17:22 Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023
eReportaz

Live:

Μ. Θεοδωρίδου: "Αισιοδοξία ναι, εφησυχασμός όχι. Η επιστήμη μας έκανε ένα πολύτιμο δώρο, το εμβόλιο"

Μ. Θεοδωρίδου: "Αισιοδοξία ναι, εφησυχασμός όχι. Η επιστήμη μας έκανε ένα πολύτιμο δώρο, το εμβόλιο"

Οι εμβολιασμοί για την πρόληψη των λοιμωδών νοσημάτων είχαν την πιο σημαντική επίδραση στην υγεία και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων, είπε η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου στην ενημέρωση για τον προγραμματισμό της διαδικασίας εμβολιασμού, κατά της Covid-19, υπογραμμίζοντας ότι «επιδημίες όπως της ευλογιάς, της πολιομυελίτιδας και της διφθερίτιδας αποτελούν πλέον παρελθόν». Από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο σώζονται 2-3 εκατομμύρια ζωές και πράγματι, τα εμβόλια σώζουν ζωές, πρόσθεσε.

Το 2020 ξεκίνησε με μια απρόβλεπτη αναπάντεχη απειλή για την ανθρωπότητα, όμως στο τέλος περιμένει η ελπίδα και η ελπίδα είναι το εμβόλιο, τόνισε.

Τα εμβόλια για να εγκριθούν πρέπει να πληρούν 3 προϋποθέσεις: την ασφάλεια, την ανοσογονικότητα και την αποτελεσματικότητα, επεσήμανε η κ. Θεοδωρίδου.

Το πρώτο εμβόλιο που έρχεται και ήδη εφαρμόζεται σε άλλες χώρες είναι αυτό της Pfizer/Biontech και έχει παρασκευαστεί με τη μέθοδο mRNA.

Πρόκειται για μια νέα τεχνική, που έχει όμως εφαρμοστεί και σε άλλες περιπτώσεις, όπου χρησιμοποιείται το μόριο του mRNA για τη μεταφορά της γενετικής πληροφορίας στο ανθρώπινο κύτταρο, ώστε να δοθεί στο μικρό εργοστάσιο του οργανισμού μας, το ερέθισμα να παράγει και να προκαλέσει την ανοσιακή αντίδραση και την παραγωγή αντισωμάτων.

Αυτό το εμβόλιο, με την πρόσφατη δημοσίευση στο πιο έγκριτο περιοδικό ιατρικής, το New England Journal of Medecine, δείχνει ότι έχει μεγάλη ασφάλεια, οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ανάλογες με αυτές που παρουσιάζονται στα συνήθη εμβόλια που οι παιδίατροι γνωρίζουν και δημιουργεί υψηλό τίτλο αντισωμάτων, ακόμη και σε προχωρημένες ηλικίες, με την αποτελεσματικότητα του να ξεπερνά το 94%.

Η κ. Θεοδωρίδου υπενθύμισε ότι στη χώρα μας η πρώτη ομάδα που θα εμβολιαστεί είναι οι «μαχητές της πρώτης γραμμής, οι ήρωές μας οι καθημερινοί» όπως τους αποκάλεσε, οι υγειονομικοί, οι οποίοι βρίσκονται σε διαρκή έκθεση στον ιό, επομένως σε έναν κίνδυνο που είναι υπερδιπλάσιος σε σχέση με αυτόν του γενικού πληθυσμού.

«Η επόμενη σειρά που προβλέπεται να αρχίσουν τον εμβολιασμό είναι οι αγαπημένοι μας άνθρωποι ηλικίας άνω των 85», είπε η κ. Θεοδωρίδου και πρόσθεσε πως είναι κατανοητό ότι όσο περισσότερο εμβόλιο έρχεται στη χώρα μας, τόσο αυτές οι διαβαθμίσεις και οι συστάσεις για τους εμβολιασμούς θα μπορούν να τροποποιούνται.

«Αυτό που πρέπει όλοι να κρατήσουμε είναι πως όταν έρθει η στιγμή να εμβολιαστούμε, το πρόβλημα δεν τελειώνει. Έχει γίνει ένα τεράστιο βήμα αλλά, προσοχή: Συνεχίζουμε να φοράμε τις μάσκες, να κρατάμε τις αποστάσεις, να τηρούμε την υγιεινή των χεριών μας» τόνισε η κ. Θεοδωρίδου και κατέληξε:

«Αισιοδοξία ναι, εφησυχασμός όχι. Η επιστήμη μας έκανε ένα πολύτιμο δώρο, το εμβόλιο. Οφείλουμε λοιπόν κι εμείς να το σεβαστούμε και να δείξουμε υπομονή και χαρά που μας δόθηκε».

Μάριος Θεμιστοκλέους: Μέχρι το τέλος Μαρτίου η Ελλάδα θα λάβει – μόνο από την Pfizer –  1.265.550 δόσεις του εμβολίου

Το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία της πλατφόρμας για τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού, ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την τακτική ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας για την πορεία και τον προγραμματισμό του εμβολιασμού. Ο κ. Θεμιστοκλέους, ο οποίος έχει αναλάβει τον συντονισμό της επιχείρησης «Ελευθερία» στη χώρα μας, ανέφερε ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου η Ελλάδα θα λάβει – μόνο από την Pfizer –  1.265.550 δόσεις του εμβολίου.

Για την ποσότητα των εμβολίων που αρχικά θα έρθει στη χώρα μας, ο Μάριος Θεμιστοκλέους έδωσε το ακόλουθο χρονοδιάγραμμα:

  • Στις 26 Δεκεμβρίου παραλαμβάνουμε την πρώτη δόση των 9.000 εμβολίων.
  • Στις 27 Δεκεμβρίου αρχίζουν οι εμβολιασμοί στα νοσοκομεία αναφοράς.
  • Έως το τέλος Ιανουαρίου θα έχουμε παραλάβει 429.000 δόσεις.
  • Έως το τέλος Μαρτίου 1.265.550 δόσεις.

«Η επιχείρηση «Ελευθερία» έχει ως στόχο να διασφαλίσουμε την ορθή αποθήκευση και διανομή του εμβολίου και την οργανωμένη διενέργεια των εμβολιασμών σε όλα τα σημεία της χώρας» υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι στην επιχείρηση εμπλέκονται πολλοί φορείς του ελληνικού Δημοσίου, οι οποίοι έχουν μετεγκατασταθεί στο κτήριο της Πολιτικής Προστασίας ώστε να υπάρχει καλύτερος συντονισμός. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα συμμετάσχει στη μεταφορά του εμβολίου σε απομακρυσμένες περιοχές.

Το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής έχει δημιουργήσει πλατφόρμες για την πραγματοποίηση των ραντεβού για τον εμβολιασμό, ενώ για όλα τα θέματα που αφορούν την ασφάλεια της φύλαξης από τη στιγμή που τα εμβόλια θα περάσουν τα σύνορα της χώρας μας, υπεύθυνο είναι το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.

Τα εμβόλια θα αποθηκευτούν σε εξειδικευμένους χώρους που πληρούν όλες τις προδιαγραφές για αποθήκευση φαρμακευτικών προϊόντων. Η ελληνική κυβέρνηση εξασφάλισε 5 τέτοιους χώρους και τους έχει εφοδιάσει με τα ψυγεία βαθιάς κατάψυξης.

Οι εταιρείες που θα κάνουν τη διανομή είναι πιστοποιημένες ώστε να τηρούνται όλες οι προδιαγραφές, σημείωσε ο κ. Θεμιστοκλέους.

πηγή: ert.gr

 

  • Διαβάστε εδώ όλα τα νέα για τον φονικό ιό
  • Διαβάστε εδώ όλα τα ιατρικά νέα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Έχει απομονωθεί και στην Ελλάδα» η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού

Εξαδάκτυλος: Είναι πιθανό να εμβολιαζόμαστε για κορωνοϊό κάθε χρόνο

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

        

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας