0:24 Τρίτη 23 Ιουλίου 2024
eReportaz

Live:


Λύση του Κυπριακού για φυσικό αέριο

Λύση του Κυπριακού για φυσικό αέριο

Τη θέση ότι δεν γίνεται αποδεκτή η όποια προσπάθεια συζήτησης του φυσικού αερίου, είτε στο πλαίσιο των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, είτε στο πλαίσιο της όποιας άλλης παράλληλης διαδικασίας, επαναβεβαίωσε το Συμβούλιο Αρχηγών κοινοβουλευτικών κομμάτων της Κύπρου, το οποίο συνήλθε σήμερα υπό τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη.

Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη, από τη συζήτηση, που διεξήχθη σε κλίμα ομοψυχίας, προκύπτει ότι, πρώτον, ο φυσικός πλούτος της Κυπριακής Δημοκρατίας ανήκει στο κράτος και ως είναι αυτονόητο μετά την επίλυση του Κυπριακού, όπως εξάλλου κατ΄ επανάληψη έχει διακηρυχθεί και οι Τουρκοκύπριοι θα απολαμβάνουν τα οφέλη που προκύπτουν από την αξιοποίηση και εκμετάλλευση του φυσικού αυτού πλούτου.

Δεύτερον, ότι τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων διασφαλίζονται πλήρως από το κυπριακό κράτος. “Είναι ξεκάθαρο”, είπε ακόμα ο Ν. Χριστοδουλίδης, “ότι οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν αποσκοπούν σε καμία περίπτωση στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων”.

Τρίτον, σημείωσε ο Κύπριος Εκπρόσωπος, δεν γίνεται αποδεκτή η όποια προσπάθεια συζήτησης του φυσικού αερίου είτε στο πλαίσιο των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού είτε στο πλαίσιο της όποιας άλλης παράλληλης διαδικασίας.

Επιπλέον, σύμφωνα με το αποτέλεσμα της σύσκεψης, η ελληνοκυπριακή πλευρά, παρά τη διακηρυγμένη πολιτική της βούληση για επίλυση του Κυπριακού, δεν μπορεί να συμμετάσχει στις συνομιλίες υπό καθεστώς απειλών και ενόσω συνεχίζονται οι παράνομες τουρκικές προκλήσεις εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Κατ’ επέκταση για να γίνει τούτο εφικτό θα πρέπει να υπάρξει από μέρους της Άγκυρας έμπρακτος σεβασμός των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας