5:51 Τρίτη 28 Ιουνίου 2022
eReportaz

Live:

Λοιμωξιολόγος Χ. Γώγος: Τα νησιά πρέπει να προετοιμαστούν για τουρίστες με κορωνοϊό

Λοιμωξιολόγος Χ. Γώγος: Τα νησιά πρέπει να προετοιμαστούν για τουρίστες με κορωνοϊό

Ο καθηγητής παθολογίας – λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος προειδοποίησε τις αρχές των νησιών να είναι προετοιμασμένες να υποδεχτούν τουρίστες που μπορεί να νοσήσουν από τον νέο κορωνοϊό.

«Είναι πολύ καλή η κατάσταση, πολλές κλινικές Covid-19 μένουν χωρίς ασθενή (…) Είμαστε σε μία εξαιρετική φάση, σε μία ύφεση της επιδημίας», είπε ο κ. Γώγος για την επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας, τονίζοντας πως υπάρχει ο κίνδυνος αλλά «όχι από την κοινότητα που φαίνεται να έχει παγιωθεί η εικόνα».

 

Σχετικά Άρθρα:

Σύψας: Υπάρχει ένα σενάριο που θα μπορούσε να καθυστερήσει την άρση των μέτρων

Θεοχάρης: Οι ημερομηνίες που ανοίγει ο τουρισμός και τα μέτρα ενίσχυσης του (κάρτες)

Τουρισμός: Και τώρα η Κυβέρνηση τρέχει…

 

Λόγω του τουρισμού όμως «θα πρέπει να ετοιμάζονται και μερικά νησιά για την παροχή πρώτων βοηθειών ακόμα και διακομιστικής διαδικασίας, σε περιπτώσεις που κάποιοι από τους ανθρώπους που θα πάνε εκεί ασθενήσουν», υπογράμμισε ο λοιμωξιολόγος.

Κατά τον ίδιο, μερικά νησιά είναι έτοιμα, αναγνωρίζοντας ωστόσο πως αυτό «εξαρτάται από το φορτίο» που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν, ενώ στα υπόλοιπα νησιά θα χρειαστεί κάποια αναπροσαρμογή, με στελέχωση προσωπικού σε μεγάλα κέντρα υγείας, δυνατότητα γρήγορων τεστ σε περίπτωση κρουσμάτων και κυρίως δυνατότητα αερομεταφορών ώστε να αντιμετωπιστεί άμεσα ένα θετικό κρούσμα.

«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι γιατί η Ελλάδα θα φορτωθεί και με τουρισμό πολύ και θα παρακολουθείται με «κιάλια» αυτή την εποχή», είπε χαρακτηριστικά   Ερωτηθείς για το πόσο μεγάλο είναι το ρίσκο της εισόδου τουριστών στη χώρα χωρίς τεστ, ο κ. Γώγος απάντησε πως «όλα τα πράγματα έχουν ένα ρίσκο δυστυχώς, και από τη μέρα που ανοίξαμε όλοι είμαστε σφιγμένοι ότι κάτι μπορεί να συμβεί. Σε κάθε περίπτωση, κάθε βήμα που παίρναμε είχε ένα μικρό ή μεγαλύτερο ρίσκο (…_ αλλά δεν μπορούμε να κλείσουμε την κοινωνία άλλο».

«Σκεφτόμαστε ότι αν συμβεί κάτι παρόμοιο με πέρυσι (σ.σ ξέσπασμα πανδημίας), χτυπάω ξύλο και δεν πιστεύω να συμβεί κάτι τέτοιο, θα είναι αδύνατο να προβούμε σε lockdown, θα είναι πολύ βαρύ για την κοινωνία. Αν χρειαστεί θα το κάνουμε φυσικά».

Ερωτηθείς για το πώς θα ελέγχονται οι τουρίστες που έρχονται από το εξωτερικό, για το κατά πόσο νοσούν με Covid-19, ο κ. Γώγος είπε πως: «Αυτό είναι αδύνατο να συμβεί, ακόμα και με τα γρήγορα τεστ, γιατί τα μοριακά τεστ δεν μπορούν να γίνονται στον τουρισμό», καθώς είναι χρονοβόρα και δεν μπορούν αν γίνουν σε τόσα εκατομμύρια ανθρώπων. Παράλληλα έθιξε το ζήτημα της ακρίβειας των γρήγορων τεστ, αφού υπάρχει το ενδεχόμενο για εσφαλμένα θετικά ή αρνητικά αποτελέσματα.

«Υπάρχουν τα υπόλοιπα μέτρα ενημέρωσης, ερωτηματολογίων, μάσκας, θερμοκρασίας κ.λπ. και κυρίως η δυνατότητα άμεσης διάγνωσης και απομόνωσης όταν εμφανιστούν τα συμπτώματα, αυτό είναι το βασικό», τόνισε, διευκρινίζοντας ότι για τις χώρες με «υψηλή επιδημιολογική βαρύτητα» το καλοκαίρι, συζητείται η επανεξέταση της δυνατότητας εισόδου τουριστών στην Ελλάδα.

«Λάβετε υπόψιν σας πως η επιδημία έχει ύφεση σε όλη την ΕΕ, όχι σαν κι εμάς αλλά… και πιθανώς να τεθεί και το θέμα δειγματοληπτικών τεστ για να έχουμε μια εικόνα».

Χθες, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης τόνισε πως οι τουρίστες που εισέρχονται στη χώρα μας δεν θα υποβάλλονται σε τεστ ούτε θα τίθενται σε καραντίνα, τονίζοντας πως η απελευθέρωση των αεροδρομίων σημαίνει είσοδος χωρίς τεστ και χωρίς καραντίνα για τους επισκέπτες.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης: Στις 25 Μαΐου ανοίγει το yachting. Την 1η Ιουνίου ανοίγουν τα κάμπινγκ και τα 12μηνα ξενοδοχεία. Στις 15 Ιουνίου ανοίγουν και τα υπόλοιπα καταλύματα.

Στις 15 Ιουνίου, θα απελευθερωθούν οι πτήσεις απευθείας για Αθήνα και μόνο από χώρες με καλές επιδόσεις στην πανδημία του κορωνοϊού. Από 1η Ιουλίου θα απελευθερωθούν από το εξωτερικό προς άλλα αεροδρόμια. Η Βόρεια Ευρώπη με τη Γερμανία θα είναι οι πρώτες χώρες με τις οποίες θα αποκαταστήσουμε τις σχέσεις, εξήγησε ο κ. Θεοχάρης.

«Γερμανία, Κύπρος, Ισραήλ, Βουλγαρία, Βόρεια Ευρώπη από τις πρώτες περιοχές που θα αποκατασταθούν οι συνδέσεις στο πρώτο στάδιο από 15 Ιουνίου. Από 1η Ιουλίου θα μπορούν να υπάρχουν πτήσεις και προς άλλα αεροδρόμια της χώρας».

Live – Ο χάρτης με την παγκόσμια εξάπλωση του κορωνοϊού

Κορωνοϊός: Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις για τον φονικό ιό

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

          

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας