3:58 Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2021
eReportaz

Live:

Λήξαν για τον Ερντογάν το θέμα της απομάκρυνσης των πρέσβεων

Λήξαν για τον Ερντογάν το θέμα της απομάκρυνσης των πρέσβεων

«Πρόθεσή μας δεν είναι να δημιουργήσουμε κρίση, και αυτές οι πρεσβείες υπαναχώρησαν στη δήλωση συμμόρφωσης στη Σύμβαση της Βιέννης. Αναμένουμε από αυτούς τους πρεσβευτές να ενεργήσουν αναλόγως από εδώ και πέρα», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αργά το απόγευμα της Δευτέρας, εν μέσω της κρίσης που προκλήθηκε για τον φυλακισμένο επιχειρηματία, Οσμάν Καβαλά.

Οι πρεσβείες τεσσάρων χωρών στην Τουρκία – ΗΠΑ, Καναδά, Ολλανδίας και Νέας Ζηλανδίας – ανακοίνωσαν νωρίτερα, την ίδια μέρα στο Twitter, ότι τηρούν το Άρθρο 41 της Σύμβασης της Βιέννης για τις Διπλωματικές Σχέσεις, το οποίο καλεί τους απεσταλμένους να μην ανακατεύονται στις εσωτερικές υποθέσεις των κρατών, στα οποία φιλοξενούνται. Την ανακοίνωση των συγκεκριμένων πρεσβειών υιοθέτησαν, στη συνέχεια, και οι πρεσβείες της Νορβηγίας και της Φινλανδίας.

«Ήταν καθήκον μου ως αρχηγού κράτους να απαντήσω σε αυτή την προσβολή», είπε ο Ερντογάν, αναφερόμενος στην προηγούμενη δήλωσή του, ότι είχε δώσει εντολή στον υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, να κηρύξει τους δέκα πρεσβευτές ως «persona non grata».

«Η δήλωση των δέκα πρεσβειών για τον επιχειρηματία Οσμάν Καβαλά, είχε στόχο την κυριαρχία της Τουρκίας και ήταν προσβολή κατά του δικαστικού μας σώματος. Το δικαστικό σώμα της Τουρκίας δεν δέχεται εντολές από κανέναν», πρόσθεσε ο τούρκος πρόεδρος.

Διαβάστε ακόμη 

Ερντογάν: Τουρκία: “Persona non grata” θα κηρυχθούν οι πρεσβευτές 10 χωρών που κινητοποιήθηκαν υπέρ του Οσμάν Καβαλά

ΕΕ προς Τουρκία: “Βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας σοβαρής διπλωματικής κρίσης που μπορεί ακόμη να αποφευχθεί”

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

        

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας