13:59 Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2022
eReportaz

Live:

Λύθηκε το θέμα των ανασφάλιστων συζύγων

Λύθηκε το θέμα των ανασφάλιστων συζύγων

Το δικαίωμα να συνεχίσουν να λαμβάνουν παροχές ασθενείας σε είδος από τον ΕΟΠΥΥ και να διατηρήσουν την ασφάλισή τους υπό προϋποθέσεις έχουν οι ανασφάλιστοι σύζυγοι που πήραν διαζύγιο αν κατά χρόνο που λύθηκε ο γάμος ήταν στον φορέα, τομέα, κλάδο ή λογαριασμό που εντάχθηκε στον ΕΦΚΑ, που ήταν ασφαλισμένος για παροχές ασθένειας ο άλλος σύζυγος. Το ζήτημα λύθηκε με πέντε χρόνια καθυστέρηση μετά την ψήφιση του «νόμου Κατρούγκαλου», καθώς υπήρχαν νομοθετικά κενά.

Προϋποθέσεις

Οι προϋποθέσεις για να συνεχίσουν να λαμβάνουν παροχές οι ανασφάλιστοι διαζευγμένοι είναι:
α) Ο γάμος να λύθηκε μετά τη συμπλήρωση του 25ου έτους της ηλικίας τους,
β) να μην έχουν άλλο δικαίωμα άμεσης ή έμμεσης ασφάλισης για παροχές ασθένειας από οποιοδήποτε ασφαλιστικό ταμείο,
γ) να υποβάλουν αίτηση διατήρησης του δικαιώματος των παροχών ασθένειας σε είδος εντός έτους από την ημερομηνία έκδοσης της οριστικής απόφασης του διαζυγίου, και
δ) να καταβάλλουν στον ΕΦΚΑ τις μηνιαίες ασφαλιστικές εισφορές υπέρ υγειονομικής περίθαλψης σε είδος από τον ΕΟΠΥΥ σε ποσοστό 6,45% επί του ποσού που αντιστοιχεί στον εκάστοτε βασικό μισθό άγαμου μισθωτού άνω των είκοσι πέντε (25) ετών. Έτσι από 13.9.2017 μέχρι και 31.1.2019 (διάστημα ισχύος του ν. 1469/1984, όπως τροποποιήθηκε με τον ν. 4488/2017) καταβάλλεται μηνιαία εισφορά επί του ποσού των 586,08€, από 1.2.2019 επί του ποσού των 650,00€ και από 1.1.2022 επί του ποσού των 663,00€.

Η διακοπή/λήξη της ασφάλισης επέρχεται:

– Με την υποβολή έγγραφης δήλωσης από τον δικαιούχο ότι δεν επιθυμεί τη συνέχιση της ασφάλισης. Στην περίπτωση αυτή διακοπή ή λήξη της ασφάλισης επέρχεται από την πρώτη του επόμενου μήνα της υποβολής της αίτησης.
– Με την ανάληψη εργασίας ή δραστηριότητας ή απόκτησης ιδιότητας ασφαλιστέας στον e-ΕΦΚΑ, η οποία οδηγεί σε άμεση ασφάλιση του συζύγου ή τη δυνατότητα ασφάλισης αυτού ως έμμεσα ασφαλισμένου με άλλον τρόπο ή με τη συνταξιοδότηση του συζύγου από τον e-ΕΦΚΑ ή από άλλο φορέα εκτός e-ΕΦΚΑ, η οποία παρέχει πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη.
– Με τον θάνατο του διαζευγμένου.
– Με την τέλεση γάμου ανεξάρτητα από την εξασφάλιση ή όχι ασφαλιστικής κάλυψης για παροχές ασθένειας σε είδος, καθώς απαιτείται ο αιτών να παραμένει «διαζευγμένος» (παρ. 4 του άρθρου 22).

Η απώλεια του δικαιώματος συνέχισης της ασφάλισης επέρχεται λόγω καθυστέρησης καταβολής της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς πέραν των δύο ετών (ή απώλειας της ρύθμισης καταβολής της οφειλής σε δόσεις πέραν του μήνα από την ημερομηνία που έγινε απαιτητή). Συνεπάγεται, δε, οριστική απώλεια του δικαιώματος για τη συνέχιση της ασφάλισης.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χρηματιστηριακής… παρατράγουδο

Eurogroup: Επιμένει ο πληθωρισμός αλλά η ανάκαμψη της οικονομίας συνεχίζεται

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

       

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας