2:20 Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Θεοδωρίδου - Θεμιστοκλέους: Στόχος για μετά την 12η Ιανουαρίου οι 8.000 COVID εμβολιασμοί την ημέρα

Θεοδωρίδου - Θεμιστοκλέους: Στόχος για μετά την 12η Ιανουαρίου οι 8.000 COVID εμβολιασμοί την ημέρα

Το εμβόλιο είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα του 2020 τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά τη σημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας. «Το εμβόλιο αυτό βάσει της αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας, έχει αποτελεσματικότητα της τάξης 70%» είπε η Μ. Θεοδωρίδου.

Η εξέλιξη της βιοτεχνολογίας, η εμπειρία από άλλα λοιμώδη νοσήματα, η χρηματοδότηση για την παρασκευή του αλλά και ο μεγάλος αριθμός εθελοντών οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι έχουμε εμβόλια αποτελεσματικά και ασφαλή. Πάνω από 500 χιλιάδες εθελοντές έχουν συμβάλει στις κλινικές μελέτες.

Η μεγαλύτερη επιχείρηση μαζικού εμβολιασμού για ενήλικες βρίσκεται σε εξέλιξη. Ήδη έχουν διανεμηθεί 12 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων σε πάνω από τριάντα χώρες. Μέσα στον Ιανουάριο αναμένονται και άλλα εμβόλια από την Pfizer, την Moderna και πιθανώς την Astra Zeneca.

Εκείνο που εξετάζεται τώρα είναι η δεύτερη δόση του εμβολίου να δίνεται έπειτα από δώδεκα εβδομάδες και όχι τέσσερις εβδομάδες όπως είχε αρχικά προβλεφθεί. Επίσης, εξετάζεται να γίνεται συνδυασμός των εμβολίων.

Με 5.665 COVID εμβολιασμούς να έχουν πραγματοποιηθεί μόνο σήμερα και στο σύνολο τους να έχουν πραγματοποιηθεί 9528 Εμβολιασμοί στην Ελλάδα, ο ρυθμός COVID εμβολιασμού μας κατατάσσει στο μέσο όρο της ευρωπαϊκής ένωσης, με τους Εμβολιασμούς για τον κορωνοϊό να πραγματοποιούνται σε 56 νοσοκομεία.

Από τις 8 Ιανουαρίου θα προστεθούν κι άλλα 55 νοσοκομεία στα υπάρχοντα εμβολιαστικά κέντρα οπότε θα μπορούν να γίνονται 8000 εμβολιασμοί την ημέρα ενώ από την 12η Ιανουαρίου τα εμβόλια θα μοιραστούν και στα 19 νοσοκομεία των νησιών.

«Το εμβόλιο της Astra Zeneca που πήρε έγκριση από την ανεξάρτητη αρχή της μεγάλης Βρετανίας φαίνεται να μπορεί να εμποδίζει και την μετάδοση της λοίμωξης σε περίπτωση που ο εμβολιασμένος άνθρωπος έρθει σε επαφή με τον κορονοϊό Ενώ το αρχικό πλάνο του να απέχει η δεύτερη δόση τέσσερις εβδομάδες από την πρώτη αναδιαμορφώνεται σε διάστημα 12 εβδομάδων με τη μεγαλύτερη απόσταση να λειτουργεί προς όφελος της υψηλότερης αποτελεσματικότητας του εμβολίου» όπως αναφέρει η πρόεδρος της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών, καθηγήτρια παιδιατρικής και λοιμωξιολογίας Μαρία Θεοδωρίδου

Από το διάστημα 4 έως 20 Ιανουαρίου αναμένεται να εμβολιαστούν 120.000 άτομα που διαμένουν σε οίκους ευγηρίας ενώ μέχρι το τέλος του μηνα ο στόχος είναι να έχουνε εμβολιαστεί 200.000 άτομα από την πιο ευπαθή ηλικιακή ομάδα.

Όπως επεσήμανε αναφερόμενος στο πρόγραμμα εμβολιασμών ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους:

«Όταν θα είναι έτοιμη η προτεραιοποίηση σε σχέση με τον εμβολιασμό των ατόμων ανάλογα με την χρόνια πάθηση τους, αυτή θα ανακοινωθεί. Ήδη ξέρουμε ότι για παράδειγμα οι μεταμοσχευμένοι ασθενείς που είναι και βαριά ανοσοκατασταλμένοι δεν θα βρίσκονται στην ίδια κατηγορία / προτεραιότητα με τους καρδιοπαθείς.

Για το μείζον ζήτημα της εισαγωγής σε μονάδα εντατικής θεραπείας και διασωλήνωση του αναπληρωτή διοικητή του Θριάσιου νοσοκομείου ο οποίος λίγες ημέρες μετά τον COVID εμβολιασμό του εμφάνισε σοβαρότατη αναπνευστική λοίμωξη και αναπνευστική δυσχέρεια, η καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου εξηγεί ότι ο εκτενής εργαστηριακός έλεγχος που έγινε έδειξε ότι δεν νοσεί από COVID λοίμωξη.

Ο Αναπληρωτής διοικητής του Θριάσιου Χρήστος Πιλάλης εμβολιάστηκε για τον κορωνοϊό την 28η Δεκεμβρίου και λίγο αργότερα διασωληνώθηκε καθώς η κλινική του εικόνα επιδεινώθηκε πολύ

Ωστόσο ο εκτενής εργαστηριακός έλεγχος έδειξε ότι ο συγκεκριμένος ασθενής δεν έχει προσβληθεί από κορονοϊό δηλαδή ο εμβολιασμός του δεν συνέπεσε με δρομολογημένη εξέλιξη COVID λοίμωξης ενώ βρέθηκε ότι πάσχει από υποκείμενο νόσημα.

  • Διαβάστε εδώ όλα τα νέα για τον φονικό ιό
  • Διαβάστε εδώ όλα τα ιατρικά νέα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εμβολιάστηκε η Φ. Γεννηματά: Συμμετοχή στον εμβολιασμό. Είναι ώρα να απομονώσουμε τις ανεύθυνες φωνές.

Κορωνοϊός: Νέα μετάλλαξη εντοπίστηκε στη χώρα μας – Ο προβληματισμός των ειδικών

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

   

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας