοχή να μετρά τους περισσότερους νεκρούς σε όλο τον κόσμο, των ώρα που οι ευρωπαϊκές χώρες πολλαπλασιάζουν τα περιοριστικά μέτρα.

Η πανδημία έχει στοιχίσει τη ζωή σε 715.000 ανθρώπους επί συνόλου 19 εκατομμυρίων που έχουν προσβληθεί σε όλο τον κόσμο αφότου το γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Κίνα ανακοίνωνε την εμφάνιση του ιού, στα τέλη του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου ως το βράδυ χθες Παρασκευή με βάση ανακοινώσεις των κυβερνήσεων.

Η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική θρηνεί τον υψηλότερο αριθμό θανάτων, τουλάχιστον 213.120, περισσότερους από την Ευρώπη (212.660), με βάση τα δεδομένα ως χθες Παρασκευή.

Τις τελευταίες επτά ημέρες, σχεδόν ο ένας στους δύο θανάτους (το 44%) εξαιτίας της COVID-19 στον κόσμο καταγράφηκε στη Λατινική Αμερική. Η περιφέρεια είναι επίσης αυτή όπου έχουν επιβεβαιωθεί τα περισσότερα κρούσματα μόλυνσης στον κόσμο (5,3 εκατ.), με τα περισσότερα στη Βραζιλία, που άγγιξε χθες Παρασκευή τους 100.000 θανάτους και τις 3 εκατομμύρια μολύνσεις.

Στη χώρα αυτή ο επίσημος απολογισμός των κρουσμάτων είναι «έξι ως επτά φορές χαμηλότερος από την πραγματικότητα», κρίνει ο Ντομίνγκος Άλβες, βραζιλιάνος ειδικός στις επιδημιολογικές στατιστικές.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, ο ακροδεξιός Ζαΐχ Μπολσονάρου, που ουδέποτε έπαψε να υποβαθμίζει την πανδημία — αποκαλεί «γριπούλα» την COVID-19 — επανέλαβε χθες ότι έχει «ήσυχη» τη συνείδησή του ως προς την αντιμετώπιση της κρίσης.

Το Μεξικό, που έχει γίνει πλέον η χώρα που θρηνεί τον τρίτο υψηλότερο αριθμό νεκρών στον κόσμο, έχει ξεπεράσει τους 50.000 θανάτους (51.311 νεκροί, 469.407 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης). Ο απολογισμός αυτός είναι πολύ βαρύτερος από ό,τι προέβλεπε η κυβέρνηση του προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, η οποία δέχεται έντονες επικρίσεις.

Η Κολομβία, όπου ο ιός εντοπίστηκε για πρώτη φορά στις αρχές του Μαρτίου, ξεπέρασε χθες Παρασκευή το όριο των 12.000 νεκρών.

Ενώ στην Κούβα, που ανακοίνωσε χθες τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 τους τελευταίους τρεις μήνες (54 κρούσματα), οι αρχές επέβαλαν εκ νέου περιοριστικά μέτρα, ειδικά στις μετακινήσεις των οχημάτων και των προσώπων στην Αβάνα.

Οι ΗΠΑ, που είναι αντιμέτωπες με αναζωπύρωση της πανδημίας από τα τέλη του Ιουνίου, παραμένουν η χώρα που υφίσταται μακράν της δεύτερης το βαρύτερο πλήγμα από την πανδημία, με πάνω από 160.000 νεκρούς.

Χθες Παρασκευή, κατέγραψαν 1.062 επιπλέον θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και πάνω από 52.000 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 σε 24 ώρες ως τις 20:30 (τοπική ώρα· 03:30 σήμερα Σάββατο ώρα Ελλάδας), με βάση την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς. Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, το οποίο κάνει δική του καταμέτρηση, έκανε λόγο για ακόμη υψηλότερους αριθμούς, 1.318 θανάτους και 59.955 μολύνσεις.

Και αυτό την ημέρα που άρχισε η επιστροφή στα σχολεία σε πολλές αμερικανικές πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων κάποιων όπου ο κορονοϊός εξαπλώνεται ακόμη με ταχείς ρυθμούς. Ήδη σε πολλούς μαθητές δόθηκαν εντολές να τεθούν σε καραντίνα, διότι εντοπίστηκαν κρούσματα μόλυνσης μεταξύ συμμαθητών τους. Σε μια κομητεία του Μισισιπή, όπου διενεργήθηκαν μαζικές εξετάσεις σε λύκειο αφού εντοπίστηκε κρούσμα, τα τεστ επέστρεψαν θετικά στο 25% του συνόλου.

Η Ινδία, μόλις τρεις εβδομάδες αφότου κατέγραφε ένα εκατομμύριο επιβεβαιωμένα κρούσματα, ξεπέρασε χθες Παρασκευή τα δύο εκατομμύρια επισήμως καταγεγραμμένες μολύνσεις.

Στην Ισπανία, όπου έχουν επιβληθεί τοπικές καραντίνες στη Χώρα των Βάσκων, στην Καταλονία και στην Αραγονία, μέτρα ανακοινώθηκαν χθες και στην πόλη Αράντα δε Δουέρο (32.000 κάτοικοι), 150 χιλιόμετρα βόρεια της Μαδρίτης.

Η αστυνομία έστησε σημεία ελέγχου στα όρια της πόλης, που θα παραμένει αποκλεισμένη για τουλάχιστον δύο εβδομάδες.

Στη Γερμανία, δύο σχολεία στον βορρά αναγκάστηκαν να κλείσουν τις πόρτες τους μετά την επιβεβαίωση κρουσμάτων μόλυνσης, μόλις μερικές ημέρες αφότου ξανάρχισαν τα μαθήματα.

Το Βερολίνο επιβάλλει από σήμερα να κάνουν τεστ υποχρεωτικά όσοι ταξιδιώτες επιστρέφουν από περιοχές που θεωρούνται υψηλού κινδύνου.

Στην Αγγλία, η πόλη Πρέστον, στο Λάνκασιρ (βορειοδυτικά) θα τεθεί υπό αυστηρό περιορισμό, εξαιτίας της σημαντικής αύξησης των κρουσμάτων. Παρόμοια περιοριστικά μέτρα επιβλήθηκαν στο Γιόρκσιρ και στο Λέστερ, περιοχές που βρίσκονται επίσης στη βορειοδυτική Αγγλία.

Στην Ιρλανδία, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι επανέφεραν από τα μεσάνυχτα σε τοπικό επίπεδο ορισμένους από τους περιορισμούς που είχαν αρθεί, στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλεται για να η εξάπλωση του κορονοϊού σε τρεις από τις 26 κομητείες της χώρας (368.000 κάτοικοι), μια εκ των οποίων συνορεύει με το Δουβλίνο.

Μπροστά στη συνέχιση της επιβολής περιοριστικών μέτρων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απηύθυνε χθες Παρασκευή έκκληση προς τα κράτη-μέλη της να επιτρέπουν την είσοδο σε συντρόφους πολιτών και μονίμων κατοίκων τους, ακόμη κι αν δεν έχουν επίσημες συζυγικές σχέσεις. Εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να αφαιρεθεί το Μαρόκο από τον κατάλογο των χωρών οι οποίες εξαιρούνται από τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, καθώς τα κρούσματα μόλυνσης στο βασίλειο παρουσίασαν αύξηση.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας