14:47 Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021
eReportaz

Live:

Λίστα Λαγκάρντ: Αθώος ο Ιωάννης Διώτης

Λίστα Λαγκάρντ: Αθώος ο Ιωάννης Διώτης

Με μία ομόφωνη απόφαση η οποία σήμανε την απαλλαγή του πρώην γενικού γραμματέα ΣΔΟΕ, Ιω. Διώτη, από το αδίκημα της απιστίας έληξε ακόμα μία πολύκροτη υπόθεση, αυτή του περιβόητου στικ που περιείχε τη λίστα Λαγκάρντ.

Και τα πέντε μέλη του δικαστηρίου έκριναν πως ο πρώην εισαγγελικός λειτουργός είναι αθώος, υιοθετώντας την πρόταση της εισαγγελέως, σύμφωνα με την οποία δεν προέκυψε η αντικειμενική και υποκειμενική υπόσταση του αδικήματος της απιστίας στην υπηρεσία που του αποδίδονταν, ενώ -όπως επεσήμανε- η λίστα Λαγκάρντ ήταν ένα παρανόμως αποκτηθέν στοιχείο το οποίο δεν γινόταν να το αξιοποιήσουν οι ελληνικές αρχές.

Στο ίδιο μήκος κόμματος κινήθηκε και η απολογία του Ιω. Διώτη, ο οποίος επτά χρόνια μετά κατηγορία ότι παρέλειψε να αξιοποιήσει την αρχική λίστα του Φαλτσιανί με στοιχεία της HSBC Ελβετίας και έχοντας ήδη καταδικαστεί πρωτοδίκως σε ποινή κάθειρξης 10 ετών με αναστολή, υποστήριξε πως «δεν ήταν δυνατή χρήση στοιχείου αυτού». Μάλιστα, ανέφερε χαρακτηριστικά στην απολογία του: «όταν ξέσπασε θόρυβος είχα κληθεί για θέματα του ΣΔΟΕ στη Βουλή το φθινόπωρο 2012. Ο θόρυβος ήταν τέτοιας λαϊκιστικής ανευθυνότητας που άκουσα από μέλη του κοινοβουλίου πως εαν είχε αξιοποιηθεί λίστα, δε θα είχαμε υπογράψει μνημόνια και θα είχαμε εισπράξει 80 με 100 δις ευρώ. Ρωτάτε έγινε έλεγχος; Και αν έγινε δε θα το έλεγα ποτέ διότι υπονομεύω τις έρευνες, προτίμησα να ακολουθήσω νόμιμη οδό, διέταξα μεγαλύτερο έλεγχο καταθέσεων που έγινε ποτέ στη χώρα, σε αυτούς περιλαμβανόταν και λίστα Φαλτσιανί….Με αυτά κέρδισε το Δημοσίο…Το ωφέλησα δεν το έβλαψα».

Στο βήμα του μάρτυρα βρέθηκε μεταξύ άλλων και ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Ευαγγ. Βενιζέλος, ο οποίος κατέθεσε ότι η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ κινήθηκε για πολιτικούς λόγους. Πρόσθεσε και αυτός με τη σειρά του ότι η λίστα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μόνο ως έναυσμα για έλεγχο, καθώς ήταν παράνομο αποδεικτικό υλικό, εξηγώντας ότι εν τέλεια το ελληνικό Δημόσιο δεν υπέστη ζημία.

Την ίδια θέση είχαν και άλλοι μάρτυρες, υποστηρίζοντας πως «το μόνο όφελος από αυτή την ιστορία ήταν ότι πλέον υπάρχει η τεχνογνωσία των υπαλλήλων στις αρμόδιες υπηρεσίες που πια μπορούν να συνδράμουν τις εισαγγελικές αρχές».

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

         

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας