0:48 Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Live η πρόταση δυσπιστίας - Μ. Βορίδης: «Μιλούν για το κράτος δικαίου, αυτοί που έχουν δύο πρώην υπουργούς τους κατηγορούμενους στο ειδικό δικαστήριο»

Live η πρόταση δυσπιστίας - Μ. Βορίδης: «Μιλούν για το κράτος δικαίου, αυτοί που έχουν δύο πρώην υπουργούς τους κατηγορούμενους στο ειδικό δικαστήριο»

Δεν έχει προκύψει κανένα στοιχείο ότι ο πρωθυπουργός είχε γνώση των επισυνδέσεων και ότι είχε δώσει εντολή για αυτές, ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας. Ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι η πρόταση που κατέθεσε στο ΣΥΡΙΖΑ έχει στόχο να αποκρύψει τη σύγκριση ανάμεσα στη σημερινή κυβέρνηση και την κυβέρνηση Τσίπρα, που είναι συντριπτικά υπέρ της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

«Κράτος δικαίου είναι η εφαρμογή της νομιμότητας. Η ΑΔΑΕ αυτό που λέει είναι ότι έγιναν νόμιμες επισυνδέσεις. Ρωτώ την αξιωματική αντιπολίτευση, που θέλει να ρίξει την κυβέρνηση διότι ‘παραβίασε το κράτος δικαίου’, η τήρηση της νομιμότητας είναι ο εγγυητής του κράτους δικαίου; Έρχεται η Αρχή που την επικαλείστε, γιατί θέλετε να ρίξετε την κυβέρνηση, και λέει ότι είναι όλα νόμιμα. Μα δεν σας αρέσουν οι διατάξεις που υπάρχουν για τις επισυνδέσεις. Τότε όμως έρχεσαι στη Βουλή και αλλάζεις τις διατάξεις. Μέχρι να αλλάξεις τις διατάξεις, οι διατάξεις εφαρμόζονται. Είναι αντιληπτό αυτό από την Αριστερά; Ναι ή όχι;», είπε ο κ. Βορίδης και απευθύνθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: «Μπορούν, με βάση το προηγούμενο πλαίσιο, να γίνουν νόμιμες επισυνδέσεις σε κρατικούς αξιωματούχους; Μπορούν. Η διαδικασία τηρήθηκε; Βεβαίως».

Η συζήτηση για τις επισυνδέσεις, είπε επίσης ο υπουργός Εσωτερικών, είναι μια κρίσιμη συζήτηση σε επίπεδο στάθμισης συμφερόντων, δηλαδή, της προστασίας της ιδιωτικής σφαίρας από τη μια και από την άλλη, της εθνικής ασφάλειας και της αντιμετώπισης της διαφθοράς. «Οι υπηρεσίες πληροφοριών, για να είναι αποτελεσματικές, παντού στον κόσμο, λειτουργούν με απόρρητο», ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών και επισήμανε ότι για τη διασφάλιση της στάθμισης αυτών των συμφερόντων στην Ελλάδα είχε προβλεφθεί δικαστικός έλεγχος της απόφασης για επισύνδεση.

Ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι είναι αυτή η κυβέρνηση που άλλαξε τη διοίκηση της ΕΥΠ, άλλαξε εκείνον που ήταν υπεύθυνος στο γραφείο του πρωθυπουργού, για να παρακολουθεί τη διαδικασία, έβαλε διπλή ασφαλιστική δικλείδα με δεύτερο δικαστικό έλεγχο, άλλαξε το πλαίσιο για την εθνική ασφάλεια, διαμόρφωσε ειδική πολιτική για τις επισυνδέσεις για τους κρατικούς αξιωματούχους. Και είναι αυτό το σημείο, που ο κ. Βορίδης απευθύνθηκε στα βουλευτικά έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και την ρώτησε τους βουλευτές της: «Κύριε Τσακαλώτε, εσείς όταν η ΕΥΠ, επί ημερών σας, αποφάσιζε επισυνδέσεις, ακολουθούσατε άλλη διαδικασία; Τον Καμμένο πως τον παρακολουθούσαν; Με ποιανού απόφαση; Τον Πιτσιόρλα με ποιανού απόφαση τον παρακολουθούσαν; Τις 4.000 επισυνδέσεις με τι αποφάσεις τις έκαναν; Με αυτή τη διαδικασία, με αυτό τον ίδιο νόμο, δεν το κάνατε;».

«Μιλούν για το κράτος δικαίου, αυτοί που έχουν δύο πρώην υπουργούς τους κατηγορούμενους στο ειδικό δικαστήριο», είπε ο υπουργός Εσωτερικών σημειώνοντας ότι για την εκδίκαση υπήρξαν «ισχυρές ενδείξεις ενοχής». Ανέφερε δε ότι είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που μιλάει σήμερα για κράτος δικαίου, αν και ως κυβέρνηση έγινε απόπειρα να δοθούν κανάλια, έγινε απόπειρα να κατασκευαστούν ένοχοι που ήταν αθώοι, αν και θεωρούσε αξιόπιστες τις καταθέσεις των προστατευομένων μαρτύρων αλλά τελικά ο αξιόπιστος μάρτυρας συνελήφθη για απάτη και εγκληματική οργάνωση.

Ο υπουργός Εσωτερικών σχολίασε την τοποθέτηση του πρώην προέδρου της Βουλής. «Τι μας είπε ο κ. πρόεδρος; Ότι κάτω από αυτές τις διαδικασίες, υπάρχει ζήτημα με την ακεραιότητα της εκλογικής διαδικασίας. Ετοιμάζεστε, για την ήττα και την απολογία μετά την ήττα. Φτιάχνετε εξιστόρηση. Ότι δεν θα είναι ακέραιες οι εκλογές γιατί έγιναν υποκλοπές. Υπονομεύετε έναν – έναν τους θεσμούς», είπε ο κ. Βορίδης που πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα χάσει τις εκλογές γιατί δεν έχει προτάσεις πολιτικής και γιατί εκφράζει ιδέες που έχει καταδικάσει ο ελληνικός λαός.

«Η εκλογική διαδικασία διεξάγεται χωρίς να αμφισβητηθεί ποτέ στη μεταπολιτευτική δημοκρατία», είπε ο υπουργός Εσωτερικών και επέμεινε: «Αν θέτετε τέτοιο ζήτημα, πείτε το τώρα αν υπονομεύετε τώρα και την εκλογική διαδικασία, είστε άξιοι της μοίρας σας».

«Οι συγκρίσεις είναι συντριπτικές, για το τι έχει κάνει η σημερινή κυβέρνηση και τι κάνατε εσείς», είπε ο υπουργός Εσωτερικών και πρόσθεσε ότι αυτά θα τα θυμηθεί ο ελληνικός λαός και ο ΣΥΡΙΖΑ θα ηττηθεί πανηγυρικά στις επικείμενες εκλογές και θα πάρει και εκεί αυτό που του αξίζει.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος σχολίασε ότι η νομιμότητα των επισυνδέσεων ελέγχεται και από την ΑΔΑΕ. «Εσείς έχετε κάνει το παν να εμποδίσετε το έργο της», είπε ο κ. Τσακαλώτος που κατηγόρησε την κυβερνητική πλειοψηφία ότι εμπόδισε και την έρευνα από την εξεταστική επιτροπή και τη συζήτηση στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Είπε επίσης ότι εξελίσσεται μια ευθεία επίθεση σε βάρος του προέδρου της ΑΔΑΕ. «Ο κ. Χατζηδάκης λέει ότι ‘αποκλείεται να με παρακολουθούσε ο κ. πρωθυπουργός, γιατί είναι φίλος μου’. Δεν το δέχομαι. Όμως είναι καλύτερο ότι υπάρχουν αυτά τα ‘ρυπαρά δίκτυα’ που δεν ξέρουμε ποιος παρακολουθεί ποιον;», είπε ο κ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει μεγάλη ζημιά στη δημοκρατία.

«Η δικαστική διερεύνηση όλων των υποθέσεων είναι σε εξέλιξη. Περιμένουμε να κάνει τη δουλειά της. Η ταχύτητα που επιθυμείτε δεν σημαίνει και αποτέλεσμα», απάντησε ο υπουργός Εσωτερικών και αναρωτήθηκε: «ο κ. Ράμμος που τον επικαλείστε, εντόπισε κάτι παράνομο; Αυτός που επικαλείστε εσείς, είπε ‘νόμιμη επισύνδεση’».

Απαντώντας στην κατηγορία της αντιπολίτευσης ότι «παρακολουθούσε ο Μητσοτάκης», ο υπουργός Εσωτερικών επισήμανε: «Ο Μητσοτάκης είπε ‘ποτέ δεν έχω παρακολουθήσει κανέναν’. Αυτό σημαίνει ‘ποτέ δεν έχω δώσει τέτοια εντολή παρακολούθησης’. Πείτε μου ένα στοιχείο από το οποίο προκύπτει η γνώση του πρωθυπουργού και η εντολή παρακολούθησης. Φαγωθήκατε να έρθει ο Δημητριάδης. Ήρθε και σας είπε «όχι δεν ήξερε τίποτα ο Μητσοτάκης».

«Εφόσον, κατά νόμο, ο κ. Μητσοτάκης ήταν υπεύθυνος της ΕΥΠ, αυτή η αρμοδιότητα δεν είναι ούτε εκχωρούμενη ούτε διαιρούμενη. Η αρμοδιότητα του είναι απόλυτη», είπε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης. Σε σχέση με το κράτος δικαίου, ο Νίκος Βούτσης είπε ότι δεν στηρίζεται μόνο στους δικαστές αλλά υπάρχουν και αντίβαρα, όπως είναι η ΑΔΑΕ ή η Επιτροπή Θεσμών. Τέλος, αναφορικά με τις επικείμενες εκλογές, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης είπε ότι είναι ο ίδιος ο κ. Βορίδης που έχει δηλώσει ότι πρέπει να μπουν θεσμικά εμπόδια ώστε να μην ξαναέρθει προοδευτική διακυβέρνηση. «Αυτό που ετοιμάζετε με τις διάφορες εταιρείες με τα προσωπικά στοιχεία των πολιτών, είναι για την άσκηση επιρροής. Δεν θα συμβεί. Το αποτέλεσμα θα είναι ξεκάθαρο και ο λαός θα εκφραστεί αυθεντικά», είπε ο κ. Βούτσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπουργείο Εργασίας: Επτά ερωτήσεις-απαντήσεις για τις αυξήσεις των συντάξεων και την ενίσχυση των συνταξιούχων

Γιάννης Οικονόμου: Σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Απογευματινή», αποκαλύπτει υπόγειες διαδρομές

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

    

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας