20:03 Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023
eReportaz

Live:

Λιβύη: Νέος οδικός χάρτης για εκλογές από τον πρόεδρο Aguila Saleh

Λιβύη: Νέος οδικός χάρτης για εκλογές από τον πρόεδρο Aguila Saleh

Ο πρόεδρος του λιβυκού κοινοβουλίου, Aguila Saleh, αποκάλυψε ότι είναι πιθανό να παρουσιάσει έναν νέο οδικό χάρτη σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή η συμφωνία με το Ανώτατο Συμβούλιο του Κράτους, τονίζοντας ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων είναι η μόνη νομοθετική αρχή στη χώρα.

Η διαμάχη μεταξύ του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Επικρατείας, που εμπόδισε την επίτευξη συναίνεσης για τους εκλογικούς νόμους, σχετίζεται με τις προϋποθέσεις υποψηφιότητας για την προεδρία, καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας επιμένει να απορρίπτει την υποψηφιότητα στρατιωτικών και διπλών υπηκόων, ενώ το Κοινοβούλιο θέλει να επιτρέψει σε όλους να είναι υποψήφιοι και να αφήσει την επιλογή στους Λίβυους.

Υπό το πρίσμα της κατάστασης ασυμβατότητας που κυριαρχεί στην πολιτική σκηνή της χώρας, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη, Αμπντουλάχ Μπατίλι, πρότεινε πριν από δύο εβδομάδες ένα εναλλακτικό σχέδιο για τη διεξαγωγή εκλογών, με βάση το σχηματισμό νέας επιτροπής για την προετοιμασία των συνταγματικών και νομικών πλαίσιο για τις εκλογές, που συγκεντρώνει όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη στη Λιβύη και περιλαμβάνει τους πολιτικούς θεσμούς και τις πιο σημαντικές πολιτικές προσωπικότητες, ηγέτες φυλών, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, κόμματα ασφαλείας, γυναίκες και νέους.

Ωστόσο, ο Σάλεχ, κατά την εμφάνισή του σε τηλεοπτική συνέντευξη το απόγευμα της Δευτέρας σε τοπικό κανάλι, επέκρινε αυτό το σχέδιο. Είπε ότι η αποστολή του ΟΗΕ είναι να βοηθήσει τους Λίβυους και όχι να επιλέξει ποιος θα κυβερνήσει, επισημαίνοντας ότι «ο Μπατίλι δεν ενδιαφέρεται περισσότερο από εμάς για τα συμφέροντα των Λιβύων και δεν έχει δικαίωμα να σχηματίζει πολιτικούς φορείς. “

Κατέστησε επίσης σαφές ότι η Βουλή εξέδωσε πριν από περισσότερα από 3 χρόνια τους νόμους για την εκλογή προέδρου και τον νόμο για το δημοψήφισμα για το σύνταγμα και έκανε ό,τι είχε να κάνει με τις εκλογές, τονίζοντας ότι «η ευθύνη για την εφαρμογή αυτών των νόμων βαρύνει με την εκτελεστική αρχή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λιβύη: Ο ΟΗΕ ελπίζει στην επίτευξη «έως τα μέσα Ιουνίου» συμφωνίας για τη διεξαγωγή εκλογών

Λιβύη: 5.000 μετανάστες βρίσκονται σε επίσημα κέντρα κράτησης, σύμφωνα με τον ΟΗΕ

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

      

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας