21:35 Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024
eReportaz

Live:

Λιθίαση: Πόσο συχνά πρέπει να κάνετε έρωτα ή αυτοικανοποίηση για να αποβάλετε τις πέτρες στα νεφρά

Λιθίαση: Πόσο συχνά πρέπει να κάνετε έρωτα ή αυτοικανοποίηση για να αποβάλετε τις πέτρες στα νεφρά

Όποιος έχει ταλαιπωρηθεί από πέτρες στα νεφρά, γνωρίζει πόσο επώδυνη κατάσταση είναι και θα έκανε τα πάντα για να μην περάσει ξανά την ίδια δοκιμασία. Εκτιμάται ότι το 10% των Βρετανών αλλά και των Αμερικανών υποφέρουν από πέτρες στα νεφρά, με τους άνω των 30 να είναι πιο ευάλωτοι, καθώς ο κίνδυνος αυξάνεται με την ηλικία.

Όταν οι πέτρες μεγαλώνουν, μπορεί να γίνουν εξαιρετικά επώδυνες και συνήθως απαιτείται λιθοτριψία για την αντιμετώπισή τους. Αντί να πίνετε συνέχεια νερό για να απομακρύνετε τις πέτρες με φυσικό τρόπο, οι ειδικοί προτείνουν να κάνετε σεξ ή να αυνανίζεστε τρεις έως τέσσερις φορές την εβδομάδα.

Συνήθως οι πέτρες αποβάλλονται μαζί με τα ούρα και δεν χρειάζεται κάποια επέμβαση. Αν η πέτρα είναι πολύ μεγάλη, βρίσκεται σε δύσκολη θέση, εμποδίζει τη ροή των ούρων ή προκαλεί βλάβες στο νεφρικό ιστό, ο γιατρός κάνει λιθοτριψία μέσω λέιζερ.

Για τις μικρές πέτρες, οι οποίες επίσης προκαλούν δυσφορία, οι ασθενείς πρέπει να πίνουν πολλά υγρά και να παίρνουν φάρμακα που ονομάζονται άλφα-αναστολείς και τα οποία βοηθούν τις πέτρες να περάσουν φυσικά χαλαρώνοντας τους μύες στο ουροποιητικό σύστημα.

Γιατροί στην Ινδονησία παρατήρησαν ότι η συστολή και η χαλάρωση του αυχένα της ουροδόχου κύστης (μιας ομάδας μυών που συνδέει την ουροδόχο κύστη με την ουρήθρα), που συμβαίνει κατά τη διάρκεια του οργασμού και της εκσπερμάτωσης, θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν στην αποβολή των λίθων στα νεφρά.

Αυτό συμβαίνει επειδή, καθώς χαλαρώνουν οι μυς, διευκολύνεται η διέλευση των ούρων μαζί με τις πέτρες.

Οι ουρολόγοι στο Πανεπιστήμιο Airlangga, στην Ινδονησία, έκαναν ανασκόπηση πέντε μελετών στις οποίες συμμετείχαν 406 εθελοντές, που είτε έκαναν σεξ είτε αυνανίζονταν 3 ή 4 φορές την εβδομάδα. Μια τρίτη ομάδα δεν έκανε τίποτα από τα δύο.

Ο Δρ. Yudhistira Pradnyan Kloping και οι συνεργάτες του εξέτασαν πώς επηρέαζαν οι σεξουαλικές πράξεις την ποσότητα των λίθων που αποβάλλονταν σε κάθε ομάδα και πόσος χρόνος χρειάστηκε για την κάθε ομάδα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ποσοστό αποβολής ήταν 5,7 φορές υψηλότερο στην ομάδα της σεξουαλικής δραστηριότητας.

Οι πέτρες αποβάλλονταν επίσης πιο γρήγορα σε όσους έκαναν σεξ ή αυνανίζονταν.

Ο αριθμός των ατόμων που χρειάζονταν ανακούφιση από τον πόνο λόγω των λίθων στα νεφρά ήταν 62% χαμηλότερος στην ομάδα της σεξουαλικής δραστηριότητας, ενώ όσοι χρειάστηκαν λιθοτριψία ήταν κατά 20% λιγότεροι.

«Η σεξουαλική επαφή ή ο αυνανισμός τρεις έως τέσσερις φορές την εβδομάδα είναι ευεργετική για τη διευκόλυνση της αυθόρμητης αποβολής των λίθων του περιφερικού τμήματος του ουρητήρα» είναι το συμπέρασμα των επιστημόνων.

Οι νεφροί είναι υπεύθυνοι για την απομάκρυνση επιβλαβών ουσιών από το αίμα, φιλτράροντας καθημερινά περίπου 150 λίτρα αίματος.

Όσοι δεν πίνουν αρκετά υγρά, παίρνουν συγκεκριμένα φάρμακα ή έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα, κινδυνεύουν από νεφρολιθίαση.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο στα πλευρά ή χαμηλά στην κοιλιά, πόνο που εμφανίζεται κατά κύματα χρονικής διάρκειας 20 έως 60 λεπτών και αναφέρεται ως κωλικός νεφρού, αιματουρία, αίσθημα αδιαθεσίας ή εμετό.

Οι άνθρωποι μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο να εμφανίσουν πέτρες στα νεφρά πίνοντας άφθονο νερό. Το πιο ενδεικτικό σημάδι ότι είστε καλά ενυδατωμένοι είναι τα ανοιχτόχρωμα και διαυγή ούρα.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο The Journal of Sexual Medicine.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

          

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας