13:19 Σάββατο 25 Ιουνίου 2022
eReportaz

Live:

Μαρία Θεοδωρίδου: “Λάθος να ακυρώνουν κάποιοι τη δεύτερη δόση έχοντας την εμπειρία αναμενόμενων παρενεργειών από την πρώτη”

Μαρία Θεοδωρίδου: “Λάθος να ακυρώνουν κάποιοι τη δεύτερη δόση έχοντας την εμπειρία αναμενόμενων παρενεργειών από την πρώτη”

“Μια δόση εμβολίου αρκεί για όσους έχουν νοσήσει από κορωνοϊό απεφάνθη η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών που συστήνει πλέον σε όσους νόσησαν να κάνουν μια δόση του εμβολίου μετά από 6 έως 12 μήνες από τη νόσηση”, ανέφερε κατά την σημερινή ενημέρωση η Μαρία Θεοδωρίδου.

Η πρόεδρος της επιτροπής εμβολιασμών τόνισε οτι μέχρι και τώρα το σχήμα περιλάμβανε δυο δόσεις εμβολιασμού και για όσους είχαν νοσήσει, όμως όπως φάνηκε από πρόσφατες μελέτες , η διάρκεια των εξουδετερωτικων αντισωμάτων ήταν μεγαλύτερη από αυτήν που πιστεύαμε αρχικά.

“Τώρα γνωρίζουμε ότι ξεπερνά τους 12 μήνες” συμπλήρωσε η ίδια.

Άλλη μελέτη στην οποία έκανε μνεία η Μαρία Θεοδωρίδου φανερώνει ότι τα εμβόλια τόσο της Pfizer όσο και της AstraZeneca δείχνει ότι είναι αποτελεσματικά και στις μεταλλάξεις, αφού μετά τις δυο δόσεις παρατηρήθηκε προστασία κατά 86% και 66% αντίστοιχα από τις νέες μεταλλάξεις, τη βρετανική και την ινδική.

Τέλος, η πρόεδρος της επιτροπής εμβολιασμών υπογράμμισε πως είναι ασφαλή τα εμβόλια για τις εγκύους και τις θηλάζουσες, επισημαίνοντας ότι είναι λάθος αρκετοί άνθρωποι να ακυρώνουν τη β’ δόση του εμβολιασμού, έχοντας την εμπειρία των παρενεργειών της α’ δόσης, οι οποίες όπως ξεκαθάρισε είναι αναμενόμενες.

«Σπάσαμε το φράγμα των 5 εκατ. εμβολιασμών σήμερα» ανακοίνωσε κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο Covid-19, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Όπως ενημέρωσε, σήμερα έχουν εμβολιαστεί μέχρι τώρα 75.000 πολίτες και τα προγραμματισμένα ραντεβού ξεπερνούν τις 100.000. Με μία δόση έχουν εμβολιαστεί 3.250.000 πολίτες, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 31%, και 1.800.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 17,2%.

Στις 26 Μαΐου ανοίγει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 35-39, έτσι ώστε οι πολίτες να μπορούν να κλείσουν ραντεβού και στα 4 διαθέσιμα εμβόλια κατά της Covid-19 (Pfizer, Moderna, AstraZeneca και Johnson & Johnson). Είχε προηγηθεί το άνοιγμα της ηλικιακής ομάδας 40-44 ετών, για όλα τα εμβόλια, σημειώνοντας μάλιστα ρεκόρ συμμετοχών, όπως υπενθύμισε ο κ. Θεμιστόκλέους. Θα ακολουθήσουν οι πολίτες 30-34 ετών.

Τέλος, τόνισε ότι η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» προχωρά με γρήγορους ρυθμούς και οι παραδόσεις των εμβολίων γίνονται κανονικά.

  • Διαβάστε εδώ όλα τα νέα για τον φονικό ιό
  • Διαβάστε εδώ όλα τα ιατρικά νέα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

          

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας